Κοινωνία

Δίκη Τοπαλούδη: Ξεκινούν οι καταθέσεις μαρτύρων - Τι θα υποστηρίξουν

Χωρίς την παρουσία των γονέων της Ελένης Τοπαλούδη αναμένεται να ξεκινήσει σήμερα η δίκη για την δολοφονία της το Νοέμβριο του 2018 στη Ρόδο.

Ο Γιάννης Τοπαλούδης και η Κούλα Αρμουτίδου έπειτα από αρκετές διακοπές του Μικτού Ορκωτού Εφετείου χωρίς να ξεκινήσει η δίκη, ζήτησαν από το δικαστήριο στην τελευταία συνεδρίαση να μην ξεκινήσει η δίκη με τις δικές τους καταθέσεις, καθώς έχουν ταλαιπωρηθεί από τις συνεχείς διακοπές. Το αίτημα έγινε δεκτό και αναμένεται να καταθεσούν στις 28 Μαρτίου, όταν και έχει οριστεί η επόμενη συνεδρίαση.

Στο βήμα του μάρτυρα αναμένεται να ανέβει ο διοικητής του κλιμακίου ειδικών αποστολών του Λιμενικού Σώματος, ο οποίος ήταν ένας εκ των ανθρώπων που εξιχνίασε τη δολοφονία της νεαρής φοιτήτριας. «Το σώμα της κοπέλας όταν βρέθηκε επέπλεε στο νερό, τα αντικείμενα της βρέθηκαν σε διάφορα σημεία, ενώ το εσωρούχο της ήταν σκισμένο. Κατά τη γνώμη μου κάποιος το τράβηξε για να το σκίσει» είχε καταθέσει στον πρώτο βαθμό της δίκης, υπογραμμίζοντας πως ο 23χρονος Ροδίτης κατηγορούμενος «έδειχνε ότι ήταν ένας άνθρωπος που επιθυμούσε τον καβγά».

Ο μάρτυρας αναφερόμενος στους γονείς του 23χρονου, είχε σημειώσει ότι ο πατέρας του δεν απαντούσε αρχικά στο ερώτημα του πού βρίσκεται ο γιος του, ενώ η μητέρα του «αν και είχε αρχικά άριστη συνεργασία με τις αρχές για ένα τετράωρο εξαφανίστηκε». Στον αντίποδα, χαρακτήρισε τον 20χρονο Αλβανό κατηγορούμενο «συνεργάσιμο, πολύ ψύχραιμο και καθόλου φοβισμένο». Σε ερώτηση που είχε δεχτεί σχετικά με το εάν οι φωνές της νεαρής φοιτήτριας ήταν πιθανόν να ακούστηκαν εκείνη τη νύχτα, επεσήμανε ότι «θα μπορούσαν να γίνουν αντιληπτές από πρόσωπα με καλή ακοή». Σημειώνεται, ότι η γιαγιά του 23χρονου Ροδίτη, κατοικούσε στο ισόγειο του σπιτιού, που οι δυο κατηγορούμενοι βίασαν τη νεαρή φοιτήτρια.

Οι δικηγόροι δεν αναλάμβαναν την υπόθεση

 

Αντιμέτωπο με νέα εμπόδια βρέθηκε στην προηγούμενη συνεδρίαση του Μικτό Οκρωτό Εφετείο της Αθήνας, αφού ο ένας μετά τον άλλο οι τρεις δικηγόροι που διόρισε το δικαστήριο για να υπερασπιστούν τον Αλβανικής καταγωγής κατηγορούμενο αρνήθηκαν να αναλάβουν την υπόθεση, για λόγους ηθικής τάξεως με αποτέλεσμα η διαδικασία να «μπλοκάρει» για κάποιες ώρες.

Νωρίτερα, είχε προηγηθεί η παραίτηση του συνηγόρου του κατηγορούμενου ο οποίος προσερχόμενος στο δικαστήριο ζήτησε την αναβολή της δίκης λέγοντας πως ο χρόνος που είχε στη διάθεση του δεν ήταν αρκετός για να μελετήσει το περιεχόμενο της δικογραφίας.

Το δικαστήριο κάλεσε τρεις δικηγόρους από τον κατάλογο του ΔΣΑ, με την πρώτη να αρνείται λέγοντας:

«Είμαι η ίδια μητέρα και δεν μπορώ να αναλάβω την υπόθεση. Μου είναι αδύνατον». Και η δεύτερη συνάδελφος της που διορίστηκε ήταν αρνητική υποστηρίζοντας ότι «και μόνο που είμαι εδώ, είμαι πολύ ταραγμένη. Δεν θα ασκήσω τα καθήκοντά μου ούτε εγώ». Στη συνέχεια το δικαστήριο εισέπραξε αρνητική απάντηση και από τον τρίτο δικηγόρο, ο οποίος σημείωσε ότι «ως άνδρας που σέβεται τη γυναίκα δεν μπορώ να αναλάβω αυτή την υπόθεση».

«Γνωρίζετε πολύ καλά πως λειτουργεί το δικαιικό μας σύστημα. Υπάρχει νομικός πολιτισμός, ευτυχώς, και κάθε κατηγορούμενος δικαιούται υπεράσπισης, ότι και να έχει κάνει. Πάντως και στα ποινικά, αυτούς που υπερασπίζεστε τέτοια ειδεχθή εγκλήματα έχουν διαπράξει. Αυτό είναι ντροπή για το νομικό σύστημα. Αυτό μπορεί να το θέλει η κοινή γνώμη αλλά δεν είναι σωστό. Η σύμβαση δικαιωμάτων του ανθρώπου και η ΕΣΔΑ που τόσες φορές επικαλείστε προβλέπει το δικαίωμα στην υπεράσπιση. Αν πάει έτσι τότε κανείς δε θα έρθει» ήταν η απάντηση της εισαγγελέως της έδρας.

Τελικά, το δικαστήριο διόρισε δυο νέους δικηγόρους οι οποίοι ανέλαβαν την υπεράσπιση του κατηγορούμενου και θα παρασταθούν σήμερα στο δικαστήριο.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ελληνοτουρκικά 0

Αποκάλυψη: Αυτές είναι οι περιοχές του Αιγαίου που οι Τούρκοι θέλουν να υφαρπάξουν από την Ελλάδα στην «μοιρασιά» ΑΟΖ-υφαλοκρηπίδας

Η Τουρκία, επιδιώκει την περιορισμένη επέκταση των Ελληνικών χωρικών υδάτων στο Αιγαίο, διαφοροποιούμενη γεωγραφικά...