Την ώρα που αρμόδιοι υγειονομικοί Οργανισμοί εκφράζουν εκ νέου την ανησυχία τους για την παγκόσμια αύξηση των κρουσμάτων, η Ελλάδα όπως και άλλες ευρωπαϊκές χώρες, ετοιμάζεται να προχωρήσει στην κατάργηση του πιστοποιητικού εμβολιασμού, ακόμη και πριν το Πάσχα.
Κανονικότητα
Χωρίς να έχει υπάρξει αποκλιμάκωση στους λεγόμενους σκληρούς δείκτες της πανδημίας, με τα κρούσματα καθημερινά να βρίσκονται σε υψηλότατα επίπεδα, πολύ πάνω από τις 20.000, και τον αριθμό των νεκρών να φτάνει ακόμη και τους 70 σε μία μέρα, οι ειδικοί επιστήμονες προσανατολίζονται να δώσουν πίσω «μέρος της ζωής» των ανεμβολίαστων, επιτρέποντάς τους την είσοδο σε χώρους εστίασης αλλά και σε εμπορικά καταστήματα.
Η προοπτική αυτή για κάποιους σχολιαστές, δεν υπακούει σε καμία περίπτωση σε κάποια νέα πραγματικότητα που διαμορφώθηκε από την υποχώρηση της πανδημίας, αλλά στην σκληρή πραγματικότητα της οικονομικής ασφυξίας στην οποία έχει περιέλθει η αγορά.
Η ακρίβεια
Η ακρίβεια που επιδεινώθηκε από τον πόλεμο στην Ουκρανία και έχει συμπιέσει στο έπακρο τα εισοδήματα, δεν αφήνει περιθώρια αισιοδοξίας για κάποια άμεση αντιστροφή του κλίματος. Η άρση του αποκλεισμού των ανεμβολίαστων, οι οποίοι δεν είναι και λίγοι αν συνυπολογιστούν και εκείνοι που δεν έκαναν την τρίτη δόση, εκτιμάται ότι μπορεί να ρίξει λίγο νερό στο μύλο της βαλτωμένης οικονομίας, αναζωογονώντας σύμφωνα με τις ίδιες εκτιμήσεις, πλήθος επιχειρήσεων στο χώρο του εμπορίου και της εστίασης.
Ωστόσο η ανησυχία είναι έντονη. «Βρισκόμαστε για 4η φορά σε μία φάση ύφεσης της πανδημίας. Τις προηγούμενες φορές, η ύφεση οδήγησε σε τεράστια κύματα, τα οποία δεν οδήγησαν στο τέλος της πανδημίας, αλλά στην κατάρρευση του συστήματος», ανέφερε ο διευθυντής της ΜΕΘ του «Παπανικολάου», Ν. Καπραβέλος.
«Ανησυχία για νέο κύμα»
«Διαχειριζόμαστε τη νόσο, δεν έχουμε πίεση, οι διασωληνωμένοι που είναι αυτή στη στιγμή στο νοσοκομείο, είναι πάρα πολύ λίγοι. Αυτό που βλέπουμε σε όλον τον κόσμο η πανδημία δε λέει να κοπάσει, η ανησυχία είναι μήπως προκληθεί νέο κύμα από την υπεραισιοδοξία μας ότι θα τελειώσει όλο αυτό, και από την χαλάρωση».
Μία κατατοπιστική εικόνα του τι μπορεί να συμβεί τις επόμενες μέρες, έδωσε ο Γκίκας Μαγιορκίνης. Ο επίκουρος καθηγητής Επιδημιολογίας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας, Γκίκας Μαγιορκινης, είπε πως πολύ σύντομα θα δούμε ραγδαία αποσυμπίεση στους δείκτες της πανδημίας. Το Σύστημα Υγείας στη χώρα μας δεν πιέζεται.
Πιθανότητες 50%
Πρόσθεσε ότι «δεν υπάρχει πιθανότητα να μηδενιστούν τα κρούσματα», ενώ μιλώντας για το Πάσχα είπε ότι οι πιθανότητες είναι 50% να μην έχουμε τότε το πιστοποιητικό εμβολιασμού: «Είναι μια πιθανότητα να μην έχουμε το Covid pass για τους χώρους της εστίασης» τόνισε.
Όπως είπε ο κ. Μαγιορκίνης μεγάλο ρόλο στην εξέλιξη της πανδημίας στη χώρα μας έχουν παίξει τα εμβόλια και η φυσική ανοσία που υπάρχει καθώς πολλοί άνθρωποι έχουν νοσήσει, ενώ σύντομα στη διάθεση των ειδικών θα είναι και οι θεραπείες με χάπια που θα χορηγούνται από το στόμα.
«Σταδιακά οι θάνατοι και οι άνθρωποι που χρειάζονται σημαντική βοήθεια θα μειώνονται. Αυτή την στιγμή είμαστε σε ταλάντωση. Δεν βλέπουμε εκθετική φάση της πανδημίας», επισήμανε και πρόσθεσε είπε για τις μάσκες: «Ηρθαν για να μείνουν όσον αφορά τα νοσοκομεία και ορισμένες κατηγορίες ευάλωτων συμπολιτών μας»
Στο μεταξύ σύμφωνα με άλλες πληροφορίες, τα μέλη της επιτροπής εμπειρογνωμόνων, βρίσκονται σε εγρήγορση, παρακολουθώντας τη ραγδαία αύξηση των κρουσμάτων στη χώρα μας.
Παρά τη σημαντική καταγεγραμμένη αύξηση της θετικότητας σε σχέση με την περασμένη εβδομάδα (ξεπερνά το 33%), ο προβληματισμός των ειδικών πηγάζει και από το γεγονός πως ο πραγματικός αριθμός κρουσμάτων πιθανόν να είναι πολύ μεγαλύτερος.
Αγνωστα κρούσματα
Και σημειώνουν ότι αρκετές μολύνσεις διαφεύγουν δυνητικά του ραντάρ των υγειονομικών αρχών, λόγω της απουσίας ή της ηπιότητας των συμπτωμάτων.
Πάντως, η χορήγηση 4ης δόσης στους ηλικιωμένους πολίτες εξετάζεται από την Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών, σε μία προσπάθεια να ενισχυθούν οι ρωγμές στο «τείχος ανοσίας».
Σύμφωνα δε, με τα όσα είπε η πρόεδρος της Επιτροπής, Μαρία Θεοδωρίδου, ήδη χώρες όπως η Σουηδία, το Ηνωμένο Βασίλειο και η Γερμανία έχουν τοποθετηθεί θετικά.
Τι γίνεται στην Ιταλία
Σε σημαντική χαλάρωση των μέτρων προστασίας και πρόληψης του κοροναϊού προχωρά η Ιταλία. Ο πρωθυπουργός, Μάριο Ντράγκι, επιβεβαίωσε ότι η κυβέρνησή του ενέκρινε την ουσιαστική χαλάρωση των μέτρων κατά της πανδημίας.
Από την 1η Απριλίου το πιστοποιητικό εμβολιασμού δεν θα είναι αναγκαίο, πλέον, στους ανοικτούς χώρους, ενώ από την 1η Μαΐου δεν θα χρειάζεται ούτε στους κλειστούς χώρους.
«Η ιταλική εκστρατεία εμβολιασμού είναι από τις σημαντικότερες στον κόσμο. Το 89,6 % του πληθυσμού μας έχει κάνει τη δεύτερη δόση του εμβολίου κατά του κοροναϊού και πάνω από 380.000 πολίτες έχουν λάβει την τρίτη δόση», δήλωσε ο ιταλός υπουργός Υγείας, Ρομπέρτο Σπεράντσα.
Τέταρτη δόση
Παράλληλα, σε ό,τι αφορά την τέταρτη δόση του εμβολίου, ο Σπεράντσα πρόσθεσε ότι προς το παρόν δεν έχει αποφασιστεί η χορήγησή της στο σύνολο του πληθυσμού, αλλά μόνο στους ανοσοκατεσταλμένους πολίτες και, πιθανώς, σε άτομα μεγάλης ηλικίας.
Επιβεβαιώνεται, επίσης, ότι πρόκειται να σταματήσει να λειτουργεί, στο τέλος του μήνα, η επιτροπή λοιμωξιολόγων η οποία, έως τώρα, συμβούλευε την κυβέρνηση της Ρώμης.
Μέχρι το τέλος του χρόνου, θα λειτουργεί μια επιχειρησιακή μονάδα για τη διαχείριση των εμβολιασμών και των όποιων άλλων αναγκών.