Πατήθηκε το κουμπί για ένα ακόμα mega – έργο πληροφορικής που θα βάλει την ελληνική Δικαιοσύνη στην ψηφιακή σφαίρα σύμφωνα με δημοσίευμα του ot.gr. Το στοίχημα της επιτάχυνσης στην απονομή της Δικαιοσύνης, της μείωσης των εκκρεμών υποθέσεων και της ελάφρυνσης του φόρτου που σηκώνουν τα ελληνικά δικαστήρια είναι καθοριστικό για την οικονομική ανάκαμψη και την κοινωνική συνοχή. Για να κερδηθεί, η Κοινωνία της Πληροφορίας (ΚτΠ) έβαλε μπροστά έναν ακόμα μεγάλο διαγωνισμό, από την τριπλέτα των έργων που έχει στην ατζέντα της για το e-Justice.
Το έργο για την αναβάθμιση και επέκταση των υποδομών Τεχνολογιών Πληροφορικής και Επικοινωνιών (ΤΠΕ) του τομέα της Δικαιοσύνης, εκτιμώμενης αξίας 105,6 εκατ. ευρώ (με ΦΠΑ), έχει ενταχθεί στο εθνικό σχέδιο ανάκαμψης «Ελλάδα 2.0», ώστε να βάλει τις βάσεις για την ψηφιακή Δικαιοσύνη.
Η χώρα μας, σύμφωνα με τους πίνακες αποτελεσμάτων της Ε.Ε. στον τομέα της Δικαιοσύνης (EU Justice Scoreboards), βρίσκεται κάτω από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο σε σειρά δεικτών, σχετικά με την ταχύτητα απονομής Δικαιοσύνης, ενώ είναι από τους ουραγούς στην αξιοποίηση ψηφιακών υποδομών. Η 146η θέση μεταξύ 190 χωρών που λαμβάνει η Ελλάδα στη συνιστώσα της επιβολής συμβατικών όρων (contract enforcement) του δείκτη Ease of Doing Business, κυρίως λόγω της χαμηλής ταχύτητας απονομής Δικαιοσύνης, δείχνει την άμεση επίδραση στο επιχειρηματικό περιβάλλον.
Το έργο αφορά στην υλοποίηση αναβαθμίσεων και επεκτάσεων των υποδομών Τεχνολογιών Πληροφορικής και Επικοινωνιών σε διαφορετικούς τομείς της ελληνικής Δικαιοσύνης.
Οι δράσεις
Πιο συγκεκριμένα, οι δράσεις που θα υλοποιηθούν στο πλαίσιο του έργου καλύπτουν τρεις λειτουργικές ενότητες.
Πρώτον, το Ελεγκτικό Συνέδριο, το ανώτατο δημοσιονομικό δικαστήριο, θα περάσει στην ψηφιακή εποχή και τα συστήματά του θα διαλειτουργούν με αυτά του Υπουργείου Δικαιοσύνης και των υπολοίπων δικαστηρίων της χώρας. Αυτό προϋποθέτει την ανάπτυξη ενός Ολοκληρωμένου Πληροφοριακού Συστήματος (ΟΠΣ) για τον εκσυγχρονισμό της λειτουργίας του. Δεύτερον, περιλαμβάνεται δέσμη δράσεων για την ενίσχυση του πληροφοριακού συστήματος του Εθνικού Ποινικού Μητρώου και περαιτέρω επέκτασης των υπηρεσιών του.
Τέλος, το έργο θα επεκτείνει το Ολοκληρωμένο Σύστημα Διαχείρισης Δικαστικών Υποθέσεων Πολιτικής & Ποινικής Δικαιοσύνης, που σήμερα λειτουργεί σε 41 δικαστικά και εισαγγελικά καταστήματα σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη και Χαλκίδα, καθώς και στον Άρειο Πάγο, στο σύνολο των βαθμίδων της πολιτικής και ποινικής διαδικασίας των δικαστηρίων και εισαγγελιών όλης της χώρας. Πρόκειται δηλαδή για τη Β’ φάση του έργου.
Η επίτευξη των στόχων του έργου αναμένεται να προσδώσει σειρά από οφέλη, μεταξύ των οποίων, η αύξηση της ανταγωνιστικότητας της ελληνικής οικονομίας, η βελτίωση του επενδυτικού περιβάλλοντος, η ενδυνάμωση των Θεσμών και η τόνωση του αισθήματος εμπιστοσύνης και Ασφάλειας των πολιτών και των επιχειρήσεων. Συγχρόνως, θα συμβάλλει και στην καλύτερη διοίκηση του δικαστικού συστήματος με την παραγωγή στατιστικών δεδομένων και διοικητικής πληροφόρησης, την υποστήριξη των ελεγκτικών μηχανισμών, την αύξηση της διαφάνειας, την ηλεκτρονική παρακολούθηση υποθέσεων και την τήρηση ψηφιακού ιστορικού και φακέλου υπόθεσης, την αποφυγή απώλειας εσόδων λόγω καθυστέρησης και τελικής παραγραφής των επιβαλλόμενων χρηματικών ποινών μέσω διαλειτουργικότητας με τα πληροφοριακά συστήματα του Υπουργείου Οικονομικών και με τρίτους φορείς.
Άμεσα ωφελούμενοι είναι οι δικαστές, καθώς και το διοικητικό και λοιπό προσωπικό της ελληνικής Δικαιοσύνης. Παράλληλα, ωφελούνται οι δικηγόροι, δικαστικοί επιμελητές και το σύνολο των επαγγελματιών που συναλλάσσεται τακτικά με τη δικαιοσύνη, ενώ έμμεσα είναι κερδισμένο το σύνολο των πολιτών και των επιχειρήσεων, καθώς οποιοσδήποτε δύναται να απευθυνθεί στη Δικαιοσύνη και να καρπωθεί τα οφέλη από την ψηφιοποίηση και την παροχή ψηφιακών υπηρεσιών.
Στην εκτιμώμενη αξία του έργου περιλαμβάνεται και δικαίωμα προαίρεσης, ύψους 15,96 εκατ. ευρώ (χωρίς ΦΠΑ), το οποίο αντιστοιχεί στην αύξηση του φυσικού αντικειμένου του έργου έως 30%. Επίσης, προβλέπεται και δικαίωμα προαίρεσης ως προς τη συντήρηση το οποίο ανέρχεται σε 15,96 εκατ. ευρώ (χωρίς ΦΠΑ).
Η σύμβαση χρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση – NextGeneration EU, στο πλαίσιο του Εθνικού Σχεδίου «Ελλάδα 2.0», και από εθνικούς πόρους μέσω του ΠΔΕ. Συνολικά, 70 εκατ. ευρώ έχουν ήδη εγκριθεί από το Ταμείο Ανάκαμψης για τη χρηματοδότηση της «ψηφιακής» Δικαιοσύνης, με το εν λόγω έργο να αποτελεί το κυρίως έργο, ενώ θα ακολουθήσει και ο Σύμβουλος Τεχνικής Υποστήριξης για την υλοποίησή του.
Η διάρκεια της σύμβασης ανέρχεται σε 36 μήνες, με δυνατότητα παράτασης μέχρι το 50% της διάρκειας αυτής, ύστερα από σχετικό αίτημα του αναδόχου που υποβάλλεται πριν από τη λήξη της, σε αντικειμενικά δικαιολογημένες περιπτώσεις. Ως καταληκτική ημερομηνία κατάθεσης των προσφορών ορίζεται η 29η Απριλίου 2022, στις 14.00.