Καρέ καρέ αναμένεται να αναβιώσουν σήμερα οι στιγμές της στυγερής δολοφονίας του 19χρονου, Άλκη Καμπανού την 1η Φεβρουαρίου, στην περιοχή Χαριλάου της Θεσσαλονίκης. Μετά από σχετικό αίτημα των ανακριτικών αρχών, οι δύο φίλοι του άτυχου Άλκη, ο ένας εκ των οποίων τραυματίστηκε στη διάρκεια της καταδρομικής επίθεσης των 12 χούλιγκανς, καλούνται να αναγνωρίσουν τα πρόσωπα των δραστών της δολοφονίας του άτυχου φοιτητή, αλλά και να ταυτοποιήσουν τους ρόλους που είχε ο καθένας στο μοιραίο για τον 19χρονο Άλκη βράδυ, στην οδό Θεόδωρου Γαζή.
Πρόσωπα και ρόλοι
Στη διαδικασία, η οποία θα λάβει χώρα σε ειδική αίθουσα στο Αστυνομικό Μέγαρο Θεσσαλονίκης, ένας ένας οι φίλοι του Άλκη θα βλέπουν να έρχονται μπροστά τους οι κατηγορούμενοι, μαζί με τις μνήμες από τη δολοφονική επίθεση που δέχτηκαν, χωρίς λόγο. Ζητούμενο για τις Αρχές -μέσα από τη διαδικασία της αναγνώρισης- είναι να καταγραφεί αφενός η χρονική αλληλουχία των ενεργειών των δραστών, δηλαδή η σειρά των επιθέσεων που δέχτηκαν ο Άλκης και οι φίλοι του, όπως και τα φονικά εργαλεία που καθένας εκ των χούλιγκανς χρησιμοποίησε στο τραγικό συμβάν. Επιπλέον, η αντιπαραβολή των ίδιων των θυμάτων με όλους τους φερόμενους ως δράστες αποδομεί τη «γραμμή της άγνοιας», την οποία επικαλέστηκαν οι περισσότεροι από τους κατηγορούμενους κατά τις απολογίες τους, προκειμένου να αποσείσουν από πάνω τους τις ευθύνες.
«Δεν βγήκα»
Ενδεικτικό αυτού αποτελεί το γεγονός ότι στην ίδια κατεύθυνση κινήθηκε χθες και ο 12ος κατηγορούμενος, δηλαδή ο οδηγός του τρίτου αυτοκινήτου, μάρκας VW Polo, κατά την πολύωρη απολογία του στις ανακριτικές Αρχές, δηλώνοντας, κατά πληροφορίες, ότι δεν είχε την παραμικρή ανάμειξη στη δολοφονία του Άλκη Καμπανού, καθώς δεν αποβιβάστηκε καθόλου από το αυτοκίνητό του. Ο οδηγός του τρίτου αυτοκινήτου, γνωστός ως «Ντίνος», φέρεται ακόμη να παραδέχτηκε πως στο όχημά του επέβαιναν τρεις από τους δράστες και πως ότι ο ίδιος γνώριζε έναν μόνο επιβάτη του αυτοκινήτου, δηλαδή τον 25χρονο της παρέας (τον «Αθηναίο») που κρατούσε το μαχαίρι καραμπίτ, αρνούμενος οποιαδήποτε περαιτέρω εμπλοκή στην αιματηρή επίθεση.
«Εγώ έμεινα στο αυτοκίνητο, δεν βγήκα. Γνωρίζω μόνο τον 25χρονο, οι άλλοι δύο μπήκαν στο αυτοκίνητο χωρίς να τους γνωρίζω. Δεν ήξερα αν είχαν κάτι στα χέρια τους», φέρεται να δήλωσε κατά την απολογία του ο 22χρονος, ο οποίος κρίθηκε επίσης προφυλακιστέος. Για τους άλλους δύο, και μεταξύ αυτών τον 21χρονο, φερόμενο ως το πρόσωπο με το δρεπάνι, είπε ότι δεν τους γνώριζε κι ότι βρέθηκαν συγκυριακά στο όχημα.
Άγνοια επικαλέστηκε ο οδηγός του τρίτου αυτοκινήτου και όταν ρωτήθηκε για τον οπλισμό που έφεραν οι συγκατηγορούμενοί του, αφού φέρεται να απάντησε ότι δεν αντιλήφθηκε εάν κρατούσαν κάτι στα χέρια τους, ούτε πως γνώριζε από πριν για την επικείμενη επίθεση. Σε αντίθεση με τους υπόλοιπους 11 κατηγορούμενους, ο 22χρονος παραδόθηκε μόνος του στις διωκτικές αρχές 14 μέρες μετά τη δολοφονία του Άλκη Καμπανού, ενώ δήλωσε ότι δεν είναι οργανωμένος οπαδός, όπως και ότι δεν έχει συμμετάσχει ποτέ ξανά σε οπαδικά επεισόδια.
Εκτός από τον 12ο και τελευταίο κατηγορούμενο για την υπόθεση, υπό άκρα μυστικότητα κατέθεσαν χθες στην 7η Τακτική Ανακρίτρια Θεσσαλονίκης και οι δύο φίλοι του δολοφονημένου Άλκη, προκειμένου να ανακαλέσουν στην μνήμη τους όλες τις σκηνές της δολοφονικής επίθεσης που δέχτηκαν.
Αναβολή, ωστόσο, στο Αυτόφωρο Μονομελές Πλημμελειοδικείο Θεσσαλονίκης έλαβε τελικά χθες η δίκη του 22χρονου οδηγού του τρίτου αυτοκινήτου, καθώς στον έλεγχο της αστυνομίας που ακολούθησε την παράδοσή του, διαπιστώθηκε πως στο αυτοκίνητό του υπήρχε ένας σουγιάς, με αποτέλεσμα να του ασκηθεί ποινική δίωξη για παράβαση του νόμου περί όπλων. Η νέα δικάσιμος για τον 22χρονο αναμένεται να προσδιοριστεί για την ερχόμενη εβδομάδα, παράλληλα με τις υπόλοιπες βαριές κατηγορίες που αντιμετωπίζει, δηλαδή ανθρωποκτονία με δόλο, τετελεσμένη και σε απόπειρα, επίθεση με αντικείμενα και άλλα αδικήματα.
Γενετικά ίχνη
Εκτός από την κατά πρόσωπο αντιπαράσταση των δύο φίλων του Άλκη με τους 12 κατηγορούμενους (με τις δέουσες προφυλάξεις για τα δύο θύματα), περαιτέρω ώθηση στην έρευνα φέρεται να δίνουν και τα ευρήματα από το DNA, αφού το γενετικό ίχνος του Άλκη εντοπίστηκε στη λεπίδα του δρεπανιού. Επιπρόσθετα, γενετικό υλικό που ανήκει στον έναν από τους δύο φίλους του Άλκη εντοπίστηκε στη μονωτική ταινία λαβής του δρεπανιού, τη στιγμή που ο 21χρονος κατηγορούμενος έχει παραδεχθεί ότι έφερε το όπλο αυτό, ισχυριζόμενος, ωστόσο, ότι το χρησιμοποίησε εναντίον άλλου και όχι του Άλκη. Εκτός από το δρεπάνι, γενετικά ίχνη εντοπίστηκαν και στο στειλιάρι, όπως και αποτύπωμα του 23χρονου κατηγορούμενου, ενώ απαντήσεις αναμένονται από αντίστοιχη έρευνα στο μαχαίρι καραμπίτ.
Το μαχαίρι καραμπίτ, με το οποίο εικάζεται ότι τραυματίστηκε θανάσιμα ο Άλκης Καμπανός, εντοπίστηκε τελικά μαζί με ένα κράνος και λοστούς στην περιοχή των κοιμητηρίων της Θέρμης και έχει ήδη σταλεί στα εγκληματολογικά εργαστήρια Βορείου Ελλάδος, προκειμένου να απαντηθεί αξιόπιστα αν είναι όντως το όπλο, το οποίο προκάλεσε θανάσιμα τραύματα στον 19χρονο Άλκη. Το σημείο, στο οποίο εντοπίστηκε το συγκεκριμένο μαχαίρι, είχε υποδείξει, κατά την απολογία του στην 7η τακτική Ανακρίτρια, ο 21χρονος Γιάννης Κουμαρόπουλος, ο οποίος ισχυρίστηκε ότι με το συγκεκριμένο μαχαίρι ο 25χρονος «Αθηναίος» τραυμάτισε τον Άλκη.
Συνολικά, σε εξέταση DNA έχουν υποβληθεί τόσο τα φονικά όπλα, όσο και τα αντικείμενα που εντόπισε η ΕΛ.ΑΣ. στον τόπο του εγκλήματος, προκειμένου να αντιστοιχηθούν όσο το δυνατόν περισσότεροι χρήστες με τα φονικά εργαλεία. Υπενθυμίζεται, άλλωστε, ότι παραγγελία για «την κατ’ απόλυτη προτεραιότητα διεξαγωγή της συναφούς κυρίας ανάκρισης που διενεργείται ήδη» έδωσε προς την 7η Τακτική Ανακρίτρια Θεσσαλονίκης ο Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου, Βασίλης Πλιώτας, επισημαίνοντας ότι «λάβαμε υπόψη την εξαιρετική σοβαρότητα της ποινικής υπόθεσης ανθρωποκτονίας από κοινού, τετελεσμένης και σε απόπειρα, κατά συρροή και λοιπές αξιόποινες πράξεις, υπόθεσης που κυριαρχείται από την τραγική συνέπεια του οδυνηρού θανάτου του 19χρονου φοιτητή Αλκιβιάδη Καμπανού, η σε βάρος του οποίου, εντασσόμενη σε ακραία έξαρση της λεγόμενης σκληρής και «οπαδικής» βίας, εγκληματική επιθετική συμπεριφορά, συνταράσσει την κοινωνία».