Κοινωνία

Υπόθεση Novartis: Oριστική απαλλαγή για τον Νίκο Μανιαδάκη

Την οριστική απαλλαγή του καθηγητή Νίκου Μανιαδάκη, ο οποίος αρχικά ήταν προστατευόμενος μάρτυρας στην υπόθεση της Novartis και στη συνέχεια κατέστη κατηγορούμενος για παθητική δωροδοκία την περίοδο 2010-2014, αποφάσισε με βούλευμά του το Συμβούλιο Εφετών της Αθήνας.

Το δικαστικό συμβούλιο, συντάχθηκε πλήρως με το απαλλακτικό βούλευμα που είχε εκδώσει  το Συμβούλιο Πλημμελειοδικών, κατά του οποίου είχε ασκηθεί έφεση από την Εισαγγελέα Εφετών, η οποία είχε κρίνει ότι σύμφωνα με τη δικογραφία, είχαν ανατεθεί στον κ. Μανιαδάκη καθήκοντα Συμβούλου του Υπουργείου Υγείας στα οποία περιλαμβανόταν και η τιμολόγηση φαρμάκων.

Το συμβούλιο Εφετών συντάχτηκε πλήρως με την κρίση του Συμβουλίου Πλημμελειοδικών ότι δηλαδή, στα καθήκοντα του κατηγορουμένου δεν περιλαμβανόταν ούτε η διαμόρφωση της τιμής των φαρμάκων, ούτε η κυκλοφορία νέων φαρμάκων, ούτε η διαμόρφωση της φαρμακευτικής νομοθεσίας.

Όπως αναφέρεται στο βούλευμα:

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

« Σύμφωνα με την κατάθεση του προαναφερόμενου μάρτυρα (σ.σ. προστατευόμενος μάρτυρας υπό την κωδική ονομασία «Μάξιμος Σαράφης»), «…Όσον αφορά στον Μανιαδάκη, το έργο αυτό αναφέρεται στην προστασία του στάτους κάποιων φαρμάκων του τμήματος ογκολογίας έτσι ώστε να προστατευτούν από επερχόμενες μειώσεις τιμών…», πλην όμως, από το περιεχόμενο του ως άνω εγγράφου δεν προκύπτει αν ο κατηγορούμενος ζήτησε ή έλαβε αθέμιτα ωφελήματα ή αποδέχθηκε υπόσχεση παροχής αυτών για το συγκεκριμένο έργο και σε συγκεκριμένο χρόνο, ενώ από τα λοιπά αποδεικτικά μέσα δεν προέκυψε λήψη ή απαίτηση χρημάτων ή άλλων ωφελημάτων ή αποδοχή υπόσχεσης ωφελημάτων από τον κατηγορούμενο για όμοιες ενέργειες σε μεταγενέστερο χρόνο και δη μετά την 7.4.2014, οπότε αντικαταστάθηκε το άρθρο 235ΠΚ με τον ως άνω ν. 4254/2014.

Κατά το κρίσιμο χρονικό διάστημα από το Δεκέμβριο του έτους 2010 μέχρι και τον Ιούλιο του έτους 2012, εντός του οποίου φέρονται ότι τελέσθηκαν οι προπεριγραφόμενες μερικότερες πράξεις του εγκλήματος της παθητικής δωροδοκίας κατ’ εξακολούθηση, με αξία ωφελημάτων υπερβαίνουσα συνολικά το ποσό των 120.000 ευρώ, τα καθήκοντα του κατηγορουμένου, όπως αυτά διαγράφονται παραπάνω και προκύπτουν από τις θέσεις που κατείχε, δεν περιλάμβαναν τη συμμετοχή του, σε οποιοδήποτε στάδιο, είτε στην κυκλοφορία νέων φαρμάκων, είτε στη διαμόρφωση τιμών φαρμάκων (τιμολόγηση, ανατιμολόγηση, διορθώσεις κ.ο.κ.), είτε στη διαμόρφωση της φαρμακευτικής νομοθεσίας, αφού δεν είχε διορισθεί σε θέση συμβούλου κάποιου από τους παραπάνω Υπουργούς Υγείας, ενώ οι Ομάδες Εργασίας και οι Επιτροπές στις οποίες συμμετείχε, δεν είχαν συναφές αντικείμενο.»

Σε δηλώσεις τους, οι συνήγοροι του κ. Μανιαδάκη, Θεόδωρος Μαντάς, Θεοδώρα Μίχου και Ευστάθιος Σκαλούμπακας αναφέρουν :

«Οριστική απαλλαγή του καθηγητή Νικολάου Μανιαδάκη από τις κατηγορίες που του είχαν απαγγελθεί.

Συγκεκριμένα, την 31.12.2018, αφού πρώτα του αφαιρέθηκε η ιδιότητα του προστατευόμενου μάρτυρα για την ίδια υπόθεση, ασκήθηκε ποινική δίωξη σε βάρος του καθηγητή για το αδίκημα της παθητικής δωροδοκίας σε βάρος του Ελληνικού Δημοσίου, σχετικά με τον χρηματισμό αξιωματούχων του Υπουργείου Υγείας από την φαρμακοβιομηχανία NOVARTIS.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ο καθηγητής Νικόλαος Μανιαδάκης από την πρώτη στιγμή της ποινκής δίωξης σε βάρος του και σε κάθε Δικονομικό στάδιο της ποινικής διαδικασίας υποστήριζε με παρρησία την αθωότητά του.

Η πεποίθηση του καθηγητή Μανιαδάκη ότι η προσφυγή στη Δικαιοσύνη συνιστά τη μόνη δικλείδα ασφαλείας και τη μόνη θεσμική εγγύηση για την αναζήτηση της ουσιαστικής αλήθειας, επιβεβαιώθηκε με την έκδοση πλήρως αιτιολογημένου και εμπεριστατωμένου Βουλεύματος του Συμβουλίου Εφετών Αθηνών, το οποίο επικυρώνει το αρχικό Βούλευμα του Συμβουλίου Πλημμελειοδικών Αθηνών και αποφαίνεται να μη γίνει κατηγορία σε βάρος του. Με την έκδοση του ανωτέρω Βουλεύματος επιβεβαιώθηκαν πλήρως όσα ο καθηγητής Μανιαδάκης και η υπεράσπισή του είχαν εισφέρει στην ποινική διαδικασία από την πρώτη στιγμή, υπερασπιζόμενοι σθεναρά την αθωότητα του».

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ