Κοινωνία

Χανιά-Γηροκομείο-κολαστήριο: Ξεσπά η δικηγόρος των οικογενειών-Πρέπει να λάβει μέτρα η Πολιτεία

Την παραδειγματική τιμωρία των εφτά συλληφθέντων και την αναστολή της λειτουργίας του Γηροκομείου «της φρίκης» στα Χανιά επιθυμούν οι οικογένειες των θυμάτων, όπως διαμηνύει η συνήγορός τους.

Η δικηγόρος, Μαρία Παπαδάκη, ξέσπασε σε συνέντευξή της στο ZARPA RADIO 89,6 κατά των υπευθύνων του γηροκομείου που είχε καταντήσει «κολαστήριο» για πολλούς ηλικιωμένους που βασανίζονταν και ορισμένοι εξ αυτών κατέληξαν.

Σύμφωνα με την δικηγόρο, η προφυλάκιση των υπευθύνων θα πρέπει να θεωρείται δεδομένη καθώς υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να επαναλάβουν τις πράξεις τους.

«Είναι επιτακτική ανάγκη γιατί η Δομή λειτουργεί και ήδη έχει εμπλακεί σε νέες υποθέσεις, οι δε λοιποί έχουν ενεργές άδειες άσκησης επαγγέλματος».

ΟΙ υπάλληλοι της Περιφέρειας Χανίων περιλαμβάνονται στους 36 της δικογραφίας , όπως επισημαίνει η ίδια.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

«Με τα ποσοστά θανάτου το 2020 και α τρίμηνο 2021 είναι 150% όταν στο δημοτικό γηροκομείο είναι 16% και με ποσοστό θανάτων τα έτη 2015-2019, άνω του 350% έχουμε μια εποπτεύουσα αρχή που λέει ότι όλα πήγαιναν καλά και ότι ουδέν μεμπτόν προέκυψε από τους ελέγχους» τόνισε η κα. Παπαδάκη.

Εξήγησε πως δεν πρέπει να καταλήξουν και άλλοι υπερήλικες, ενώ την ίδια ώρα που περίπου 40 ηλικιωμένοι φιλοξενούνται εκεί. 

Σύμφωνα με την ίδια, αν και τα ποσοστά των θανάτων στη δομή έχουν μειωθεί αισθητά από τη δημοσιοποίηση της υπόθεσης και μετά, υπογραμμίζει ότι εδώ και τώρα «πρέπει να λάβει τα μέτρα της η Πολιτεία».

Στη δικογραφία μέχρι στιγμής γίνεται αναφορά για δεκάδες ανθρώπους και περιλαμβάνεται μια ευρεία γκάμα των αδικημάτων όπως η εγκληματική οργάνωση, η ανθρωποκτονία, η απάτη, η πλαστογραφία και η έκδοση ψευδών πιστοποιητικών. 

Η λειτουργία της Δομής

Από το 2011 που βγήκε η πρώτη απόφαση σφράγισης της δομής, οι υπεύθυνοι του γηροκομείου ισχυρίζονταν ότι οι συγγενείς των περιθαλπόμενων αρνούνταν να τους απομακρύνουν από εκεί.

Τα επόμενα χρόνια επεκτάθηκε η άδεια λειτουργίας της μονάδας και συνέχισε να λειτουργεί νόμιμα, ενώ παράλληλα ο τοπικός Τύπος το χαρακτήριζε «κόσμημα» σύμφωνα με την ίδια. 

Τέλος, ανακαλέστηκαν οι συμβάσεις εργασίας δύο εργαζομένων μαρτύρων κατηγορίας, ενώ παράλληλα υπήρξαν κατηγορίες σε βάρος και υπαλλήλων της Περιφέρειας Χανίων.

«Δυστυχώς είναι γεγονός ότι συνεχίζει να λειτουργεί και μάλιστα χάριν αυτής της παραμονής της σε λειτουργία, κατάφερε να εμπλακεί και σε νέα αδικήματα, τα Χριστούγεννα φέτος και πριν από δύο εβδομάδες περίπου. Και πάλι σε βάρος ηλικιωμένου» επισήμανε η κα. Παπαδάκου.

Απάντηση στην Ντόρα Μπακογιάννη

Η βουλευτής της ΝΔ Ντόρα Μπακογιάννη, ζήτησε την κάθαρση της δομής και η Μαρία Παπαδάκου της απάντησε, λέγοντας πως η δομή από το 2009 λειτουργεί με αυτόν τον τρόπο, χωρίς να έχει ενδιαφερθεί η πολιτεία παρά τους δεκάδες θανάτους.

«Θα ήμουν πολύ πιο ευτυχής αν υπήρχε πρόληψη και εποπτεία αντί για καταστολή πάνω από μνήματα των ανθρώπων μας» υπογράμμισε η κα Παπαδάκη, επιρρίπτοντας ευθύνες στην πολιτεία.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ελληνοτουρκικά 0

Βίντεο του ΓΕΕΘΑ με τα “βατράχια μας” ως απάντηση στο παραμύθι των γειτόνων “θα έρθουμε ένα βράδυ ξαφνικά” και στους Τούρκους “ψαράδες” του Αιγαίου

Στις 18 Ιουλίου 2024 αναφέρθηκε η παρουσία Εξήντα Τούρκων ψαράδων στο Αιγαίο με 5 από αυτούς γύηρω από την Ζουράφα-Οι...