Όπως ξεκαθάρισαν και οι δύο, από την ερχόμενη Δευτέρα, 17/01/2022, θα αρχίσει να επιβάλλεται το πρόστιμο των 100 ευρώ.
«Ουδέποτε ετέθη θέμα αναστολής της κυρωτικής διαδικασίας για την υποχρεωτικότητα» λέει ο Γιώργος Γεραπετρίτης, σχολιάζοντας τις σχετικές εικασίες, που κυκλοφορούσαν το τελευταίο διάστημα. Ο ίδιος και ο Μάκης Βορίδης ξεκαθάρισαν σήμερα, πως δεν θα υπάρξει καμία αναβολή και πως το πρόστιμο των 100 ευρώ στους ανεμβολίαστους άνω των 60 ετών, θα αρχίσει να επιβάλλεται από την Δευτέρα 17 Ιανουαρίου 2022.
«Δεν έχει νόημα να πούμε σε όσους συμμορφώθηκαν, ότι καλά κάνατε εσείς που συμμορφωθήκατε, αλλά στους άλλους θα δώσουμε παράταση», εξήγησε ο Μάκης Βορίδης
Οι υπουργοί απηύθυναν έτσι την ύστατη προειδοποίηση προς τους πολίτες άνω των 60 ετών, που δεν έχουν εμβολιαστεί. Με ξεχωριστές τους τοποθετήσεις τόσο ο υπουργός Επικρατείας, Γιώργος Γεραπετρίτης, όσο και ο υπουργός των Εσωτερικών, Μάκης Βορίδης, ξεκαθάρισαν και οι δύο, από την ερχόμενη Δευτέρα, 17 του μηνός, θα αρχίσει να επιβάλλεται το πρόστιμο των 100 ευρώ.
50 ευρώ πρόστιμο για τον Ιανουάριο
Το συγκεκριμένο ποσό ωστόσο για τον πρώτο μήνα αναμένεται να είναι 50 ευρώ μιας και θα υπολογιστεί ως μισός μήνας. Σύμφωνα με την προωθούμενη ρύθμιση ειδικά για τον μήνα Ιανουάριο το πρόστιμο καθορίζεται στα 50 ευρώ ενώ αν τα υπόχρεα πρόσωπα εμβολιαστούν εντός του πρώτου 15νθημέρου των επόμενων μηνών το πρόστιμο (μηνιαίο) θα μειώνεται κατά 50%. Για παράδειγμα εάν ο υπόχρεος εμβολιαστεί στις 10 Μαρτίου το συνολικό πρόστιμο που θα πληρώσει θα είναι 200 ευρώ.
Έτσι, όσοι από τους υπόχρεους για εμβολιασμό δεν κάνουν την πρώτη δόση μέχρι τις 16 Ιανουαρίου 2022, όπως ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός, θα κληθούν να πληρώσουν πρόστιμο ύψους 50 ευρώ. Υποχρέωση εμβολιασμού έχουν όσοι έχουν γεννηθεί έως και την 31η Δεκεμβρίου του 1961. Από εκεί και πέρα, για κάθε επόμενο μήνα το πρόστιμο θα ανέρχεται στα 100 ευρώ.
Πώς θα παίρνουν τα χρήματα από τους ανεμβολίαστους
Πρόκειται για μια διαδικασία, που, προαπαιτεί κάποιες διοικητικές, τεχνικές και νομικές πράξεις ώστε μέσω του Κέντρου Διαλειτουργικότητας του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης να μεταβιβάζονται τα δεδομένα εκείνα (ΑΜΚΑ, ΑΦΜ) από την ΗΔΙΚΑ στο taxisnet για τη βεβαίωση των προστίμων ανά ΑΦΜ.
Ουσιαστικά μέσω των βάσεων δεδομένων του δημοσίου, της ΗΔΙΚΑ, του emvolio.gov.gr και της παραμετροποίησης των στοιχείων που υπάρχουν στις μεγάλες πλατφόρμες που ελέγχει το Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης μπορεί το δημόσιο να καταγράφει ποιοι άνω των 60 ετών έχουν εμβολιαστεί και ποιοι όχι. Στη συνέχεια θα μπορούν τα στοιχεία αυτά να αξιοποιούνται από την ΑΑΔΕ με τη διασταύρωση των ΑΜΚΑ και των ΑΦΜ στις περιπτώσεις των ανεμβολίαστων για τις βεβαιώσεις των προστίμων ανά προφίλ στο taxisnet.
Ποιοι εξαιρούνται:
(α) Όσοι έχουν νοσήσει και για διάστημα εκατόν ογδόντα (180) ημερών από τη νόσηση και
(β) Όσοι έχουν αποδεδειγμένους λόγους υγείας που εμποδίζουν τη διενέργεια του εμβολίου.
Ουδέποτε ετέθη θέμα αναστολής της επιβολής του προστίμου
«Ουδέποτε ετέθη θέμα αναστολής της κυρωτικής διαδικασίας για την υποχρεωτικότητα και ουδέποτε ετέθη θέμα παράτασης. Η κυβέρνηση εκφράζεται με τρόπο σαφή, εκφράζεται δια του υφυπουργού Τύπου και κυβερνητικού εκπροσώπου και ήταν πάρα πολύ σαφής. Μπορεί βεβαίως ο κάθε υπουργός να έχει μια άποψη για το ζήτημα, η κυβερνητική γραμμή όμως είναι μία και ενιαία και θέλω να είμαι κατηγορηματικός, ότι από 17 Ιανουαρίου θα εκκινήσουν οι βεβαιώσεις των κυρώσεων, οι οποίες έχουν προβλεφθεί από τον νόμο, για εκείνους που είναι υπόχρεοι στον εμβολιασμό» τόνισε, μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα, ο υπουργός Επικρατείας, Γιώργος Γεραπετρίτης.
Από την πλευρά του, μήνυμα στους πολίτες άνω των 60 ετών που δεν έχουν εμβολιαστεί έστειλε ο υπουργός Εσωτερικών, Μάκης Βορίδης, τονίζοντας ότι από τη Δευτέρα θα τους επιβάλλεται πρόστιμο.
Όπως είπε στον ΣΚΑΪ,«δεν έχει νόημα να πούμε σε όσους συμμορφώθηκαν, ότι καλά κάνατε εσείς που συμμορφωθήκατε, αλλά στους άλλους θα δώσουμε παράταση». Συμπλήρωσε, δε, πως «τότε ακυρώνεται οποιαδήποτε προσπάθεια κάνουμε, για να ενισχύσουμε τον εμβολιασμό».
Επιλύονται τα διαδικαστικά ζητήματα
Όλα τα διαδικαστικά ζητήματα επιλύονται, σημείωσε, καθώς μπορεί να υπάρξουν κάποιες μικρές αστοχίες, επειδή τα μητρώα δεν είναι πάντοτε ενημερωμένα, οπότε μπορεί να υπάρξουν κάποιες βεβαιώσεις για πρόσωπα που δεν θα έπρεπε ή να υπάρξουν διπλές βεβαιώσεις, αυτά θα είναι πολύ μεμονωμένα φαινόμενα.
Υπάρχει, επισήμανε, μια ηλεκτρονική πλατφόρμα για τη διευκόλυνση των πολιτών, έτσι ώστε εκεί να καταθέτουν τις ενστάσεις τους και αμέσως να ανακαλείται το πρόστιμο, εάν πράγματι δεν υπάρχει ανταπόκριση στον νόμο.
«Ήδη λειτουργεί η πλατφόρμα για την υποβολή αιτημάτων των πολιτών που, για λόγους υγείας, δεν μπορούν να εμβολιαστούν. Η προθεσμία είναι μέχρι την ερχόμενη Παρασκευή, 14 Ιανουαρίου. Υπάρχει ήδη η πλατφόρμα, η οποία λειτουργεί για τους συμπολίτες μας, οι οποίοι έχουν κάνει την τρίτη δόση στο εξωτερικό και δεν έχουν ενημερώσει ακόμα την πολιτεία. Είμαστε έτοιμοι, θα υπάρξει εφαρμογή του νόμου, οι όποιες τεχνικές ατέλειες θα διορθωθούν στην πορεία»ξεκαθάρισε.
Ενδεχόμενη επέκταση υποχρεωτικότητας
Ερωτηθείς ο υπουργός Επικρατείας για επέκταση της υποχρεωτικότητας και σε άλλες κατηγορίες επαγγελματικές ή σε άλλες ηλιακές ομάδες και για την αναστολή εργασίας των ανεμβολίαστων υγειονομικών, υπογράμμισε πως «είναι κάτι που παραμένει ανοιχτό, γιατί το φαινόμενο είναι δυναμικό».
«Οι αποφάσεις θα υπάρξουν σύντομα για τα ζητήματα αυτά. Εμείς έχουμε μια συγκεκριμένη πολιτική, προσπαθούμε να εξαντλήσουμε κάθε δυνατό μέσο, ξεκινώντας από την πειθώ και προχωρώντας σε κάθε δυνατότητα διευκόλυνσης με κίνητρα για τους εμβολιασμένους ή ακόμα και αντικίνητρα γι’ αυτούς που παραμένουν ανεμβολίαστοι. Τελευταίο καταφύγιο παραμένει η υποχρεωτικότητα, είτε σε ηλικιακή κατηγορία είτε σε επαγγελματική. Στην παρούσα φάση, μόνο η ηλικιακή θα μπορούσε να είναι δεδομένων των συνθηκών. Προσαρμοζόμαστε στα νέα δεδομένα που εμφανίζονται» εξήγησε.