«Τα παιδιά είναι για να είναι στο χώρο τους που λέγεται σχολείο ή πανεπιστήμιο, κανένας δεν διαφωνεί με αυτό» σημείωσε η Ματίνα Παγώνη, τονίζοντας ότι από την στιγμή που θα ανοίξουν τα σχολεία θα υπάρξουν και περισσότερα κρούσματα. «Έχουμε αποτελέσματα από Σεπτέμβριο – Δεκέμβριο που έδειχναν ότι τα παιδιά τηρούσαν τα μέτρα ατομικής προστασίας» συμπλήρωσε η πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ.
«Και στο σχολείο να μην πάνε, δεν πρόκειται να μείνουν για 24 ώρες το 24ωρο στο σπίτι. Οπότε είναι καλύτερα να βρίσκονται σε συγκεκριμένο περιβάλλον, με συγκεκριμένες επαφές, αυξημένα τεστ και καλύτερη ιχνηλάτηση» πρόσθεσε η Ματίνα Παγώνη.
Self test και παραλλαγή
«Τα self tests ανιχνεύουν τη νέα μετάλλαξη, αλλά δεν την ανιχνεύουν εγκαίρως» υπογράμμισε η κυρία Παγώνη, τονίζοντας ότι η μετάλλαξη Όμικρον έχει πιο ελαφριά συμπτώματα στις νεαρές ηλικίες.
«Οι μητέρες δεν θα πρέπει να φοβηθούν να εμβολιάσουν τα παιδιά, γιατί οι μελέτες που έχουμε στα χέρια μας δείχνουν ότι είναι ασφαλή. Πρέπει να εμβολιάσουμε τα παιδιά για να είναι ασφαλή τα ίδια, όχι για να μην μεταδώσουν τον ιό στους μεγαλύτερους» ανέφερε η πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ για τον εμβολιασμό των παιδιών.
Απαράδεκτη η καραντίνα
Τέλος, για την πενθήμερη καραντίνα στους υγειονομικούς, η κυρία Παγώνη επανέλαβε ότι είναι «απαράδεκτη» η σχετική απόφαση και πως δεν θα επιστρέψει κανείς την 6η μέρα αν δεν αισθάνεται καλά στην υγεία του, ακόμα και αν έχει αρνητικό τεστ. «Δεν μπορεί να αντέξει να δουλέψει ένας υγειονομικός την 6η μέρα» ξεκαθάρισε η πρόεδρος των νοσοκομειακών γιατρών, ενώ για το ενδεχόμενο αποκλιμάκωσης του κύματος της πανδημίας επανέλανε ότι μέχρι τις 20-22 του μηνός θα γίνει η κορύφωση και μετά θα ξεκινήσει η αποκλιμάκωση.
«Προς το τέλος Ιανουαρίου θα αρχίσουν να μειώνονται οι δείκτες των κρουσμάτων» πρόσθεσε η Ματίνα Παγώνη, συμπληρώνοντας ότι οι γιατροί καλούνται να αντιμετωπίσουν κυρίως ασθενείς με τη μετάλλαξη Δέλτα και όχι την Όμικρον.