Κοινωνία
Ενημερώθηκε στις:

Βάνα Παπαευαγγέλου: "Εξαιρετικά μεγάλη η μεταδοτικότητα του ιού"

Την τελευταία ενημέρωση για το 2021 πραγματοποίησε το υπουργείο Υγείας, τη στιγμή που ο κορονοϊός σαρώνει όλη τη χώρα, με τη… βοήθεια της μετάλλαξης Όμικρον, με αποτέλεσμα να καταρρίπτονται το ένα μετά το άλλο τα αρνητικά ρεκόρ.

Στην ενημέρωση συμμετέχει η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας, Μίνα Γκάγκα, η καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας, Βάνα Παπαευαγγέλου, και ο επίκουρος καθηγητής, Γκίκας Μαγιορκίνης.

Η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας, Μίνα Γκάγκα, αναφέρθηκε αρχικά στο νέο ρεκόρ κρουσμάτων καθώς και στον υπερβολικό αριθμό διασωληνωμένων. Πάνω από το 60% των κρουσμάτων οφείλονται στη μετάλλαξη Όμικρον. Σε αυτό το πλαίσιο, κάλεσε τους πολίτες να δείξουν ιδιαίτερη προσοχή και να τηρήσουν όλα τα μέτρα, προστατεύοντας ιδιαίτερα τους ευπαθείς και τους ηλικιωμένους. «Μαζί με όλη την προσοχή που δίνουμε για να μην μεταδοθεί η νόσος, έχουμε περιορίσει τις επισκέψεις μας στα νοσοκομεία και την αιμοδοσία» ανέφερε, προσθέτοντας την ανάγκη που υπάρχει για μετάγγιση αίματος. Γι’ αυτό κάλεσε τους πολίτες να δώσουν αίμα.

Σε εφαρμογή το Μοντέλο 5+5

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Η καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας, Βάνα Παπαευαγγέλου, ανέφερε ότι είναι ένας ιός με εξαιρετικά μεγάλη μεταδοτικότητα και διασπείρεται πολύ εύκολα, γι’ αυτό και η αύξηση των κρουσμάτων. Γι’ αυτό οι ειδικοί πρότειναν τη χρήση μάσκας αυξημένης προστασίας ή διπλής μάσκας. Με βάση τα δεδομένα, ο χρόνος επώασης της παραλλαγής είναι σημαντικά βραχύτερος. Μελέτες δείχνουν ότι η διάρκεια της νόσου με την Omicron είναι μικρότερη. Γι’ αυτό η Επιτροπή αναθεώρησε τους κανόνες καραντίνας, με βάση και τις αποφάσεις του CDC, με βάση το Μοντέλο 5+5.

Όσοι δεν έχουν συμπτώματα, θα μένουν σε καραντίνα 5 ημέρες και μετά μπορούν να κυκλοφορούν με μάσκα υψηλής προστασίας.
Οι πλήρως εμβολιασμένοι δεν μπαίνουν καραντίνα, αλλά φορούν μάσκα. Πολλοί που θα κολλήσουν την Όμικρον, θα θεωρήσουν ότι έχουν απλό κρυολόγημα κι όχι κορονοϊό.

«Να μην αψηφούμε τα συμπτώματα κοινού κρυολογήματος, αλλά να προχωρούμε στη διενέργεια εργαστηριακού ελέγχου» σημείωσε. Πάντως, ανέφερε ότι δεν μπορεί να υπάρχει εφησυχασμός, καθώς και τα νοσοκομεία είναι επιβαρυμένα. Το φορτίο στα νοσοκομεία παραμένει υψηλό.

Δεύτερον, θα πρέπει να περιμένουμε αν και στην Ελλάδα θα υπάρχει εικόνα ανάλογη με αυτή που υπάρχει στο Ηνωμένο Βασίλειο, που δείχνει πολλά κρούσματα αλλά λίγες νοσηλείες. τα δεδομένα δείχνουν ότι όσοι έχουν εμβολιαστεί πλήρως και με τις τρεις δόσεις, είναι προστατευμένοι. Στην Ελλάδα, υπάρχουν ακόμη συμπολίτες που δεν έχουν κάνει την πρώτη δόση.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Όσο και πιο ήπια να φαίνεται η Όμικρον, ο κίνδυνος παραμένει σημαντικός για τους ανθρώπους μεγαλύτερης ηλικίας. Σήμερα, με την Όμικρον να έχει επικρατήσει σε όλη τη χώρα, θα πρέπει να είμαστε ιδιαίτερα προσεκτικοί στις επαφές μας με ηλικιωμένους ή με άτομα με υποκείμενα νοσήματα. Γι’ αυτό απαιτείται η διενέργεια τεστ. Ειδική αναφορά έκανε και στους νεαρούς, που θα πρέπει να δείξουν αυξημένη υπευθυνότητα.

Σχετικά με τα rapid test και το PCR

Στην ενημέρωση για την πορεία του κορoνοϊό η καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας, Βάνα Παπαγευαγγέλου, εξήγησε τον λόγο που το rapid test βγαίνει αρνητικό, ενώ το PCR -δηλαδή το μοριακό- θετικό σε κάποιον που έχει νοσήσει με Covid-19.

Συγκεκριμένα η κ. Παπαευαγγέλου εξήγησε ότι οι μελέτες έχουν δείξει πως αυτό συμβαίνει διότι ο ασθενής έχει χαμηλό ιικό φορτίο, κάτι που σημαίνει και χαμηλή μεταδοτικότητα. Ωστόσο τόνισε πως αν έχουμε συμπτώματα του κοινού κρυολογήματος, θα πρέπει να μείνουμε σπίτι.

Σε αυτό το σημείο η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας, Μίνα Γκάγκα, πρόσθεσε πως όσοι βγουν θετικοί με rapid test δεν χρειάζεται να κάνουν PCR στη συνέχεια και θα πρέπει να παραμείνουν σπίτι.

Η κα. Γκάγκα εξήγησε ότι λόγω των πολλών κρουσμάτων κορονοϊού υπάρχει μεγάλη αναμονή του κόσμου για να κάνει τεστ, οπότε δεν είναι απαραίτητο το μοριακό τεστ αν το rapid βγει θετικό.

Μαγιορκίνης: Τα στοιχεία συγκλίνουν στο ότι η «Ο» σχετίζεται με μειωμένη νοσηρότητα – Αυτό δεν σημαίνει ότι ο ιός έχει γίνει άκακος

«Τα στοιχεία συγκλίνουν πλέον ότι το στέλεχος της παραλλαγής Όμικρον σχετίζεται με μειωμένη νοσηρότητα. Κάτι που σημαίνει ότι είναι πολύ πιθανόν να δούμε μεγάλο αριθμό διαγνώσεων εξαιτίας της αυξημένης μεταδοτικότητας, αλλά αναλογικά οι συμπολίτες που θα χρειαστούν νοσηλεία ή θα καταλήξουν θα είναι λιγότεροι από τα άλλα κύματα», δήλωσε ο επίκουρος καθηγητής Επιδημιολογίας, Γκίκας Μαγιορκίνης στην ενημέρωση για την εξέλιξη της πανδημίας του κορονοϊού στη χώρα μας. Τόνισε ωστόσο, ότι όσο καλό κι αν ακούγεται αυτό για τη δημόσια υγεία δεν σημαίνει ότι ο ιός έχει γίνει άκακος.
«Οι συμπολίτες μας που δεν έχουν εμβολιαστεί θα αντιμετωπίσουν κίνδυνο για να χρειαστούν νοσηλεία που είναι πολλαπλάσιος από όσους έχουν ολοκληρώσει τον εμβολιασμό τους και υπερπολλαπλάσιος από όσους έχουν κάνει και την ενισχυτική δόση. Η δε πιθανότητα να έρθουν σε επαφή με τον ιό θα είναι υπερπολλαπλάσια τους επόμενους μήνες», πρόσθεσε ο κ. Μαγιορκίνης λέγοντας πως γι αυτό το λόγο είναι σημαντικό να κλείσουν ραντεβού για 1η δόση άμεσα.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ