Σύμφωνα με όσα αναφέρει στο Newsbomb.gr o πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εστιατορικών & Συναφών Επαγγελμάτων, Γιώργος Καββαθάς: «η κυβέρνηση διαχειρίζεται με ατολμία το πρόβλημα. Αυτήν τη στιγμή κήρυξε ένα άτυπο lockdown στην εστίαση για να μην επωμιστεί κανένα κόστος».
Και προσθέτει: «Για το καλό της δημόσιας υγείας όλοι πρέπει να κάνουμεθυσίες αλλά να μην είναι μονόπλευρες».
Ιδιοκτήτες κέντρων διασκέδασης: «Έρχεται νέο λουκέτο στις επιχειρήσεις μας»
Για κρατικό εμπαιγμό, ανακόλουθες δεσμεύσεις και ανεκπλήρωτες υποσχέσεις κάνει λόγο σε ανακοίνωσή του ο Πανελλήνιος Σύνδεσμος Επιχειρηματιών κέντρων διασκέδασης και μουσικοθεατρικών παραστάσεων σε ανακοίνωση του για τα μέτρα καταπολέμησης της πανδημίας.
Όπως αναφέρεται «τα νέα μέτρα για την αναχαίτιση της εξάπλωσης του κορονοϊού, έτσι όπως εξειδικεύθηκαν στις χθεσινές ανακοινώσεις του Υπουργού Υγείας, Θάνου Πλέυρη, ανεξαρτήτως του πότε θα εκκινήσει η εφαρμογή τους, ισοδυναμούν με νέο «ΛΟΥΚΕΤΟ» στις επιχειρήσεις μας».
«Επιχειρήσεις, συνηθισμένες πια στο λουκέτο, κλειστές, με κρατική εντολή, επί δύο σχεδόν χρόνια. Συνηθισμένες και στον κρατικό εμπαιγμό, στις ανακόλουθες δεσμεύσεις, στις ανεκπλήρωτες υποσχέσεις. Επιχειρήσεις, που για άλλη μια φορά αποτελούν τον εύκολο στόχο. Φτάνει πια η δαιμονοποίηση της διασκέδασης. Πάσχει η αναγωγή της σε κύρια εστία υπερμετάδοσης του ιού».
«Ως εδώ" συνεχίζει η ανακοίνωση και προσθέτει: "Δεν αντέχει στη βάσανο της κοινής λογικής ότι για όλα τα δεινά υπεύθυνη είναι η «κακή» διασκέδαση. Όσοι διακονούμε τη διασκέδαση, επιχειρηματίες – καλλιτέχνες – μουσικοί – δημιουργοί – εργαζόμενοι – οικογένειες, στηρίξαμε και στηρίζουμε την εθνική προσπάθεια. Βγήκαμε μπροστά για την προώθηση του εμβολιασμού.
Φιλοξενήσαμε, φιλοξενούμε και εξυπηρετούμε μόνον εμβολιασμένους πελάτες. Διχάσαμε τον κόσμο μας, γίναμε δυσάρεστοι στους θαμώνες μας. Επιτελέσαμε αστυνομικού τύπου καθήκοντα με ελέγχους ταυτοπροσωπίας των πελατών μας και γνησιότητας – πιστότητας των πιστοποιητικών τους. Προσλάβαμε και απασχολούμε μόνον πλήρως εμβολιασμένους ή νοσήσαντες εργαζομένους κάθε ιδιότητας (καλλιτέχνες, μουσικούς, τραγουδιστές, τραπεζοκόμους σερβιτόρους, κ.λ.π.). Τηρήσαμε από την πρώτη στιγμή της επαναλειτουργίας μας και τηρούμε έκτοτε απαρέγκλιτα τα κάθε φορά ισχύοντα μετρά.
Κάναμε γενναίες επενδύσεις σε χαλεπούς καιρούς, δίνοντας πίστη στις κυβερνητικές διαβεβαιώσεις, ακριβώς, και μόνον για να προαγάγουμε το πολιτισμικό μας προϊόν.
Υποστήκαμε συνεχείς, άτεγκτους ελέγχους από πολυμελή κλιμάκια συναρμοδίων Υπηρεσιών».
Οι ιδιοκτήτες των κέντρων διασκέδασης συνεχίζουν:
«Άπαντες, πλέον, «με μια φωνή» βγάζουμε κραυγή αγωνίας για το μέλλον μας. Πώς θα εξασφαλίσουν τα προς το ζην οι εργαζόμενοί μας για τις οικογένειές τους; Πώς θα πληρωθούν: ενοίκια, Φ.Π.Α., Ασφαλιστικές Εισφορές, Δημοτικοί Φόροι, Δ.Ε.Κ.Ο., Ρυθμίσεις, Επιστρεπτέες Προκαταβολές, Προμηθευτές, Ανακαινίσεις κ.λ.π.; Πώς θα κρατήσουμε ζωντανές τις επιχειρήσεις μας;"
Οι επιχειρηματίες ζητούν:
- "Τη στοιχειώδη διαφύλαξη της κανονικότητας – αποφυγή αιφνιδιασμών της τελευταίας στιγμής. Είναι πλέον ή επιτακτική η λειτουργία μας, τουλάχιστον το διήμερο 31/12/21, 01/01/22, για το οποίο έχουμε υποβληθεί σε υπέρογκες δαπάνες προμηθειών, έχουμε εισπράξει προκαταβολές από τους πελάτες μας, αυτοί έχουν προπληρώσει τις μετακινήσεις τους προς τα Κέντρα μας κ.ο.κ., ώστε οποιαδήποτε ανατροπή την ύστατη ώρα θα ήταν ανάλγητη και καταστροφική.
- Την πρόβλεψη διακριτού ελεύθερου ωραρίου λειτουργίας των Kέντρων Διασκέδασης, σε κάθε περίπτωση διευρυμένου σε σχέση με το ωράριο λειτουργίας των λοιπών επιχειρήσεων εστίασης, προκειμένου να διαφυλαχθεί η ίδια η ύπαρξη και βιωσιμότητά, αλλά και η διακριτή και ιδιάζουσα θέση των επιχειρήσεων της διασκέδασης και του θεάματος στην καθόλου επιχειρηματική δραστηριότητα.
- Την άμεση ανάκληση της εξαγγελίας περί απαγόρευσης χρήσης μουσικής, εάν δεν τρηθούν τα ήδη εξαγγελθέντα μέτρα που θα έχουν ισχύ από τις 3 Ιανουαρίου 2022 είτε νωρίτερα, καθόσον η μουσική είναι άμεσα συνυφασμένη με τη διασκέδαση, ψυχαγωγία και αναψυχή δηλαδή ακριβώς με το αντικείμενο της ιδικής μας δραστηριότητας, η χρήση μουσικής αποτελεί την ικανή και αναγκαία συνθήκη λειτουργίας των επιχειρήσεων μας.
- Την κατ΄ αποκλειστικότητα επιφύλαξη προσφοράς ζωντανής μουσικής μόνον στις επιχειρήσεις μας - Κέντρα Διασκέδασης, προκειμένου να εκλίπουν φαινόμενα έκνομης λειτουργίας Καταστημάτων κάθε λογής -καφέ, αναψυκτήρια, εστιατόρια, σνακ μπαρ, μπαρ, θέατρα και άλλα παρόμοια- «δίκην Κέντρων Διασκέδασης», που προσφέρουν ζωντανή μουσική, καθ’ υπέρβαση ωραρίου χρήσης μουσικής και της επιτρεπόμενης ηχοστάθμης, κατ’ ευθεία και ουσιώδη παράβαση των υγειονομικών όρων λειτουργίας τους με προφανή συνέπεια την κατίσχυση ενός καθεστώτος παραβατικότητας, αθέμιτου ανταγωνισμού και εν τέλει, οικονομικής αιμορραγίας του επιχειρείν της διασκέδασης και του θεάματος.
- Τη συμπερίληψή μας στις επιχειρήσεις του πολιτισμού και την ειδική πρόβλεψη αντίστοιχης με τις επιχειρήσεις αυτές οικονομικής ενίσχυσης – επιδότησης ή άλλου συγκεκριμένου χρηματοδοτικού εργαλείου υποστήριξης για τη βιωσιμότητα και των δικών μας επιχειρήσεων».
Επαγγελματικό Επιμελητήριο Αθηνών: «Να στηριχθούν οι επιχειρήσεις που πλήττονται από τις συνέπειες της πανδημίας»
«Όταν ανακοινώνονται μέτρα που περιορίζουν τις δυνατότητες λειτουργίας των επιχειρήσεων, θα πρέπει να υπάρχουν και ανάλογες δράσεις στήριξης», αναφέρει σε δήλωσή του για τα νέα μέτρα ο πρόεδρος της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων και του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών Γιάννης Χατζηθεοδοσίου.
Συγκεκριμένα ο πρόεδρος δηλώνει:
Η προστασία της δημόσιας υγείας είναι υποχρέωση κάθε ευνομούμενου κράτους και κάθε μέτρο που λαμβάνεται προς αυτή την κατεύθυνση, μας βρίσκει σύμφωνους. Εξάλλου Επιμελητήρια και επιχειρήσεις έχουμε αποδείξει στην πράξη ότι είναι βασική μας προτεραιότητα η υγεία των πολιτών και έχουμε στηρίξει με όλες μας τις δυνάμεις τους εμβολιασμούς.
Όμως δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι όταν ανακοινώνονται μέτρα που περιορίζουν τις δυνατότητες λειτουργίας των επιχειρήσεων, θα πρέπει να υπάρχουν και ανάλογες δράσεις στήριξης. Από την στιγμή λοιπόν που το δημόσιο συμφέρον επιτάσσει νέους περιορισμούς σε μία προσπάθεια να αναχαιτιστεί η μετάλλαξη Όμικρον, είναι υποχρέωση της Πολιτείας να σταθεί δίπλα σε όσους πλήττονται από την εφαρμογή των μέτρων. Ειδικά όταν πρόκειται για κλάδους που έχουν πληγεί βαρύτατα από τις οικονομικές συνέπειες της πανδημίας, όπως αυτός της εστίασης που για μία ακόμα φορά επηρεάζεται από τη στρατηγική της κυβέρνησης.
Ήδη, πριν από την ανακοίνωση των μέτρων, περίπου οι μισές επιχειρήσεις του κλάδου έβλεπαν το μέλλον τους δυσοίωνο, όπως έδειξαν τα συμπεράσματα σχετικής έρευνας. Γίνεται εύκολα αντιληπτό πόσο δυσκολότερη διαμορφώνεται η κατάσταση με τα νέα μέτρα. Για την εστίαση λοιπόν, που συνεχίζει να βρίσκεται στο «μάτι του κυκλώνα», η επιμελητηριακή κοινότητα θεωρεί αναγκαία την κατάργηση της επιστροφής της Επιστρεπτέας Προκαταβολής, τη χρονική μετάθεση των υποχρεώσεων που έχουν οι επιχειρήσεις του κλάδου, την ενίσχυση της ρευστότητας τους μέσω χρηματοδοτικών εργαλείων και τη μείωση του ΦΠΑ.
Ο αγώνας που δίνουν επιχειρήσεις και επαγγελματίες που έχουν πληγεί από τις συνέπειες της πανδημίας, γίνεται υπό εξαιρετικά αντίξοες συνθήκες και με ένα λειτουργικό κόστος που έχει «εκτοξευθεί» εξαιτίας του κύματος των ανατιμήσεων. Σε αυτόν τον τομέα προβλέπεται περαιτέρω επιδείνωση, καθώς οι εκτιμήσεις μας είναι ότι ο πληθωρισμός θα ανέβει κι άλλο, επηρεάζοντας τη γενικότερη λειτουργία της αγοράς.
Για να αποφευχθεί λοιπόν η ολοκληρωτική καταστροφή για τις επιχειρήσεις των κλάδων που συνεχίζουν να πλήττονται, είναι ανάγκη να στηριχθούν εδώ και τώρα. Δεν υπάρχουν ούτε χρονικά περιθώρια, ούτε άλλες αντοχές.