Κοινωνία

Θεσσαλονίκη: Δημιούργησαν το Άστρο του Δαβίδ στο πάρκινγκ της Πλατείας Ελευθερίας

Ένας εικονογράφος με τον αδερφό του δημιούργησαν το Αστέρι του Δαβίδ στο πάρκινγκ της Πλατείας Ελευθερίας 

Το Άστρο του Δαβίβ, σύμβολο της εβραϊκής ταυτότητας και του Ολοκαυτώματος, ζωγράφισε συμβολικά ένας εικονογράφος στην πλατεία Ελευθερίας της Θεσσαλονίκης ώστε να αντιδράσει στην επαναλειτουργία του δημοτικού πάρκινγκ στο σημείο αλλά και να στείλει μήνυμα «αξιοπρέπειας» και εναντίωσης στον αντισημιτισμό.

Όπως αναφέρει το voria.gr, η συμβολική δράση πραγματοποιήθηκε το βράδυ της Πέμπτης, με τον δημιουργό να χρησιμοποιεί κίτρινη μπογιά, ώστε να θυμίζει και με τον χρωματισμό του τον τρόπο με τον οποίο στιγμάτιζαν οι Ναζί στα στρατόπεδα συγκέντρωσης τους Εβραίους.

«Για μένα είναι θέμα αξιοπρέπειας και δεν έχει να κάνει με πολιτικό πρόσημο», σημειώνει μιλώντας στη Voria.gr ο δημιουργός και εμπνευστής του Αστεριού του Δαβίδ στην πλατεία Ελευθερίας, Γιώργος Κωνσταντίνου. «Έχει να κάνει με τη συναίσθησή μας στην πόλη την οποία ζούμε. Μέχρι πριν από 70 χρόνια υπήρχαν εφημερίδες στη γλώσσα των Εβραίων της πόλης, τα λατίνα ή αλλιώς ισπανοεβραϊκά. Είμαστε μια πόλη στην οποία μιλιόταν αυτή η γλώσσα, μια πόλη που έχουν δολοφονηθεί περίπου 50.000 συμπολίτες μας και δεν διδάσκεται καθόλου στα σχολεία». Ο ίδιος προσθέτει ότι τη δράση τη χάρηκε με την ψυχή του καθώς μπόρεσε «να αποτίσει φόρο τιμής στους ανθρώπους που μας λείπουν και έκαναν πιο όμορφη την πόλη».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Σύμφωνα με τον Γιώργο Κωνσταντίνου, το να μετατραπεί ο χώρος της πλατείας Ελευθερίας σε πάρκινγκ είναι προσβλητικό για τη μνήμη της πόλης και τους ίδιους τους πολίτες. «Τη δράση με το Αστέρι την έκανα από κοινού με τον αδερφό μου που είναι δικηγόρος. Είναι ένα θέμα που πρέπει να μας απασχολεί όλους, όχι μόνο τους καλλιτέχνες, τους αριστερούς και τους αντιρατσιστές».

Όπως υπογραμμίζει ο ίδιος, το ζήτημα του αντισημιτισμού πρέπει να απασχολήσει όλη τη Θεσσαλονίκη. «Μας λείπουν ονομασίες δρόμων, πρέπει η πόλη να συζητήσει τον αντισημιτισμό, καθώς δεν προέκυψε από τους Ναζί, προϋπήρχε και δεν εξαφανίστηκε μετά από αυτούς. Είναι μία γάγγραινα και εμείς ως Θεσσαλονίκη αρνούμαστε την εβραϊκή μνήμη της πόλης».

Όσον αφορά την κίνηση του δήμου για τη μετατροπή της πλατείας εκ νέου σε πάρκινγκ, τονίζει ότι δεν θέλει να κρίνει τις προθέσεις, αλλά τις πράξεις, από τις οποίες συνάγει ότι υπάρχει μία άρνηση της ιστορίας της πόλης. «Το αποτέλεσμα των πράξεων κρίνω που επιβραβεύουν τον αντισημιτισμό. Επίσης δείχνει μία χωριατίλα σε κέντρο μεσογειακής χώρας, δημιουργείς πάρκινγκ λες και είναι πολυκατάστημα, ενώ η πόλη χρειάζεται τόπους για να συναντιόμαστε». Αναφέρει ότι η διοίκηση του δήμου Θεσσαλονίκης έχει «τεράστιο θέμα αισθητικής και πολιτισμού».

Ο καλλιτέχνης εκτός από το Άστρο του Δαβίδ δημιούργησε και άλλα γραφιστικά ώστε να εναντιωθεί στη δημιουργία του πάρκινγκ και τα ανήρτησε σε σημεία της πόλης.

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ