Κοινωνία

Αντίστροφη μέτρηση για νέα έκτακτα μέτρα - Όλοι με rapid στη διασκέδαση

Η μετάλλαξη Όμικρον φέρνει όχι μόνο την Ελλάδα αλλά και πολλές άλλες ευρωπαϊκές χώρες προ των πυλών για νέα μέτρα, καθώς εξαπλώνεται ταχύτατα και οι φόβοι για την «επόμενη μέρα» μετά τις γιορτές των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς γιγαντώνονται.

Στην χώρα μας τα περιθώρια στενεύουν. Για το λόγο αυτό επισπεύδονται οι αποφάσεις, προκειμένου να ανακοινωθούν σήμερα μέτρα μέσω των οποίων εκτιμάται ότι θα περιοριστεί η διασπορά ακόμα και από τους εμβολιασμένους συμπολίτες μας.

Αυτό που προβληματίζειπερισσότερο την κυβέρνηση είναι ότι ειδικά την παραμονή της Πρωτοχρονιάς οι κρατήσεις είναι ήδη αυξημένες σε νυχτερινά κέντρα με τους πολίτες μετά από συνεχείς περιορισμούς να θέλουν να διασκεδάσουν όπως παλιά…

Χιλιάδες αστυνομικοί στους δρόμους

Εκτός από όσα θα ανακοινωθούν για τις ημέρες των εορτών, αποφασίστηκε επίσης να ενισχυθούν οι έλεγχοι από την Αστυνομία. Οι ένστολοι που θα διατεθούν για την αστυνόμευση της πρωτεύουσας υπολογίζονται σε 10.000, αριθμός αυξημένος κατά 2.500 συγκριτικά με το προηγούμενο διάστημα.

Σε έκτακτες ανακοινώσεις για επιπλέον μέτρα λίγο πριν από τα Χριστούγεννα θα προχωρήσει η κυβέρνηση με σκοπό την… περιχαράκωση της εορταστικής περιόδου και τη διατήρηση της διασποράς σε ελεγχόμενο επίπεδο καθυστερώντας τη διάδοση της παραλλαγής «Ομικρον». Η πρόταση που «κερδίζει έδαφος» είναι αναπάντεχη και θεωρείται ότι θα προκαλέσει αντιδράσεις σε επιχειρηματίες και εμβολιασμένους πολίτες: Οπως όλα δείχνουν, κυβέρνηση και ειδικοί προσανατολίζονται στην υποχρέωση για αρνητικό τεστ (rapid ή PCR) προκειμένου να εισέλθουν όλοι οι πολίτες, εμβολιασμένοι και ανεμβολίαστοι, σε κλειστούς χώρους εστίασης και διασκέδασης, με το κόστος, μάλιστα, να το επιβαρύνονται οι ίδιοι οι πολίτες.

Οι τελικές αποφάσεις αναμένονται έως και αύριο, και αφού συνεδριάσει η Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας. Εφόσον αποφασιστεί τελικά το συγκεκριμένο μέτρο -που δεν είναι γνωστό ποιες ημέρες θα αφορά, εάν θα είναι μόνο για την παραμονή της Πρωτοχρονιάς ή και τις ημέρες των Χριστουγέννων-, δεν πρέπει να αποκλείονται αντιδράσεις κατ’ αρχάς από τους επιχειρηματίες που μπορεί να δουν σωρεία ακυρώσεων στις κρατήσεις που έχουν για τις γιορτές. Και αυτό καθώς το κόστος των τεστ είναι σημαντικό. Για παράδειγμα, εάν μια τετραμελής οικογένεια θελήσει να πάει σε ένα εστιατόριο πρέπει να υπολογίσει επιπλέον 40 ευρώ (σ.σ. το rapid test κοστίζει 10 ευρώ). Επιπλέον, δίνει πιθανόν ένα ασαφές μήνυμα προς τους εμβολιασμένους πολίτες που έχουν εμβολιαστεί για να προστατευτούν και να μπορούν να έχουν ελεύθερη πρόσβαση παντού. Πόσω μάλλον όταν μέχρι και σήμερα τονιζόταν από όλα τα κυβερνητικά στελέχη ότι δεν θα ληφθούν επιπλέον μέτρα. Ωστόσο, παρά την ξεκάθαρα πτωτική εικόνα της χώρας μας, που από μόνη της δεν «σηκώνει» νέα μέτρα, η παραλλαγή Ομικρον οδηγεί κυβέρνηση και ειδικούς σε… αναδίπλωση.

Πραγματική εικόνα

«Εμείς αυτό το οποίο θέλαμε ήταν να γινόταν ένα τεστ σε όλο τον πληθυσμό, προκειμένου να δούμε την πραγματική εικόνα. Ενώ καλέσαμε τον κόσμο, δυστυχώς δεν υπήρξε η ανταπόκριση που θα θέλαμε τις εβδομάδες του δωρεάν testing. Οπότε, υπ’ αυτή την έννοια, το να μπορέσουμε κάποια στιγμή να έχουμε μια συνολική επιδημιολογική εικόνα της χώρας – και για τους εμβολιασμένους και για τους ανεμβολίαστους- είναι κάτι το οποίο το εξετάζουμε και θα το συζητήσουμε», τόνισε ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης σε συνέντευξή του (ΣΚΑΪ).

Στο ίδιο μήκος κύματος, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου, άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο για καθολικό rapid test τις ημέρες των εορτών. «Δεν υπάρχει καμία σκέψη για μέτρα καθολικού περιορισμού. Οτιδήποτε χρειαστεί να γίνει, με σημειακές παρεμβάσεις, είναι κάτι που θα αξιολογηθεί ανάλογα με τη δυναμική της “Ομικρον” στη χώρα μας», επεσήμανε, και πρόσθεσε: «Ανάλογα με τις εισηγήσεις που θα δεχθούμε, ενδεχομένως για κάποιες από τις ημέρες εορτών που θα παρατηρηθεί μεγάλη προσέλευση για διασκέδαση σε κλειστούς χώρους, εάν κριθεί αναγκαίο ένα τέτοιο μέτρο θα το συζητήσουμε και θα το ανακοινώσουμε έγκαιρα». Ο κ. Οικονόμου μάλιστα αποκάλυψε σε σχέση με το κόστος του τεστ, ότι εάν κριθεί απαραίτητο να τεθεί σε εφαρμογή ένα τέτοιο μέτρο, «θα το επιβαρύνεται ο πολίτης που θα χρειαστεί να επισκεφθεί χώρους, που θα κρίνεται απαραίτητο το τεστ».

Χώροι-εστίες

Σημειώνεται πως δεν είναι γνωστό ποιοι θα είναι οι χώροι που πιθανόν υπάρχει η υποχρέωση για τεστ, ωστόσο είναι γνωστό από την ιχνηλάτηση ότι εστίες διασποράς δημιουργούνται εκεί όπου υπάρχει πλήρης ελευθερία. Και τέτοιοι χώροι αυτή τη στιγμή είναι οι εσωτερικοί της εστίασης και διασκέδασης. Επιτρέπεται μεν η πρόσβαση μόνο σε εμβολιασμένους, ωστόσο είναι πλέον γνωστό ότι και οι εμβολιασμένοι κολλάνε και μεταδίδουν, με την παραλλαγή «Ομικρον» να ξεφεύγει από την προστασία των εμβολίων. Μένει να φανεί εάν η υποχρέωση του τεστ θα ισχύσει και για άλλους εσωτερικούς χώρους, όπως για παράδειγμα τα θέατρα, όπου εκτός από το γεγονός ότι είναι μόνο για εμβολιασμένους υπάρχει μια ακόμη… δικλίδα ασφαλείας, η υποχρεωτική χρήση της μάσκας.

Έλεγχοι

Το σίγουρο μέτρο για τις γιορτές, πάντως, είναι οι εκτεταμένοι έλεγχοι τήρησης των μέτρων. «Από τις 24/12 έως τις 31/12 θα βγουν, ενδεχομένως, όσα κλιμάκια έχουν βγει συνολικά σε όλη τη διάρκεια της πανδημίας. Οι έλεγχοι θα είναι σαρωτικοί. Και ξεκαθαρίζω κάτι: Το μαγαζί που θα σκεφτεί, θα διανοηθεί να μην τηρήσει τα μέτρα και να έχει μέσα έστω και ένα άτομο, το οποίο θα είναι ανεμβολίαστο, οποιαδήποτε ώρα, 2:00, 3:00, 4:00, 5:00, να ξέρει ότι θα το μετανιώσει οικτρά. Το λέω τόσο απλά», τόνισε ο κ. Πλεύρης.

Διπλάσια

Η παραλλαγή «Ομικρον» και η επερχόμενη ραγδαία αύξηση των κρουσμάτων που αναμένεται ότι θα φέρει επιτάσσουν την αυστηροποίηση των μέτρων, παρά το γεγονός ότι η Ελλάδα καταγράφει σήμερα πτώση του τέταρτου επιδημικού κύματος – 3.689 κρούσματα χθες και ελαφρά πτώση των διασωληνωμένων στους 670. Τα επιβεβαιωμένα κρούσματα της νέας παραλλαγής ανέρχονται πλέον σε 26, σύμφωνα με όσα ανέφερε ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ Θεοκλής Ζαούτης σε ενημερωτική εκδήλωση για την πανδημία που διοργανώθηκε από την Ιατρική Σχολή του ΕΚΠΑ και συντονίστηκε από τον καθηγητή Σωτήρη Τσιόδρα.

Τα έως σήμερα δεδομένα σε σχέση με την παραλλαγή – «απειλή», όπως τα παρουσίασαν οι καθηγητές που βρίσκονται στην πρώτη γραμμή τα δύο χρόνια της πανδημίας, δείχνουν διπλασιασμό των λοιμώξεων σε 2-3 ημέρες. Αντίστοιχα, η παραλλαγή «Δέλτα» διπλασίαζε τα κρούσματα σε 15 ημέρες.

Ο κ. Τσιόδρας εστίασε στην επαναλοίμωξη με την «Ομικρον» ασθενών που έχουν νοσήσει ήδη από άλλα στελέχη του ιού, λέγοντας ότι από το 1% η πιθανότητα επαναλοίμωξης έχει φτάσει στο 8% με τη νέα παραλλαγή. Οπως τόνισε βέβαια, αυτό σχετίζεται με το χρόνο που νόσησε κάποιος -αν δηλαδή έχει περάσει ένας χρόνος ή λιγότερο, αλλά και με τον τύπο του ιού από τον οποίο μολύνθηκε αρχικά.

Για τα εμβόλια

Μεταξύ άλλων, ο κ. Τσιόδρας ξεκαθάρισε πως «το DNA μας δεν κινδυνεύει από τα εμβόλια mRNA». Εξήγησε ότι τα εμβόλια mRNA απλά μεταφέρουν «οδηγίες» στον οργανισμό μας για το πώς να παραγάγει πρωτεΐνες που χρειάζεται για την ανοσία. «Στη συνέχεια, εντός ολίγων ημερών αποσυντίθενται τα εμβόλια, γι’ αυτό και δεν έχουν μακροχρόνιες ανεπιθύμητες ενέργειες», είπε.

Η μεγάλη αποτελεσματικότητα των εμβολίων είναι ένα από τα θέματα που τονίστηκαν στη συγκεκριμένη εκδήλωση. Ο κ. Τσιόδρας επικαλούμενος ευρωπαϊκή ανάλυση ανέφερε ότι έχουν σωθεί 750.000 ανθρώπινες ζωές σε Ευρώπη και ΗΠΑ από τον εμβολιασμό, ενώ ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ επεσήμανε ότι η προστασία των εμβολίων από διασωλήνωση και θάνατο είναι 85-90%.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ