Κοινωνία

Εορταστικό ωράριο: Στο "φουλ" οι μηχανές της αγοράς - Πως ανταποκρίνεται ο κόσμος

Σε επικοινωνία που είχε το Capital.gr με τον πρόεδρο του Εμπορικού Συλλόγου Αθηνών, Σταύρο Καφούνη, επισημαίνει χαρακτηριστικά ότι "από το Σάββατο 18 Δεκεμβρίου έχει βελτιωθεί η κίνηση και φαίνεται ότι και την Κυριακή 19 του μηνός η εικόνα ήταν καλή για την αγορά. Ελπίζουμε να συνεχίσει να κινείται με τον ίδιο ρυθμό γιατί η περίοδος έως το τέλος του μήνα θεωρείται ένα σημαντικό χρονικό διάστημα για το σύνολο του λιανεμπορίου". Η συγκεκριμένη τοποθέτηση του κυρίου Καφούνη έρχεται μετά από έναν Νοέμβριο με την κίνηση της αγοράς – με εξαίρεση την τόνωση κατά τη Black Friday – να είναι σημαντικά περιορισμένη και τις ελπίδες των επιχειρήσεων να εντοπίζονται πλέον στην εορταστική περίοδο του Δεκεμβρίου. 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Πτωτικά τα σούπερ μάρκετ τον Νοέμβριο – Προτεραιοποίηση αγορών από τους καταναλωτές

Την ίδια στιγμή η περίοδος του Νοεμβρίου ήταν καθοδική σε επίπεδο πωλήσεων για το σύνολο της αγοράς. Xαρακτηριστική είναι μάλιστα και η πορεία των σούπερ μάρκετ, με το τζίρο τους τον φετινό Νοέμβριο να είναι μειωμένος κατά 5,5% σε σχέση με πέρυσι. Είναι σε κάθε περίπτωση ενδεικτικό το γεγονός ότι οι καταναλωτές λόγω του αυξημένου κόστους που παρουσιάζεται σε είδη πρώτης ανάγκης, του αυξημένου κόστους ενέργειας αλλά και των διαρκώς ενισχυόμενων πληθωριστικών τάσεων – στο 4,8% ο πληθωρισμός τον Νοέμβριο βάσει ΕΛΣΤΑΤ -, θέτουν σε προτεραιότητα τις δαπάνες τους, όπου στην πρώτη προτεραιότητα κατατάσσονται αυτές που αφορούν με αποπληρωμή άμεσων υποχρεώσεων και λογαριασμών και δόσεων δανείων, ενώ μπαίνουν στην άκρη οι δαπάνες αγαθών δευτερευούσης σημασίας. Mάλιστα σε πρόσφατη παρουσίαση της Nielsen IQ στο συνέδριο του Ινστιτούτου Έρευνας Καταναλωτικών Αγαθών (ΙΕΛΚΑ), ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας μετρήσεων, Βασίλης Δημοράγκας, ανέφερε ότι ο πληθωρισμός θα οδηγήσει σε ανάσχεση της κατανάλωσης. 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Περιορισμός της καταναλωτικής ζήτησης και σε άλλους κλάδους του λιανεμπορίου έως και το πρώτο δεκαπενθήμερο του Δεκεμβρίου

Χαρακτηριστική ήταν επίσης η τοποθέτηση υψηλόβαθμου στελέχους του ομίλου Φουρλή, ο οποίος ανέφερε στο Capital.gr ότι τα αθλητικά είδη μέσω της Intersport και της Athlete’s Foot – εταιρειών που διαχειρίζεται ο όμιλος - που έως και τον Νοέμβριο κινούνταν ανοδικά με 25%, στη συνέχεια εμφάνισαν σημάδια εξισορρόπησης της ζήτησης, κάτι που αποτυπώθηκε εντονότερα κατά τη διάρκεια του Νοεμβρίου αλλά και κατά το πρώτο δεκαπενθήμερο του Δεκεμβρίου. 

Σύμφωνα με τα στοιχεία του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου και της ICAP για το 2021 αναμένεται βελτίωση του κύκλου εργασιών για τις επιχειρήσεις λιανικής που δραστηριοποιούνται στο λεκανοπέδιο Αττικής – εξαιρούνται Πειραιάς, Δ. Αττική και Λαύριο -  από +5% και πάνω για το 37,5% των επιχειρήσεων. Επιπλέον, για το 36,4% των επιχειρήσεων αναμένεται νέα μείωση σε ποσοστό άνω του 5%. Το 26,2% των επιχειρήσεων που συμμετείχαν στην έρευνα δεν προβλέπει σημαντική αλλαγή για το 2021 σε σύγκριση με τους τζίρους του 2020.

Αττική: Επιπλέον μείωση τζίρου κατά 221 εκατ. ευρώ στη λιανική το 2021

Ας σημειωθεί ότι το 2020 ο κύκλος εργασιών για τις επιχειρήσεις λιανικού εμπορίου που δραστηριοποιούνται στην περιφέρεια Αττικής συρρικνώθηκε κατά 2,98 δισ. ευρώ. Για το 2020 η πρόβλεψη του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου βλέπει μειωμένο ρυθμό πτώσης των πωλήσεων, ωστόσο εκτιμάται ότι θα χαθούν από την αγορά επιπρόσθετα 221,6 εκατ. ευρώ στην Αττική. Η μεταβολή για το 2020 σε σύγκριση με το 2019 ήταν -28% και για το 2021 αναμένεται ότι θα υπάρξει μείωση κατά 2,9% σε σύγκριση με πέρυσι. Οι συνολικές πωλήσεις του 2019 στις λιανεμπορικές επιχειρήσεις του λεκανοπεδίου ήταν 10,65 δισ. ευρώ, το 2020 μειώθηκαν στα 7,67 δισ. ευρώ και το 2021 έφτασαν τα 7,45 δισ. ευρώ. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι για τις επιχειρήσεις του κλάδου χάθηκαν συνολικά 3,2 δισεκατομμύρια ευρώ στα δύο χρόνια της πανδημίας στην Ελλάδα.

Στο κάδρο η κατάργηση των ενδιάμεσων εκπτώσεων – Κρίνονται ως μη αποδοτικές

Σε κρίσιμη καμπή βρίσκεται την ίδια στιγμή ο θεσμός των ενδιάμεσων εκπτώσεων στην Ελλάδα, όπου σε συνάντηση που είχαν την Παρασκευή ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Άδωνις Γεωργιάδης, με το νέο προεδρείο της Ελληνικής Συνομοσπονδίας Εμπορίου και Επιχριηματικότητας, ετέθη στο τραπέζι της συζήτησης το ενδεχόμενο κατάργησής τους. 

Η λειτουργία των ενδιάμεσων εκπτώσεων λαμβάνει χώρα το πρώτο δεκαπενθήμερο του Νοεμβρίου και κατά το πρώτο δεκαπενθήμερο του Μαΐου. Η πλευρά της ΕΣΕΕ και του προέδρου της, Γιώργου Καρανίκα, εξέφρασαν την πεποίθηση ότι οι ενδιάμεσες εκπτώσεις είναι ένα μέτρο μη αποτελεσματικό και σε αυτό το πλαίσιο ζήτησαν την κατάργησή του. Η εισήγηση της Ελληνικής Συνομοσπονδίας Εμπορίου φαίνεται ότι βρίσκει σύμφωνη επί του παρόντος και την ηγεσία του υπουργείου Ανάπτυξης. 

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ένοπλες Συρράξεις 0

Δεν προλαβαίνει να σωθεί ο Ζελένσκι-Οι Ρώσοι προελαύνουν στην Καλίνοβκα και περικύκλωσαν τους Ουκρανούς στην Κρασνογκορόβκα (Βίντεο)

Μόνο απόγνωση είναι νόμος του Κιέβου για απαλλαγή ποινικών ευθυνών σε Ουκρανούς στρατιώτες σε περίπτωση λιποταξίας...