Κοινωνία

Ποια είναι τα σχέδια της κυβέρνησης για τις μετακινήσεις εκτός νόμου τα Χριστούγεννα

Η μετακίνηση εκτός νομού θα γίνει κανονικά σύμφωνα με τα ως τώρα δεδομένα και δεν προβλέπεται κάποια αλλαγή στα ισχύοντα μέτρα.

Όσον αφορά στο ταξίδι με το αυτοκίνητο δεν θα υπάρξει κάποιος περιορισμός (όπως ισχύει και τώρα) πέρα τον αριθμό των ατόμων που το όριο παραμένει στα 4 άτομα.

Έτσι, συγκεκριμένα για τα ταξίδια και τις μετακινήσεις εκτός νομού τα Χριστούγεννα, δεν πρόκειται να αλλάξει κάτι στους περιορισμούς.

Αυτή τη στιγμή η μετακίνηση εκτός νομού επιτρέπεται για όλους, έχουν ή δεν έχουν κάνει το εμβόλιο κατά της Cοvid-19, ενώ με το ΙΧ δεν υπάρχει κανένα μέτρο περιορισμού.

Για πλοία, τρένα, αεροπλάνα και ΚΤΕΛ ωστόσο ισχύουν (και θα εξακολουθήσουν) τα εξής:

  • Οι εμβολιασμένοι ενήλικες μπορούν να μετακινηθούν με όλα τα μέσα (αεροπλάνο, τρένο, ΚΤΕΛ, πλοίο), με πιστοποιητικό εμβολιασμού -ή πιστοποιητικό νόσησης για όσους έχουν νοσήσει με κορωνοϊό το τελευταίο εξάμηνο.
  • Οι ανεμβολίαστοι ενήλικες μπορούν να ταξιδέψουν σε όλη την Ελλάδα με αρνητικό αποτέλεσμα rapid test.

Σύμφωνα με την τελευταία απόφαση, άλλαξαν τα απαραίτητα έγγραφα για το ταξίδι των ανηλίκων με ΚΤΕΛ ή τρένο. Μέχρι τις 5 Νοεμβρίου ίσχυε ότι τα παιδιά 12-17 ετών θα έπρεπε να έχουν rapid test με το ίδιο κόστος (10 ευρώ), ενώ τα παιδιά 4-12 ετών ταξίδευαν με self test. Από τις 6 Νοεμβρίου, οι ανήλικοι από 4 έως και 17 ετών δύνανται να προσκομίζουν, δήλωση αρνητικού self test.

Η χρήση της υποχρεωτικής μάσκας συνεχίζει να ισχύει παντού, εκτός από:

  • τα άτομα για τα οποία η χρήση μάσκας δεν ενδείκνυται για ιατρικούς λόγους που αποδεικνύονται με τα κατάλληλα έγγραφα, όπως λόγω αναπνευστικών προβλημάτων
    τα παιδιά ηλικίας κάτω των 4 ετών

Ειδικότερα, για το αυτοκίνητο:

  • Το όριο επιβατών είναι στα τέσσερα άτομα συνολικά, δηλαδή ο οδηγός και ακόμα τρία, και η χρήση της μάσκας παραμένει υποχρεωτική, εκτός αν στο ίδιο ΙΧ είναι γονείς με τα παιδιά τους, συμβιούντες και συγγενείς α’ και β’ βαθμού.
  • Περισσότερα άτομα επιτρέπονται για γονείς με παιδιά (εάν είναι άνω των 18 τα παιδιά, είναι απαραίτητη η ταυτότητα ή άλλο επίσημο έγγραφο), καθώς και αν πρόκειται για άτομο που χρήζει βοήθειας από δεύτερο επιβάτη για τη μετακίνησή του.

Μετακίνηση εκτός νομού: Να μην μπορούν να μπουν πουθενά»

Την ώρα που πανδημία του κορονοϊού σαρώνει τα πάντα και δεν δείχνει κανένα σημάδια ανάσχεσης και οι προτάσεις των ειδικών αφορούν μόνο τους ανεμβολίαστους, για τους οποίους προτείνουν… κλείδωμα σπίτια τους!

Μέσα σε αυτό το κλίμα, ο διευθυντής στη Β’ ΜΕΘ στο νοσοκομείο «Παπανικολάου», Νίκος Καπραβέλος, πρότεινε νέα μέτρα για τους ανεμβολίαστους και περιέγραψε την κατάσταση, λέγοντας, μεταξύ άλλων, ότι 73 άνθρωποι, 50 εκ των οποίων στην Αττική, νοσηλεύονται σε κοινό θάλαμο νοσηλείας ή ράντζο σε διάδρομο ή κάποιον άλλον χώρο, περιμένοντας προκειμένου να μπουν σε ΜΕΘ.

Ο κ. Καπραβέλος, μιλώντας στο MEGA, εξέφρασε την άποψη ότι πρέπει να γίνει υποχρεωτικό το εμβόλιο σε κάποιες κατηγορίες και περιοριστούν οι ανεμβολίαστοι, σε τέτοιο βαθμό, που δεν θα μπορούν «να μπουν πουθενά».

«Να γίνει υποχρεωτικό το εμβόλιο σε κάποιες κατηγορίες που έρχονται σε άμεση επικοινωνία με πολύ κόσμο. Να επεκταθεί η υποχρεωτικότητα στην ανθρώπινη δραστηριότητα, να περιοριστεί η κινητικότητα των ανεμβολίαστων, να μην μπορούν να μπουν πουθενά. Αν δεν θέλουμε να δούμε ανθρώπους να νοσηλεύονται στα πάρκινγκ των νοσοκομείων, δεν υπάρχει άλλη λύση. Θα γίνει επέκταση, θα γίνουν ολόκληρα νοσοκομεία Covid, σε βάρος των υπολοίπων νοσημάτων. Αυτό είναι ανήθικο».

«Δεν έχουμε το τείχος ανοσίας, και θέλουμε την ανθρώπινη δραστηριότητα να είναι ανοιχτή, ενώ η πολιτεία δε θέλει να επεκτείνει την υποχρεωτικότητα των εμβολιασμών. Μία είναι η λύση, το να χρησιμοποιήσουμε το όπλο που έχουμε στα χέρια μας για να έχουμε ελεύθερη την ανθρώπινη δραστηριότητα. Πλέον είναι επιτακτική ανάγκη να επεκταθεί η υποχρεωτικότητα του εμβολιασμού. Είναι ανήθικο να επεκτείνεις τη διαθεσιμότητα κλινών Covid σε βάρος άλλων νοσημάτων. Τα άλλα νοσήματα δεν επέλεξαν τη νόσο τους, τους βρήκε» σημείωσε επίσης ο κ. Καπραβέλος.

Μετακίνηση εκτός νομού:  «Ποτέ μη λες ποτέ για lockdown»

Μπορεί η κυβέρνηση να διαμηνύει σε κάθε τόνο πως δεν πρόκειται να γίνει νέο lockdown, ωστόσο φαίνεται πως η επιτροπή των λοιμωξιολόγων έχει πολύ διαφορετική άποψη!

«Ποτέ μη λες ποτέ» είναι η απάντηση του καθηγητή Μικροβιολογίας στο Τμήμα Πολιτικών Δημόσιας Υγείας του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής και μέλους της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας, Αλκιβιάδη Βατόπουλου στο κρατικό πρακτορείο ειδήσεων σχετικά με το ενδεχόμενο ενός νέου lockdown και απαγόρευσης κυκλοφορίας λόγω του κορονοϊού.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ο καθηγητής παρά την κάθετη άρνηση της κυβέρνησης για οποιαδήποτε σκέψη νέου lockdown αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο και αναφέρει: «Ποτέ μη λες ποτέ. Διότι η επιδημία είναι πολλές φορές απρόβλεπτη, κινείται με μεγάλη ταχύτητα και με διαφορετικό τρόπο κάθε φορά. Προφανώς ισχυρή θέληση όλων μας και όλοι κινούμαστε προς αυτή την κατεύθυνση είναι να μην χρειαστεί να φτάσουμε σε τέτοια μέτρα. Αν δούμε ότι έχουμε μία πολύ μεγάλη αύξηση στα κρούσματα, στα βαριά περιστατικά, στις νοσηλείες τότε κανείς μπορεί να σκεφτεί ότι πρέπει να γίνει πρόληψη τώρα».

Ερωτώμενος μάλιστα σχετικά με ενδεχόμενο και οι εμβολιασμένοι να χρειαστεί κάποια στιγμή να δείχνουν rapid test για να μπουν σε κλειστούς χώρους, απαντά πως «Αυτό θα εξαρτηθεί από την πορεία της επιδημίας» χωρίς να το αποκλείει.

Μετακίνηση εκτός νομού: Έξαλλοι με την κυβέρνηση

Δύο rapid test για όλους τους εργαζόμενους ανεμβολίαστους σε ιδιωτικό και δημόσιο τομέα θα ισχύσει από το Σάββατο 6 Νοεμβρίου.

Ειδικότερα ο ανεμβολιαστος εργαζόμενος θα πρέπει να καταβάλλει 20 ευρώ την εβδομάδα, 80 ευρώ τον μήνα για rapid test προκειμένου να πάει στην εργασία του.

Το κόστος φτάνει τα 160 ευρώ το μήνα αν πρόκειται για ζευγάρι ενώ αν πρόκειται να πραγματοποιήσει και 2 εξόδους το μήνα το κόστος φτάνει τα 200 ευρώ.

Υποχρέωση για διενέργεια rapid test για να προσέλθουν στην εργασία τους έχουν:

α) Όλοι οι εργαζόμενοι του ιδιωτικού και δημόσιου τομέα που απασχολούνται με σχέση εξαρτημένης εργασίας ή με πρακτική άσκηση

β) Οι ωφελούμενοι των προγραμμάτων Κοινωφελούς Χαρακτήρα του ΟΑΕΔ που απασχολούνται σε Δήμους, Περιφέρειες κλπ.

γ) Οι καταρτιζόμενοι/μαθητευόμενοι/σπουδαστές των δημόσιων ή ιδιωτικών εκπαιδευτικών δομών και οι φοιτητές των ΑΕΙ που διεξάγουν πρακτική άσκηση ή μαθητεία στο πλαίσιο εκπαιδευτικής διαδικασίας σε φορείς του ιδιωτικού τομέα.

Δεν υποχρεούνται να υποβληθούν σε rapid test oι εργαζόμενοι που έχουν εμβολιαστεί (και είναι κάτοχοι του σχετικού Πιστοποιητικού Εμβολιασμού), ή έχουν νοσήσει από κορωνοϊό το τελευταίο εξάμηνο (και έχουν Πιστοποιητικό Νόσησης).

Το τεστ θα διενεργείται έναντι αντιτίμου, με επιβάρυνση του ίδιου του εργαζομένου, μπορεί να είναι είτε rapid είτε μοριακό και να γίνεται σε ιδιωτικά διαγνωστικά εργαστήρια, σε ιδιωτικές κλινικές, σε ιδιώτες γιατρούς ή φαρμακεία. Διενεργείται 2 φορες την εβδομάδα με χρονική απόσταση κατ’ ελάχιστον 2 ημερών ή 48 ωρών μεταξύ των δυο τεστ.

Να σημειωθεί ότι η υποχρέωση για δυο τεστ την εβδομάδα (αντί για ένα) μέχρι σήμερα αφορούσε τους εργαζομένους σε:

  • Εστίαση
  • Τουριστικές επιχειρήσεις
  • Μεταφορές προσώπων
  • Τηλεοπτικές, κινηματογραφικές, θεατρικές, μουσικές παραγωγές
  • Εργαζόμενοι σε ιδιωτικές δομές εκπαίδευσης (σχολεία, φροντιστήρια, ΚΕΚ, ΙΕΚ, κέντρα ξένων γλωσσών, καλλιτεχνική εκπαίδευση κ.α.) – Υγειονομικό προσωπικό που έχει απαλλαγεί από την υποχρέωση εμβολιασμού για τους λόγους υγείας που προβλέπονται από το νόμο

Μετακίνηση εκτός νομού:  Η Pfizer έφερε το χάπι που μειώνει 89% τους θανάτους

Μετά το Merck, η Pfizer ανακοίνωσε πως έφτασε στην δοκιμή του πειραματικού χαπιού της, το οποίο μειώνει τους θανάτους από κορονοϊό στο 89%!

Τα αποτελέσματα φαίνεται να υπερβαίνουν εκείνα του χαπιού molnupiravir της Merck, το οποίο έδειξε τον περασμένο μήνα να μειώνει στο μισό την πιθανότητα θανάτου ή νοσηλείας για ασθενείς της COVID-19 που κινδυνεύουν επίσης να νοσήσουν σοβαρά.

Δεν είναι ακόμη διαθέσιμα πλήρη στοιχεία για τη δοκιμή είτε της μιας είτε της άλλης εταιρίας.

Η Pfizer ανέφερε πως σχεδιάζει να υποβάλει τα ενδιάμεσα αποτελέσματα των κλινικών δοκιμών για το χάπι της, που δίνεται σε συνδυασμό με ένα παλαιότερο αντιιικό φάρμακο, το ritonavir, στον αμερικανικό οργανισμό φαρμάκων (Food and Drug Administration — FDA) στο πλαίσιο αίτησης για χορήγηση άδειας επείγουσας χρήσης που κατέθεσε τον Οκτώβριο.

Η συνδυαστική θεραπεία, η οποία θα έχει την εμπορική ονομασία Paxlovid, αποτελείται από τρία χάπια που χορηγούνται δύο φορές ημερησίως.

Η σχεδιαζόμενη ανάλυση 1.219 ασθενών στην έρευνα της Pfizer εξέτασε τις νοσηλείες ή τους θανάτους μεταξύ ανθρώπων που διαγνώστηκαν με ήπια έως μέτρια COVID-19 με τουλάχιστον έναν παράγοντα κινδύνου να αναπτύξουν σοβαρή νόσηση, όπως η παχυσαρκία ή η μεγαλύτερη ηλικία.

Βρήκε ότι το 0,8% όσων έλαβαν το φάρμακο της Pfizer μέσα σε τρεις μέρες από την έναρξη των συμπτωμάτων νοσηλεύθηκαν και κανείς δεν πέθανε 28 ημέρες μετά τη θεραπεία, σε σύγκριση με ποσοστό 7% νοσηλείας για τους ασθενείς που έλαβαν ψευδοφάρμακο (placebo). Σημειώθηκαν επίσης επτά θάνατοι στην ομάδα με το placebo.

Τα ποσοστά είναι παρόμοια για τους ασθενείς που έλαβαν μέσα σε πέντε ημέρες από την έναρξη των συμπτωμάτων — 1% της ομάδας που έλαβε τη θεραπεία νοσηλεύθηκαν, σε σύγκριση με 6,7% για την ομάδα placebo, η οποία περιελάμβανε 10 θανάτους.

Τα αντιιικά φάρμακα πρέπει να δίνονται το νωρίτερο δυνατό, πριν από την εγκατάσταση της λοίμωξης, προκειμένου να είναι περισσότερο αποτελεσματικά. Η Merck δοκίμασε το φάρμακό της μέσα σε πέντε ημέρες από την έναρξη των συμπτωμάτων.

“Είδαμε ότι είχαμε πράγματι υψηλή αποτελεσματικότητα, αν και ήταν πέντε ημέρες μετά την εμφάνιση συμπτωμάτων από τον ασθενή… οι άνθρωποι μπορεί να περιμένουν μερικές ημέρες προτού κάνουν τεστ ή κάτι, και αυτό σημαίνει ότι έχουμε χρόνο να φροντίσουμε ανθρώπους και να δώσουμε πραγματικά ένα όφελος από την οπτική της δημόσιας υγείας”, δήλωσε στο Reuters η Αναλιέζα Άντερσον, επικεφαλής του προγράμματος της Pfizer.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Η εταιρία δεν αναφέρθηκε λεπτομερώς στις παρενέργειες της θεραπείας αλλά είπε πως ανεπιθύμητες ενέργειες παρατηρήθηκαν σε περίπου το 20% και των δύο ομάδων.

“Αυτά τα στοιχεία υποδεικνύουν πως το χορηγούμενο από το στόμα υποψήφιο αντιιικό φάρμακό μας, εφόσον εγκριθεί από τις ρυθμιστικές αρχές, μπορεί να σώσει ζωές ασθενών, να μειώσει τη σοβαρότητα των μολύνσεων COVID-19, και να εξαλείψει εννέα στις δέκα νοσηλείες”, ανέφερε σε μια δήλωση ο διευθύνων σύμβουλος της Pfizer Άλμπερτ Μπουρλά.

H Pfizer είπε πως αναμένει να παραγάγει περισσότερες από 180.000 συσκευασίες μέχρι το τέλος του 2021 και τουλάχιστον 50 εκατ. έως τα τέλη του 2022, από τις οποίες 21 εκατ. θα παραχθούν το πρώτο εξάμηνο.

“Αυτή τη στιγμή αυξάνουμε την παραγωγική μας ικανότητα και προσβλέπουμε να επικαιροποιήσουμε τους αριθμούς αυτούς τις ερχόμενες εβδομάδες”, ανέφερε η εταιρία.

Ειδικοί στις μεταδοτικές ασθένειες τονίζουν πως η πρόληψη της COVID-19 μέσω της ευρείας χρήσης εμβολίων παραμένει ο καλύτερος τρόπος να εελεγχθεί η πανδημία.

Το φάρμακο της Pfizer, που ανήκει σε μια κατηγορία γνωστή ως αναστολείς πρωτεάσης, έχει σχεδιαστεί για να μπλοκάρει ένα ένζυμο που χρειάζεται ο κορονοϊός προκειμένου να πολλαπλασιαστεί.

Το molnupiravir έχει έναν διαφορετικό μηχανισμό δράσης που έχει σχεδιαστεί για να εισαγάγει λάθη στον γενετικό κώδικα του ιού. Η Merck έχει ήδη πουλήσει εκατομμύρια δόσεις του φαρμάκου, το οποίο εγκρίθηκε αυτή την εβδομάδα από τις ρυθμιστικές αρχές της Βρετανίας, στις ΗΠΑ και αλλού.

Η Pfizer ερευνά επίσης αν το χάπι μπορεί να χρησιμοποιηθεί για ανθρώπους χωρίς παράγοντες κινδύνου για σοβαρή COVID-19 καθώς και για την πρόληψη της μόλυνσης από κορονοϊό στους ανθρώπους που εκτίθενται στον ιό.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ