Μέχρι το τέλος του Μαρτίου 2022 αναμένεται να ολοκληρωθεί το έργο απομάκρυνσης του αμιάντου από τις εγκαταστάσεις του γενικού νοσοκομείου «Άγιος Παύλος» στη Θεσσαλονίκη. Οι σχετικές εργασίες ξεκίνησαν το πρωί, παρουσία του υφυπουργού Εσωτερικών (Τομέας Μακεδονίας-Θράκης), Σταύρου Καλαφάτη, εκπροσώπων της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, του δήμου Καλαμαριάς και της 4ης Υγειονομικής Περιφέρειας Μακεδονίας-Θράκης.
Στο σημείο βρίσκονται εξειδικευμένα συνεργεία, με τον απαραίτητο εξοπλισμό τα οποία έπιασαν δουλειά από νωρίς το πρωί της Τετάρτης (8/12) με στόχο να υλοποιηθεί το έργο που έχει αναλάβει η Διεύθυνση Τεχνικών Έργων της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας.
«Σε σύντομο χρονικό διάστημα θα έχουμε την απελευθέρωση ενός ζωτικού χώρου, που θα βοηθήσει στον ευρύτερο σχεδιασμό του νοσοκομείου, ώστε να καταστεί πιο λειτουργικό και αποτελεσματικό και να εξυπηρετεί όχι μονάχα την περιοχή της Ανατολικής Θεσσαλονίκης, αλλά την ευρύτερη περιοχή και γι’ αυτό θέλω να δώσω συγχαρητήρια σε όλους, που μέσα σε συνθήκες πολύ δύσκολες για ένα νοσοκομείο Covid, προχωρoύν πρακτικές που βοηθούν την ανάπτυξη του και εξασφάλισταν με σωστές διαχειριστικές ενέργειες τη χρηματοδότησή του» επεσήμανε ο υφυπουργός Εσωτερικών του Τομέα Μακεδονίας-Θράκης Σταύρος Καλαφάτης.
«Η κυβέρνηση ούτως ή άλλως έχει θέσει στην πρώτη γραμμή πρακτικές που βοηθούν την αναβάθμιση του περιβάλλοντος και την προστασία του, και σε αυτούς τους ευαίσθητους χώρους» πρόσθεσε.
«Ο αμίαντος είναι επικίνδυνο υλικό και η απομάκρυνσή του απαιτεί εξειδικευμένα συνεργεία»
Σε δηλώσεις προέβη και ο αντιπεριφερειάρχης Υποδομών και Δικτύων Κεντρικής Μακεδονίας, Πάρης Μπίλλιας ο οποίος ανέφερε ότι η Περιφέρεια ανέλαβε το έργο αποξήλωσης του αμιάντου από το συγκεκριμένο κτίριο και την κατεδάφισή του. «Ο αμίαντος είναι ένα επικίνδυνο υλικό και η απομάκρυνσή του απαιτεί εξειδικευμένα συνεργεία και γίνεται με όλους τους κανόνες ασφαλείας. Μέχρι τέλος Μαρτίου θα έχει ολοκληρωθεί και η απομάκρυνση και η κατεδάφιση του κτιρίου, με το κόστος του έργου να ανέρχεται 135.000 ευρώ, θα απομακρυνθούν αμιαντοσανίδες, που θα πάνε είτε στη Νορβηγία είτε στη Γερμανία, όπου επιλέξει ο ανάδοχος, και θα μας φέρουν τα πιστοποιητικά που απαιτούνται, προκειμένου να να ολοκληρωθούν οι διαδικασίες» εξήγησε.
Ο διοικητής της 4ης Υγειονομικής Περιφέρειας (ΥΠΕ), Δημήτρης Τσαλικάκης από την πλευρά του επεσήμανε ότι πέρα από την ασφάλεια του προσωπικού και των ασθενών, η απομάκρυνση του αμιάντου δίνει τη δυνατότητα για τον περαιτέρω σχεδιασμό για τον Άγιο Παύλο. «Το νοσοκομείο όπως γνωρίζετε και πέρυσι και φέτος είναι υγειονομική μονάδα διαχείρισης ασθενών covid, αλλά παρόλα αυτά δεν αλλάζει ο σχεδιασμός της ΥΠΕ για το τι θέλει και τι ρόλο θα παίξει ο άγιος Παύλος στο μέλλον. Μέσα σε όλα αυτά είναι η απομάκρυνση του κτιρίου» υπογράμμισε.
Ο διοικητής του νοσοκομείου, Οδυσσέας Κατσάκας, δήλωσε ότι έχει καταθέσει μελέτη στο υπουργείο, ύψους 1.600.000, για να γίνει ανακαίνιση όλου του παλιού κτιρίου και τα παλιά μαγειρεία να γίνουν διοικητικές υπηρεσίες, για να απελευθερωθεί ο χώρος, ενώ επισήμανε ότι ετοιμάζεται η προμελέτη για την καινούργια πτέρυγα, που θα φιλοξενήσει 200 κλίνες.
«Το υπουργείο Υγείας, το ΥΜΑΘ, η Περιφέρεια είναι δίπλα μας και πιστεύω ότι σύντομα θα είστε εδώ για την θεμελίωση της νέας πτέρυγας» υπογράμμισε.
Δείτε τις φωτογραφίες του GRTimes