Κοινωνία

Θεσσαλονίκη: Σωρηδόν πέφτουν οι καταγγελίες για «κρυφά» γυμναστήρια χωρίς μέτρα για τον κορονοϊό

Μιλώντας στο ThessToday.gr, ο γραμματέας του Συλλόγου Ιδιοκτητών Γυμναστηρίων Θεσσαλονίκης εξήγησε ότι εδώ και περίπου ένα μήνα έγινε δεκτό το αίτημά τους για τον έλεγχο των παράνομων χώρων γυμναστικής σε όλη τη΄ν πόλη. Ξεκίνησε η διαδικασία καταγραφής των καταγγελιών και στη συνέχεια, των ελέγχων σε κρυφούς χώρους που παρέχουν υπηρεσίες γυμναστικής χωρίς να εφαρμόζονται τόσο τα μέτρα προστασίας για τον κορονοϊό αλλά και η νόμιμη λειτουργία τους. 

«Ο Σύλλογος έχει στα χέρια του πολλές καταγγελίες για όλους τους δήμους της Θεσσαλονίκης, από το Πανόραμα μέχρι τη Σίνδο και στέλνουμε τις λίστες στην Περιφέρεια προκειμένου να προχωρήσει στους ανάλογους ελέγχους», ανέφερε ο Κώστας Κοπαρανίδης. 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

«Εν μέσω lockdown αρκετοί στράφηκαν σε διάφορους μη νόμιμους χώρους εκγύμνασης ώστε να εξυπηρετηθούν αφού τα γυμναστήρια παρέμειναν κλειστά. Ακόμη και με τα τωρινά μέτρα που δεν επιτρέπεται η είσοδος στα γυμναστήρια χωρίς πιστοποιητικό εμβολιασμού ή νόσησης, πολλοί επισκέπτονται διάφορους χώρους για να αθληθούν. «Αυτό ενόχλησε ακόμη περισσότερο τους ιδιοκτήτες και έτσι φτάσαμε στο σημείο να αναζητήσουμε τη νόμιμη οδό προκειμένου να καταπολεμήσουμε τον αθέμιτο ανταγωνισμό», δήλωσε ο γραμματέας του Συλλόγου Ιδιοκτητών Γυμναστηρίων Θεσσαλονίκης.

Πώς γίνονται οι έλεγχοι

Μέχρι στιγμής, σύμφωνα με το ThessToday.gr, έχουν σφραγιστεί 12 χώροι στη Θεσσαλονίκη. Οι περισσότεροι σχετίζονται με συναφή επαγγέλματα όπως σχολές χορού, ινστιτούτα, σύλλογοι που δεν έχουν το δικαίωμα να παρέχουν άθληση. Οι εντατικοί έλεγχοι πραγματοποιούνται κυρίως από αρμόδιες ελεγκτικές επιτροπές σε χώρους ευεξίας, σχολές χορού, συλλόγους, πάρκα, ταράτσες και υπόγειους χώρους. Διεξάγεται προηγουμένως έρευνα από μια ομάδα ατόμων που εντοπίζει τέτοια σημεία είτε από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης είτε από τις καταγγελίες των πολιτών. Όταν πλέον εντοπιστούν οι υπεύθυνοι και γίνει η αυτοψία, τους δίνεται ένα χρονικό περιθώριο για να προχωρήσουν σε υποβολή αίτησης για άδεια λειτουργίας. Σε όσους δεν συμμορφώνονται, οι αρχές προχωρούν στη σφράγιση των χώρων τους.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Παράνομοι και ακατάλληλοι οι χώροι

Σύμφωνα με τον κ. Κοπαρανίδη, οι χώροι συναφών επαγγελμάτων κρίνονται όχι μόνο παράνομοι καθώς παρέχουν υπηρεσίες γυμναστικής που δεν ανήκουν στα πρωτόκολλά τους αλλά και ακατάλληλοι σε πολλές περιπτώσεις για άθληση. «Δεν υπάρχει ο απαραίτητος εξοπλισμός και οι σωστές συνθήκες για γυμναστική σε τέτοιους χώρους. Όπως είναι αναμενόμενο δεν τηρούνται ούτε τα μέτρα προστασίας για την αποφυγή μετάδοσης του κορονοϊού», επισημαίνει ο κ. Κοπαρανίδης και συνέχισε, προσθέτοντας ότι «από τη στιγμή που έχουμε το όπλο αυτό στη διάθεσή μας για να καταπολεμήσουμε τον αθέμιτο ανταγωνισμό, σκοπεύουμε να εξειδικεύσουμε τους ελέγχους ακόμη και στους πιο κρυφούς χώρους».

15-20% μείωση των πελατών στα γυμναστήρια

Τα νέα μέτρα για την είσοδο στα γυμναστήρια οδήγησαν στη μείωση του πελατολογίου καθώς το 15-20% των πελατών έχει εξαφανιστεί όπως υποστηρίζει ο γραμματέας του συλλόγου. Σε ορισμένα, μάλιστα πολυσύχναστα γυμναστήρια χάθηκαν μέχρι και 200 πελάτες αφού το μεγαλύτερο ποσοστό των συνδρομητών ήταν φοιτητές. «Βιώνουμε μια δύσκολη κατάσταση και αναγκαζόμαστε να παγώνουμε εκατοντάδες συνδρομές ώστε να επιστρέψουν οι πελάτες μας όταν εμβολιαστούν. Ήδη, το 15% των γυμναστηρίων όλης της χώρας έχει βάλει λουκέτο, ειδικότερα τα πιο μικρά γυμναστήρια που δεν έλαβαν όλες τις επιδοτήσεις δεν άντεξαν και οδηγήθηκαν στο κλείσιμο», εκφράζει με δυσαρέσκεια ο γραμματέας.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ