ανεμβολίαστοι
Κοινωνία
Ενημερώθηκε στις:

Ιατρική πανστρατιά να πείσουν για εμβολιασμό: Λέγαμε για ένα πούλμαν θανάτων και έχουμε φτάσει τα 3

«Αυξάνονται οι εμβολιασμοί, αλλά δεδομένου ότι χρειάζεται περισσότερο από ένας μήνας και για την δεύτερη δόση, τα Χριστούγεννα, αν προσπαθήσουμε να αυξήσουμε τα ραντεβού, να το τρέξουμε, θα μπορέσουμε να έχουμε μία μικρή σταθερότητα και μείωση των κρουσμάτων» τόνισε μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα 91,6 και 105,8 και την εκπομπή «Πρωινές Διαδρομές στο Πρώτο» με την Μαρία Γεωργίου και τον Βασίλη Αδαμόπουλο, η πρόεδρος ΕΙΝΑΠ, Ματίνα Παγώνη.

«Λέγαμε για ένα πούλμαν θανάτων και έχουμε φτάσει σε 3 πούλμαν θανάτων, συνέπεια της αύξησης των κρουσμάτων. Αν μειωθούν τα κρούσματα, θα μειωθούν και οι θάνατοι και νοσηλείες σε ΜΕΘ και για να γίνει αυτό πρέπει να προχωρήσουν πολύ οι εμβολιασμοί. Η μετάλλαξη Δέλτα είναι τόσο επιθετική που δεν το περιμέναμε ούτε εμείς. Είδαμε σε έναν μήνα 14 θανάτους σε άτομα 25-37 χρονών. 3 μωρά σε δύσκολη κατάσταση στα νοσοκομεία. Βλέπουμε ακόμα και τους εμβολιασμένους, που έχουν το παράθυρο 10% να νοσήσουν, όταν νοσούν η μετάλλαξη τους καθίζει στο σπίτι και τους κάνει πυρετό, ενώ θα μπορούσαν να το περνάνε στο πόδι».

Αναφερόμενη στην άποψη που έχει διατυπώσει για είσοδο των ανεμβολίαστων στα σουπερμάρκετ με ράπιντ τεστ, το σκεπτικό της εξήγησε, είναι τελείως επιστημονικό. «Όταν πάμε στα μαγαζιά γίνεται έλεγχος, θα πάμε στα σουπερμάρκετ, θα υπάρχει περισσότερος συγχρωτισμός, επομένως είναι προτιμότερο και αυτοί που πάνε στα σουπερμάρκετ να κάνουν ράπιντ τεστ, για να μην αυξηθούν τα κρούσματα και οι θάνατοι».

Πάντως η σημερινή επιδημιολογική κατάσταση ήταν αναμενόμενη σύμφωνα με την κ. Παγώνη, είχε φανεί νωρίτερα από την κίνηση στα νοσοκομεία, τα επιδημιολογικά δεδομένα, τις στατιστικές, το ιικό φορτίο που υπήρχε και λόγω του χαμηλού αριθμού εμβολιασμών στην βόρεια Ελλάδα.

Σε σχόλιο που της ζητήθηκε για το επίδομα που θα δοθεί στους υγειονομικούς τον επόμενο μήνα, η κ. Παγώνη είπε χαρακτηριστικά «έχουμε ζητήσει την ενσωμάτωση του μισθού μας του 2012, αυτό που κερδίσαμε από το ΣτΕ. Αυτό μας ενδιαφέρει, γιατί είχαμε μείωση μισθού 51,3% και επειδή κάναμε προσφυγή στο ΣτΕ και δικάστηκαν όλα αυτά, θέλουμε να εφαρμοστεί η απόφαση του και να γίνει αναπροσαρμογή στον μισθό του 2012. Τα επιδόματα αυτά δεν μας αφορούσαν ποτέ και ούτε τα ζητήσαμε ποτέ. Τα δύο χρόνια αυτά δεν αναφερθήκαμε ποτέ σε επίδομα και μισθολόγιο, παρά μόνο στις αποφάσεις που είχαμε κερδίσει και διεκδικούσαμε αυτά. Από κει και πέρα, τι χρήματα είναι αυτά και ποιοι θα τα πάρουν, δεν έχουμε ασχοληθεί».

Λουκίδης: "Κανείς εμβολιασμένος με τρίτη δόση δεν νοσηλεύεται"

Είναι πολύ σημαντικό πως "45 με 50.000 κάθε μέρα κάνουν 3η δόση και το επόμενο δίμηνο θα έχουμε σημαντικό αριθμό ανθρώπων που θα μπουν στην τρίτη δόση", δήλωσε ο καθηγητης Πνευμονολογίας Στέλιος Λουκίδης σημειώνοντας πως "από τους νοσηλευόμενους που έχουμε δεν υπάρχει κανένας που να έχει εμβολιαστεί με την 3η δόση".

Μιλώντας στον ΣΚΑΪ, τόνισε πως "η δεύτερη μέση δόση όσων έχουν εμβολιαστεί και νοσηλεύονται είναι κοντά στον Μάρτιο, δηλαδή υπάρχει χρονικό διάστημα 7-8 μήνες".

Ο κ. Λουκίδης τόνισε πως "δεν είναι ακάλυπτος εντελώς ο εμβολιασμένος με δεύτερη δόση, διαδράμουν δύσκολη πορεία οι περισσότεροι αλλά βγαίνουν από το νοσοκομείο". 

"Πάνω από 60 οι περισσότεροι εμβολιασμένοι που νοσηλεύονται και με υποκείμενα. Πεθαίνουν εμβολιασμένοι κυρίως μεγάλης ηλικίας όταν έχει παρέλθει το εξάμηνο με υποκείμενα που σχετίζονται πολύ με την άμυνα τους" εξήγησε. 

Το ποσοστό, σημείωσε, είναι 75% ανεμβολίαστοι – 25% εμβολιασμένοι νοσηλευόμενοι σε απλές κλίνες COVID. 82% – 18% σε ΜΕΘ COVID. "Οι υγειονομικοί πρέπει να κάνουν σελφ τεστ ερχόμαστε σε επαφή με ασθενείς" τόνισε ο Στέλιος Λουκίδης. 

Επιπλέον, ανέφερε πως "σε μέρη με ιδιαίτερο συγχρωτισμό, όπως στα σουπερμάρκετ, πρέπει να υπάρξει υψηλότερη προστασία και καλή εφαρμογή της μάσκας". 

Κιουμής: "Πιθανό να φτάσουμε τους 800 διασωληνωμένους στα μέσα Δεκεμβρίου"

"Η χθεσινή εικόνα, όπως αποτυπώθηκε, θυμίζει τις περσινές ημέρες. Πιστεύω ότι έχουμε μπει σε μία περίοδο επιπέδωσης των κρουσμάτων, όμως η πίεση στις ΜΕΘ και οι θάνατοι θα εξακολουθήσουν να ανεβαίνουν τις επόμενες ημέρες και αυτό είναι μία τραγωδία", δήλωσε ο καθηγητής Πνευμονολογίας - Λοιμωξιολογίας, Ιωάννης Κιουμής.

Μιλώντας στο Mega, ο κ. Κιουμής ανέφερε πως "πέρυσι ναι μεν δεν είχαμε τα εμβόλια, αλλά δεν είχαμε και τη μετάλλαξη Δέλτα, η οποία μολύνει περισσότερο εύκολα τους ανθρώπους".

Σύμφωνα με τον κ. Κιουμή, μέσα στον Δεκέμβριο αναμένονται να αυξηθούν οι διασωληνώσεις και οι θάνατοι.

"Εκτιμώ ότι δεν θα αυξηθούν τόσο τα κρούσματα, αλλά οι εισαγωγές σε ΜΕΘ και οι θάνατοι. Από αρχές Δεκεμβρίου θα υπάρχει συρρίκνωση των κρουσμάτων. Θα πρέπει να προχωρήσουμε με τους εμβολιασμούς και την τήρηση μέτρων προστασίας. Είναι πολύ πιθανό ότι θα φτάσουμε τους 800 διασωληνωμένους στις ΜΕΘ μέχρι τα μέσα του Δεκεμβρίου και όταν υπάρχουν τόσα άτομα στις ΜΕΘ είναι φανερό ότι θα υπάρξουν και οι αντίστοιχοι θάνατοι".

Επιπλέον, τόνισε πως τα μέτρα που έχουν ληφθεί είναι επαρκή και η πιστή εφαρμογή τους θα φρενάρει τη διασπορά.

Ο κ. Κιουμής υπογράμμισε ότι εάν είχε αυξηθεί ο ρυθμός των εμβολιασμών, ένα σημαντικό ποσοστό των θανάτων θα τους είχαμε αποφύγει.

"Οι ασθενείς που είναι σε ΜΕΘ είναι ανεμβολίαστοι κατά το 90% και το 10% είναι εμβολιασμένοι. Υπάρχει η δυνατότητα σε κάποιον που είναι εμβολιασμένος να νοσήσει, αλλά το περνούν σαν μία απλή ίωση και μόνο σε ορισμένα άτομα δημιουργεί μεγαλύτερο πρόβλημα. Το εμβόλιο δεν είναι το απόλυτο μέσο που σε προστατεύει από όλα, σου δίνει μία επιπλέον προστασία που είναι ουσιαστική, όμως δεν αποτρέπει ολοκληρωτικά την εμφάνιση της νόσου στους εμβολιασμένους", κατέληξε.

Ένας στους 3 ασθενείς με κορονοϊό καταλήγει λόγω ενδονοσοκομειακής λοίμωξης

Οι ειδικοί προειδοποιούν εδώ και χρόνια ότι η αντίσταση στα αντιβιοτικά θα μπορούσε να είναι μία από τις μεγαλύτερες απειλές για την ανθρωπότητα. Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας το περιγράφει ως «μία από τις μεγαλύτερες απειλές για την παγκόσμια υγεία, την επισιτιστική ασφάλεια και την ανάπτυξη σήμερα».
Βασική αιτία θανάτου για το 33% των ασθενών με COVID-19 αποτελούν οι ενδονοσοκομειακές λοιμώξεις, με τους ασθενείς να καταλήγουν μέσα στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ), σύμφωνα με στοιχεία ευρωπαϊκής μελέτης που παρουσίασε η Ευαγγελία Δούκα, Εντατικολόγος – Λοιμωξιολόγος, Διευθύντρια ΜΕΘ στο Νοσοκομείο «Ευαγγελισμός».

Όπως ανακοινώθηκε, στο πλαίσιο της συζήτηση για την Παγκόσμια Εβδομάδα Ευαισθητοποίησης για την Ορθολογική Χρήση των Αντιβιοτικών, στην Ελλάδα ο επιπολασμός των πολυανθεκτικών λοιμώξεων είναι στο 9%, τη στιγμή που στην ΕΕ ανέρχεται στο 6%.

Σύμφωνα με το ECDC, το 2019 η χώρα μας ήταν πρώτη στην κατανάλωση αντιβιοτικών πανευρωπαϊκά.

«Οι ασθενείς που νοσηλεύονται στο νοσοκομείο είναι πάρα πολύ ευάλωτοι. Η Ελλάδα έχει υψηλό ποσοστό ενδονοσοκομειακών λοιμώξεων, σε ποσοστό γύρω στο 9% με βάση τα τελευταία στοιχεία που έχουμε. Όμως, το πρόβλημα στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ) το πρόβλημα είναι πολύ πιο έντονο» όπως σημείωσε χαρακτηριστικά η κ. Ευαγγελία Δούκα, στο πλαίσιο παρουσίασης των στοιχείων.

Από την πλευρά του, ο κ. Νίκος Σύψας, Καθηγητής Παθολογικής Φυσιολογίας Λοιμώξεων ΕΚΠΑ (Νοσοκομείο Λαϊκό) υπενθύμισε ότι τα πολυανθεκτικά μικρόβια λόγω κατάχρησης των αντιβιοτικών στο άμεσο μέλλον θα αποτελούν την πρώτη αιτία θανάτου παγκοσμίως. Μάλιστα, όπως τόνισε, στις μέρες μας, κάθε χρόνο 700.000 άνθρωποι χάνουν τη ζωή του λόγω πολυανθεκτικών λοιμώξεων.

«Συγκρίνοντας την εποχή προ Covid-19 και κατά τη διάρκεια της πανδημίας, παρατηρήσαμε αύξηση στην κατανάλωση αντιβιοτικών, αλλά και δυστυχώς αύξηση στις αντοχές. Αν πάμε τώρα σε όλη την Ελλάδα, βλέπουμε ότι μετά τον Μάρτιο του 2020, στις μονάδες που άρχισαν να νοσηλεύουν ασθενείς με COVID-19, υπήρχε μια εκτόξευση των καλλιεργειών οι οποίες ήταν θετικές σε κάποια μικρόβια. Δυστυχώς υπήρξε και εκτόξευση στα μικρόβια τα οποία μας “καίνε” και δεν είναι άλλο από την κλεμπσιέλλα (klebsiella pneumoniae), την ψευδομονάδα κ.α.», όπως υπογράμμισε ο κ. Σύψας.

Η πολιτεία πρέπει να καταλάβει το πρόβλημα. Οι άνθρωποι πεθαίνουν εξαιτίας των ανθεκτικών βακτηρίων» σημείωσε ο κ. Σύψας.

Σύμφωνα με την όσα τόνισε η κ. Ελένη Γιαμαρέλλου, καθηγήτρια Παθολογίας ΕΚΠΑ «Τα τελευταία χρόνια η χώρα μας εξακολουθεί να έχει σταθερά αρνητική πρωτιά. Για κοινά συμπτώματα όπως ο βήχας, ο πονόλαιμος και το συνάχι το 66% των συμπολιτών μας θα. επιμείνει να πάρει αντιβιοτικό για να προλάβει κάτι άλλο, όπως ισχυρίζεται». Ενώ, όπως πρόσθεσε η κ. Γιαμαρέλλου, «Το 65% των αντιβιοτικών σήμερα συνταγογραφείται από. γιατρό -όπως ορίζει ο νόμος- και το υπόλοιπο ποσοστό αφορά σε πολίτες που ακόμα και. σήμερα «βρίσκουν τρόπο να το προμηθευτούν από το φαρμακείο».

Ενόψει του δύσκολου χειμώνα, οι επιστήμονες προειδοποιούν ότι οι λοιμώξεις αυτού του είδους ενδέχεται να αυξηθούν.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ελληνοτουρκικά 0

Η απαρχή της Νεοθωμανικής αυτοκρατορίας είναι γεγονός, η Τουρκία στέλνει το Ορούτς Ρέις στη Σομαλία να ψάξει για φυσικό αέριο και πετρέλαιο

Η Σομαλία έχει παραχωρήσει τα χωρικά της ύδατα στην Τουρκία ενώ η Άγκυρα διατηρεί μια τεράστια βάση στην Αφρικανική...
άρμα μάχης σε ποταμό
Ένοπλες Συρράξεις 0

Εθνική τραγωδία! 800 Ουκρανοί στρατιώτες αφανίστηκαν στον ποταμό Δνείπερο σε αυτοκτονικές αποστολές -Με «κρέμασμα» απειλούν τον στρατηγό που τις διέταξε

Ο Ουκρανός στρατηγός Σοντόλ δέχεται απειλές και κριτική από όλη την χώρα μετά τις αυτοκτονικές αποστολές απόβασης στον...