Την επαναφορά της μάσκας στους εξωτερικούς χώρους, τη διπλή μάσκα στα ΜΜΜ και -σε δεύτερο βαθμό- την επαναφορά της τηλεργασίας για τους ανεμβολίαστους θέτουν στο τραπέζι μέλη της Επιτροπής των Ειδικών.
Νέα μέτρα είναι στο τραπέζι για την εστίαση, καθώς τα κρούσματα από τον κορωνοϊό παραμένουν σε υψηλά επίπεδα, ο επιδημιολογικός χάρτης της χώρας περιλαμβάνει όλο και περισσότερες «κόκκινες» περιοχές και το σύστημα υγείας βρίσκεται υπό μεγάλη πίεση.
Στο τραπέζι είναι να επανέλθουν οι περιορισμοί που ίσχυαν στην εστίαση, με την πληρότητα ανά κατάστημα εστίασης και αποστάσεις στα τραπέζια.
Σκέψεις διατυπώνονται για κλιμακωτό ωράριο προσέλευσης στο δημόσιο τομέα, μέτρο για το οποίο θα εξεταστούν τα υπέρ και τα κατά τις επόμενες ημέρες προκειμένου να ληφθούν αποφάσεις με τις όποιες ανακοινώσεις, εφόσον προκύψουν αποφάσεις, να αναμένονται την Τετάρτη.
Πιθανό είναι επίσης, να επιστρέψει η χρήση μάσκα και σε ανοιχτούς χώρους αλλά και η χρήση διπλής μάσκας στα μέσα μαζικής μεταφοράς.
Γώγος: Μέτρα όπως στην Ολλανδία αν...
«Είδατε ευρωπαϊκές χώρες που είναι σαν κι εμάς περίπου, η Ολλανδία, ίσως και το Βέλγιο στη συνέχεια…» επεσήμανε ο Χαράλαμπος Γώγος. «Δείγμα είναι η κοινή λογική» είπε τονίζοντας πως εάν ένα μέτρο που εφαρμόζεται τώρα δεν αποδίδει πρέπει να πάμε στο επόμενο.
«Δεν έχουμε και πολλά μέτρα διαχείρισης του κορονοιού», ανέφερε δηλώνοντας πάντως πως δεν πιστεύει πως η εφαρμογή ενός lockdown μπορεί να βοηθήσει την κατάσταση. «Αυτή τη στιγμή υπάρχει πάρα πολύ μεγάλη διασπορά. Μπορεί η θετικότητα να είναι στο 1,5% αλλά μετράμε τεράστιες μάζες πληθυσμού» είπεο καθηγητής σημειώνοντας πως η επιδείνωση της κατάστασης γίνεται αντιληπτή και από την εικόνα των νοσοκομείων αυτή την περίοδο.
«Το σύστημα υγείας πιέζεται» τόνισε μιλώντας στον Σκάι. Όπως ανέφερε ο κ. Γώγος το Δέλτα στέλεχος «έχει δείξει τα δόντια του πάρα πολύ τον τελευταίο καιρό. Έχει μεγάλη μεταδοτικότητα».
«Το σύστημα υγείας, όσο και να το μεγαλώνεις έχει πεπερασμένα όρια» είπε και συνόψισε πως θα πρέπει να υιοθετηθεί μια συλλογιστική ενιαίου συστήματος με σύζευξη ιδιωτικού και δημόσιου τομέα υγείας. «Μέχρι να δούμε κάποια ύφεση με τα μέτρα που έχουν ήδη παρθεί, που ελπίζω σε 15 ημέρες να αρχίσουν να αποδίδουν», σχολίασε.
Γιάννης Οικονόμου: «Η αγορά, η οικονομία, η παιδεία, θα μείνουν όρθιες, κανείς δε θέλει να γυρίσει στο καθεστώς των SMS και στην τηλεκπαίδευση»
Στη «γραμμή» να μη λάβει οριζόντια μέτρα που θα αφορούν και εμβολιασμένους παραμένει η κυβέρνηση, ενώ από σήμερα μπήκαν περιορισμοί στον αριθμό των ατόμων που βρίσκονται μέσα στα καταστήματα τροφίμων.
«Η αγορά, η οικονομία, η παιδεία, θα μείνουν όρθιες, κανείς δε θέλει να γυρίσει στο καθεστώς των SMS και στην τηλεκπαίδευση» τόνισε στον ΣΚΑΪ ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου. Για τα σχολεία ο Γιάννης Οικονόμου σημείωσε πως ο σχεδιασμός που έχει γίνει έχει αποδώσει με 80.000 τμήματα να λειτουργούν, ενώ λιγότερα από 20 τμήματα έκλεισαν και ξανάνοιξαν.
Μόσιαλος: Να εφαρμοστούν άμεσα τα ηπιότερα μέτρα, έσχατη λύση το lockdown
Οι δύσκολοι μήνες της πανδημίας είναι μπροστά μας, το ΕΣΥ πιέζεται, ειδικά από Θεσσαλία και βορειότερα, μολονότι πίεση υπάρχει και στα νότια, τόνισε στον ΣΚΑΪ ο Ηλίας Μόσιαλος, καθηγητής της Πολιτικής της Υγείας στη Σχολή Οικονομικών του Λονδίνου.
«Το λοκντάουν ή τα τοπικά λοκντάουν είναι το έσχατο μέτρο, πρέπει άμεσα να εφαρμοστούν τα ηπιότερα μέτρα»
διευκρίνισε ο κ. Μόσιαλος.
Ο καθηγητής εξήγησε ότι χρειάζεται αυστηροποίηση των μέτρων ή αλλαγή της σύστασης των μέτρων, όπως να αλλάξει το ωράριο των δημοσιών υπαλλήλων, ώστε να μην συνωστίζονται την ιδία ώρα στα μέσα μεταφοράς, να γίνουν συστάσεις στους υπερήλικες να μειώσουν στο μίνιμουμ τις συναναστροφές τους, ή η επαναφορά μασκών σε εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους, χωρίς χρειάζεται να είναι σε όλους τους εξωτερικούς χώρους.
Έδωσε έμφαση στην τρίτη δόση, και στους εμβολιασμούς των άνω των 50 ετών. Όπως ανέφερε οι πιθανότητες να νοσήσει κάποιος βαριά αφού έχει κάνει την τρίτη δόση είναι ελάχιστες, μεταξύ 0 και 2 με 3%, ενώ οι πιθανότητες να πεθάνει κάποιος είναι απειροελάχιστες.
«Με αύξηση του ποσοστού εμβολιασμένων θα αποκλιμακωθεί η κατάσταση και με την προϋπόθεση να μην έχουμε ακόμα πιο επικίνδυνη παραλλαγή από τη Δέλτα, δίνω όμως μικρές πιθανότητες για πιο επικίνδυνη παραλλαγή. Ο μίσος πληθυσμός του πλανήτη, 1 στους 2 έχουν εμβολιαστεί» τόνισε.