Κοινωνία

Γίναμε Σικάγο: Μάστιγα οι συμμορίες ανηλίκων -Ο φόβος και ο τρόμος για μαθητές και γονείς

Σοκάρει η δράση συμμοριών ανηλίκων προκαλώντας έντονη ανησυχία των γονιών που βλέπουν τα παιδιά τους να κινδυνεύουν σε επεισόδια που γίνονται εκτός του σχολικού περιβάλλοντος. Μαθητές και εξωσχολικοί με στόχο την «κυριαρχία» στην περιοχή, μετά τα μαθήματα δημιουργούν επεισόδια με ξύλα, καδρόνια και λοστούς.

Τα στοιχεία κάνουν λόγο για ανήλικους, ακόμα και από την ηλικία των 13 έως και 17 ετών που οργανώνονται σε «συμμορίες» και προβαίνουν σε παραβατικές συμπεριφορές.

Νέο άγριο επεισόδιοσημειώθηκε χθες, με συμμορίες ανηλίκων αυτή τη φορά στα νότια προάστια. Δύο ομάδες ανηλίκων, σύμφωνα με την Αστυνομία από το Ελληνικό και τη Γλυφάδα, «πλακώθηκαν» στο ξύλο με καδρόνια και λοστούς με αποτέλεσμα, δύο ανήλικοι να μεταφερθούν στο Ασκληπιείο Βούλας και έξι άτομα να συλληφθούν αντιμετωπίζοντας βαρύτατες κατηγορίες.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ενας ανήλικος, ηλικίας 15 ετών, συνελήφθη στην περιοχή του Κολωνού κατηγορούμενος για συμμετοχή στην συμμορία ανηλίκων του Κολωνού. Πριν από τρεις ημέρες μια από τις πιο σκληρές συμμορίες ανηλίκων της Αθήνας ευθύνεται, σύμφωνα με την Αστυνομία, για την επίθεση και τον σοβαρό τραυματισμό του 17χρονου μαθητή στις 25 Οκτωβρίου στο 1ο ΕΠΑΛ του κέντρου.

Περιστατικά παραβατικής συμπεριφοράς μαθητών έξω από σχολεία και στις πλατείες σε όλη την χώρα, είναι συχνό φαινόμενο, με τους εκπαιδευτικούς να κάνουν λόγο για έξαρση της βίας και την Αστυνομία να κάνει συλλήψεις.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Κοινωνική μάστιγα ο σχολικός εκφοβισμός

Μία άλλη πτυχή του προβλήματος είναι ο σχολικός εκφοβισμός το γνωστό bullying που έχει εξελιχθείς σε κοινωνικά μάστιγα τα τελευταία χρόνια με δυσμενείς επιπτώσεις στην ψυχική υγεία των μαθητών που το υφίστανται. Σύμφωνα με ερευνητικά στοιχεία του Παρατηρητηρίου από παλαιότερο πανελλαδικό δείγμα στην ερώτηση σε μαθητές «έχεις ασκήσει βία;», το 34,01% απαντά θετικά και το 65,69% αρνητικά Την ίδια στιγμή, το 32% αξιολογεί τις σχέσεις μεταξύ συμμαθητών καλές, το 34,69% απαντά ότι έχει πέσει θύμα εκφοβισμού, ενώ το 65,11% απαντά αρνητικά. Ως προς τον τόπο του επεισοδίου, το 56% απαντάει ότι το περιστατικό βίας συνέβη στο προαύλιο του σχολείου, το 18% εκτός σχολείου κατά τη διάρκεια περιπάτου ή εκδρομής, το 13% σε άλλο σημείο, το 9% στην αίθουσα διδασκαλίας και από 2% απαντούν στο εργαστήριο και στο γραφείο των καθηγητών.

O ειδικοί υπογραμμίζουν ότι τα παιδιά αυτά χρειάζονται ειδική στήριξη, ώστε σε τέτοιες περιπτώσεις να έχουν κοντά τους ανθρώπους που να γνωρίζουν πως θα το χειριστούν. Και τονίζουν ότι εκτός από την ασφάλεια του ίδιου του παιδιού, πρέπει να εστιάσουμε και στην ασφάλεια των συμμαθητών και των εκπαιδευτικών.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ενα στα τρία παιδιά στην Ε.Ε. πέφτει θύμα εκφοβισμού στο σχολείο

Σύμφωνα με στοιχεία που είχαν γίνει γνωστά στο 5ο Συνέδριο του Ευρωπαϊκού Δικτύου κατά του Σχολικού Εκφοβισμού, στην Ελλάδα ένας στους τρεις μαθητές δέχεται σωματικό εκφοβισμό, ενώ λεκτικό εκφοβισμό υφίστανται περισσότεροι από τους μισούς μαθητές. Ενδεικτικό είναι , όπως αναφέρεται σε μελέτη της διαΝΕΟσις, που βασίστηκε στα αποτελέσματα του PISA (2015), 16,7% των Ελλήνων μαθητών δήλωσε ότι έχει υποστεί κάποιας μορφής μπούλινγκ κατά τη διάρκεια του μήνα που συμμετείχε στην έρευνα , ενώ ποσοστό 4,3% δήλωσε ότι έχει δεχθεί σωματική βία τον τελευταίο μήνα στο σχολείο.
 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ