Τα μέτρα που ανακοινώθηκαν είναι προς τη σωστή κατεύθυνση, αλλά είναι ατελή και δεν θα λύσουν το πρόβλημα, αυτή τη στιγμή η πίεση είναι ασφυκτική στη Βόρεια Ελλάδα και φοβάμαι ότι αυτή θα επεκταθεί και στο νότο και στην Αττική όπου ο πληθυσμός είναι μεγαλύτερος». Αυτά τόνισε, μεταξύ άλλων, μιλώντας στον Αθήνα 9,84 και στην Κατερίνα Παπαβασιλείου ο Ευάγγελος Μανωλόπουλος, καθηγητής Φαρμακολογίας, Φαρμακογονιδιωματικής και Ιατρικής Ακριβείας και Διευθυντής του Εργαστηρίου Φαρμακολογίας του Ιατρικού Τμήματος του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης.
Ο κ. Μανωλόπουλος ανέφερε πως: «η κυβέρνηση έπρεπε να είχε προχωρήσει νωρίτερα στην υποχρεωτικότητα των εμβολίων. Ο Νοέμβριος έχει χαθεί και κοιτάμε να σώσουμε τον Δεκέμβριο. Αυτή τη στιγμή μετράμε 50 νεκρούς με τα 3000 κρούσματα των περασμένων εβδομάδων τώρα που έχουμε 6.000-7.000 κρούσματα την ημέρα ο αριθμός θα αυξηθεί πολύ περισσότερο».
Αναφερόμενος στα αντιικά φάρμακα της Merck και της Pfizer ο κ. Μανωλόπουλος είπε πως ναι μεν είναι ελπιδοφόρα αλλά μιλάμε για μεσοπρόθεσμη λύση καθώς χρειάζονται τουλάχιστον 3-4 μήνες για τις εγκρίσεις και τη συμφωνία της ΕΕ για την προμήθεια τους λαμβάνοντας υπόψιν ότι προτεραιότητα θα έχουν οι ΗΠΑ: «μέχρι την άνοιξη το μόνο όπλο που θα έχουμε είναι οι εμβολιασμοί. Πρόκειται για φάρμακα που τα λαμβάνει κανείς από το στόμα τις πρώτες μέρες της νόσου και για 5 μέρες μειώνοντας τις πιθανότητες εισαγωγής» πρόσθεσε ωστόσο πως το κόστος τους είναι απαράδεκτα υψηλό: «οι ΗΠΑ αγόρασαν 700 δολάρια την θεραπεία οπότε στην Ευρώπη το κόστος θα είναι εκατοντάδες ευρώ».
Ο κ. Μανωλόπουλος αναφερόμενος στα μονοκλωνικά φάρμακα είπε ότι καθυστερήσαμε πολύ να τα φέρουμε και ενώ η κυβέρνηση είχε πει για 5.000 με 7.000 δόσεις τελικά θα έρθουν μόλις 2000- 3000 δόσεις: «θα σώσουν ζωές αλλά είναι λίγα»
Τέλος ο καθηγητής επεσήμανε πως «όλες οι θεραπείες καλύπτονται στο πλαίσιο της δημόσιας υγείας οπότε θα πρέπει να χορηγούνται δωρεάν σε όσους θα έχουν ενδείξεις και ειδικά σε ηλικιωμένους»