«Είναι δύσκολες ημέρες. Είχαμε στα χέρια μας τα επιδημιολογικά δεδομένα που μας έλεγαν ότι τον Νοέμβριο θα έχουμε δύσκολο μήνα με μεγάλη αύξηση στις ΜΕΘ. Αυτό που μας προβληματίζει παραπάνω είναι οι θάνατοι από κορονοϊό που είναι συνέπεια του μικρού αριθμού εμβολιασμού σε συγκεκριμένες περιοχές, σε όλη την Ελλάδα, γι’ αυτό κάνουμε έκκληση να πάνε να εμβολιαστούν», δήλωσε στην ΕΡΤ η Ματίνα Παγώνη.
Μιλώντας στην εκπομπή «Από τις Έξι» για τα αυξημένα κρούσματα κορονοϊού η πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ δήλωσε ότι παρά την άσχημη επιδημιολογικά κατάσταση οι γιατροί στα νοσοκομεία δεν θα σηκώσουν τα χέρια ψηλά. «Θα συνεχίσουμε να πολεμάμε. Έχουμε μάθει στα νοσοκομεία να πολεμάμε γιατί είμαστε στην πρώτη γραμμή. Το δείξαμε δύο χρόνια τώρα».
Για να πετύχουμε τείχος ανοσίας πρέπει να φτάσουμε το ποσοστό εμβολιασμού στο 80%
Και όπως είπε, τα νοσοκομεία περνάνε πολύ δύσκολες στιγμές. Τα στοιχεία στη Βόρεια Ελλάδα όσον αφορά την πληρότητα στις ΜΕΘ είναι 100%. «Στην Αθήνα βρισκόμαστε σε καλύτερη φάση. Είμαστε στο 74% το ποσοστό στην κάλυψη των ΜΕΘ και οι επόμενοι μήνες αν ο κόσμος δεν πάει να εμβολιαστεί και να φτιάξουμε το τείχος ανοσίας σε ποσοστό εμβολιασμού που να είναι πάνω από το 80%«.
Σύμφωνα με την κ. Παγώνη, οι γιατροί παλεύουν αυτό το διάστημα να μεταπείσουν όλους όσοι δεν έχουν εμβολιαστεί γιατί φοβούνται.
«Υπάρχει ένα 35% που δεν έχει εμβολιαστεί. Τους δείχνουμε τα αποτελέσματα των μελετών με το εμβόλιο, το οποίο προς το παρόν είναι το μοναδικό όπλο για να πολεμήσουμε τη νόσο Covid-19 και ελπίζουμε το επόμενο δίμηνο να έχουμε τις μελέτες με τα μονοκλωνικά και τα αντιικά φάρμακα για να μπορέσουμε, σαν “πακέτο” να προχωρήσουμε. Ο ιός δεν θα φύγει. Εδώ θα είναι, απλώς θα τον αντιμετωπίζουμε όπως κάνουμε όλους τους ιούς».
Τι δήλωσε ο νομικός σύμβουλος του Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου για τον έλεγχο των πιστοποιητικών
Ο Ευάγγελος Κατσίκης, νομικός σύμβουλος του Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου, τοποθετήθηκε για τα δικαιώματα και τις προϋποθέσεις όσον αφορά τον έλεγχο των πιστοποιητικών εμβολιασμού ή νόσησης.
«Πάντοτε σε κάθε νομοθετική πρόβλεψη υπάρχουν ζητήματα αντικρουόμενων δικαιωμάτων. Ο νόμος είναι σαφής. Ο μαγαζάτορας οφείλει να κάνει ταυτοπροσωπία. Οφείλει να ελέγξει αν το πιστοποιητικό που διαθέτει κάποιος πελάτης ανταποκρίνεται στον πελάτη και δεν υπάρχει επ’ αυτού κάποια καταγγελία».
Ο εμβολιασμός είναι ιατρική πράξη
Σχολιάζοντας τις καταγγελίες για ιατρούς που συμβουλεύουν τους ασθενείς τους να μην εμβολιαστούν ο κ. Κατσίκης επισήμανε ότι ο εμβολιασμός είναι ιατρική πράξη.
«Ο γιατρός πάντοτε σταθμίζει την ειδική περίπτωση και υπάρχουν περιπτώσεις που όντως ο εμβολιασμός μπορεί να είναι πιο επικίνδυνος για κάποια άτομα. Αυτό θα το κρίνει ο γιατρός. Δεν σημαίνει όμως ότι ο γιατρός έχει την απόλυτη γνώση. Πρόκειται για κάτι το οποίο εξελίσσεται διαρκώς».
Απαντώντας για το εάν ο ιατρικός Σύλλογος θα ασχοληθεί με τους «αρνητές ιατρούς» τόνισε ότι αυτό είναι αρμοδιότητα των τοπικών ιατρικών συλλόγων, προσθέτοντας ότι υπάρχουν ήδη πειθαρχικές ποινές και αντιμετωπίζεται από το ιατρικό σώμα.
«Είναι πολύ λίγες αυτές οι περιπτώσεις των ιατρών απλώς έχουν πάρει μεγάλη δημοσιότητα. Δεν είναι κάποιο ιατρικό κίνημα».
Στο θέμα τοποθετήθηκε και η κ. Παγώνη λέγοντας ότι «οι ιατρικοί σύλλογοι έχουν τέτοιες περιπτώσεις. Τις έχουν εξετάσει και ήδη έχουν ληφθεί μέτρα. Χρειάζονται και καταγγελίες».
Tι δήλωσε για τα πιστοποιητικά από την Βουλγαρία
Σχολιάζοντας την αποκάλυψη της ΕΡΤ για τα «Βουλγαρικά πιστοποιητικά εμβολιασμού άνευ… εμβολίου έναντι 300 €», τα οποία σύμφωνα με το ρεπορτάζ έχουν προμηθευθεί αρκετοί αντιεμβολιαστές από την Βόρεια Ελλάδα, η κ. Παγώνη τόνισε ότι αυτά τα χαρτιά πρέπει οπωσδήποτε να ελεγχθούν.
«Πρέπει να δούμε γιατί πήγανε εκεί για να πάρουν τα χαρτιά ενώ μπορούσανε εδώ να το κάνουν. Προφανώς δεν εμβολιάστηκαν. Να δουν τα στοιχεία και πώς έχει προκύψει η όλη ιστορία» είπε η κ. Παγώνη εκφράζοντας την πεποίθηση ότι είναι ένα μεγάλο κύκλωμα.
«Όταν φτάνουν σε αυτό το σημείο καταλαβαίνουμε πώς έχει η κατάσταση. Πας πληρώνεις για να μην εμβολιαστείς και εσύ να είσαι ασυμπτωματικός και να μεταδίδεις τον ιό. Πρέπει να γίνονται πολλοί έλεγχοι και τεστ και να πείσουμε τον κόσμο να πάει να εμβολιαστεί».
Πρόβλεψη σοκ: Σε 3 μήνες θα μολυνθούν 1 εκατ. ανεμβολίαστοι
«Οι προβλέψεις που κάνει ο κύριος Τζανάκης συνήθως πέφτουν μέσα, όπως και ο κύριος Σαρηγιάννης και μας έχουν βοηθήσει πάρα πολύ στο να αντιληφθούμε προς τα πού πάνε τα πράγματα, άρα δεν έχω κανένα λόγο να τον αμφισβητήσω», τόνισε στον ΣΚΑΙ και στην εκπομπή «Σήμερα» ο καθηγητής Φαρμακολογίας Ευάγγελος Μανωλόπουλος σχολιάζοντας την εκτίμηση που έκανε χθες ο καθηγητής πνευμονολογίας Νίκος Τζανάκης ότι «ένα εκατομμύριο ανεμβολίαστους στους επόμενους τρεις μήνες».
«Φαίνεται από τη δυναμική που έχει αποκτήσει και πάλι η πανδημία ότι πάμε προς μεγάλα νούμερα και σε κρούσματα και σε διασωληνωμένους. Δεν υπάρχει καμία ένδειξη ότι θα μειωθεί η τάση στους νεκρούς τους επόμενους δυο με τρεις μήνες», πρόσθεσε ο κ. Μανωλόπουλος.
Σύμφωνα με τον ίδιο η τρίτη δόση θα βοηθήσει τους εμβολιασμένους να αποφύγουν κρούσματα και αυτό το 10% να μην εξελιχθεί σε ΜΕΘ και σε θανάτους.
«Πρέπει να γίνει η τρίτη δόση. Βασικό πρόβλημα παραμένουν όμως οι ανεβολίαστοι», σημείωσε ο καθηγητής Φαρμακολογίας.
«Η λύση δεν είναι το lockdown» ανέφερε από την πλευρά της στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ η καθηγήτρια Παθολογίας Ελένη Γιαμαρέλλου. «Το θέμα είναι πώς διαχειριστούμε τα άτομα που δεν πιστεύουν στον εμβολιασμό. Πρέπει να τους χειριστούμε ήρεμα χωρίς διάθεση τσακωμού»
Αναφορικά με τις Εκκλησίες, η κυρία Γιαμερέλλου επισήμανε ότι τα μέτρα δεν είναι μόνο αν μπήκες στην εκκλησία και έχεις κάνει αντιγονικό τεστ.
«Ψάλτες, ιερείς, επίτροποι πρέπει να κάνουν δυο φορές τη βδομάδα το αντιγονικό. Είναι υποχρεωμένοι εδώ και ένα χρόνο και το κόστος καλύπτει η εκκλησία. Όταν ο ιερέας έχει βάλει σωστά τις αποστάσεις και αερίζεται ο χώρος δεν κινδυνεύεις»
«Τα επιστημονικά δεδομένα είναι ξεκάθαρα: Όπου υπάρχει κόσμος που δεν ελέγχεται και υπάρχει πιθανότητα να υπάρχουν ανεμβολίαστοι είναι χώρος μετάδοσης του ιού», τόνισε ο κ. Μανωλόπουλος. Και πρόσθεσε : «Να μην μετατρέψουμε τις εικόνες σε φορείς μετάδοσης του ιού»
Νίκος Καπραβέλος: Ή θα εμβολιαστούμε όλοι ή θα κλειστούμε σπίτι για να μην πεθάνουμε
Στην πορεία της πανδημίας του κορονοϊού και τον εμβολιασμό αναφέρθηκε ο διευθυντής στη Β’ ΜΕΘ στο νοσοκομείο «Παπανικολάου», Νίκος Καπραβέλος, μιλώντας στην τηλεόραση του OPEN. Ο ίδιος τόνισε χαρακτηριστικά πως «ή θα εμβολιαστούμε όλοι μας, ή θα κλειστούμε στα σπίτια μας για να μην πεθάνουμε».
Απηύθυνε έκκληση στο υπουργείο Υγείας να παρακάμψει τη γραφειοκρατία και να στείλει προσωπικό στα νοσοκομεία. «Ξεκινάμε σήμερα με μηδέν κλίνες ΜΕΘ», δήλωσε για τις επιπτώσεις του κορονοϊού στα νοσοκομεία και σημείωσε ότι «σε όλες τις κλίνες της εντατικής υπάρχουν ανεμβολίαστοι».
Επανέλαβε την πρότασή του να επεκταθεί το μέτρο της υποχρεωτικότητας των εμβολιασμών και μιλώντας σε δραματικό τόνο, είπε: «Ή θα εμβολιαστούμε όλοι μας, ή θα κλειστούμε στα σπίτια μας για να μην πεθάνουμε».
Σημείωσε πως είναι λάθος η συζήτηση που έχει ξεκινήσει σχετικά με τον αριθμό των τεστ που θα πρέπει να γίνονται, λέγοντας χαρακτηριστικά: «Εδώ, κάθε ημέρα χάνουμε 60 ανθρώπους κι εμείς τσακωνόμαστε για τα τεστ».
Τέλος, ανέφερε για τις νέες εισαγωγές πως τα κρούσματα που νοσηλεύονται με φόντο το τέταρτο κύμα της Covid 19 είναι πιο βαριά.
Γεωργαντάς για πιστοποιητικό εμβολιασμού: Δεν έχει ημερομηνία λήξης
Μεγάλη κινητικότητα παρατηρήθηκε το περασμένο τριήμερο όσον αφορά στα ραντεβού για τον εμβολιασμό κατά του κορονοϊού, σύμφωνα με τον υφυπουργό Ψηφιακής Διακυβέρνησης Γιώργο Γεωργαντά.
Από τη Δευτέρα μέχρι και την Τετάρτη, όπως είπε στο OPEN o κ. Γεωργαντάς, 60.000 πολίτες έκλεισαν ραντεβού προκειμένου να εμβολιαστούν κατά του κορονοϊού. Μόνο την Τετάρτη, τα ραντεβού έφτασαν τις 27.000 και εξήγησε ότι με ένα στόχο 20.000 εμβολιασμών την ημέρα σε ένα μήνα θα έχουμε περίπου μισό εκατομμύριο εμβολιασμένους.
«Το 90% όσων βρίσκονται στα νοσοκομεία είναι ανεμβολίαστοι, είναι καταλυτικό αυτό. Αυτοί που είναι απόλυτα αρνητικοί είναι πολύ μικρό το ποσοστό», σημείωσε ο υφυπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης Γιώργος Γεωργαντάς. «Μέσα στις δράσεις των επομένων ημερών θα είναι και η αποστολή μηνυμάτων. Θα πρέπει να υπάρξει νομοθετική παρέμβαση από το υπουργείο υγείας», εξήγησε.
Για όσους είναι στην άυλη συνταγογράφηση σημείωσε πως έλαβαν ένα sms για προτεινόμενο ραντεβού. Τα σχετικά μηνύματα εστάλησαν σε 400.000 άτομα.
«Θα γίνει υπόμνηση στον κόσμο. Είναι μία απλή υπόμνηση γίνεται παντού στον κόσμο, είναι στο πλαίσιο της προληπτικής ιατρικής, δεν τίθεται θέμα προσωπικών δεδομένων», ανέφερε.
Αναφερόμενος στο πιστοποιητικό εμβολιασμού υπογράμμισε ότι «δεν έχει καμία ημερομηνία λήξης, θα τοποθετηθεί η επιστημονική κοινότητα».
«Το σημαντικό είναι να συνειδητοποιήσουμε την αναγκαιότητα της τρίτης δόσης. Το υπουργείο υγείας θα αποφασίσει σε ποιους θα σταλούν τα sms», ανέφερε.
Δείτε αναλυτικά στο παρακάτω βίντεο: