Κοινωνία
Ενημερώθηκε στις:

Έβρος: Κινδυνεύουν να κατεδαφιστούν 130 καλύβες στο Δέλτα του ποταμού

Το Δέλτα του Έβρου αποτελεί στρατιωτική περιοχή για την οποία απαιτείται άδεια εισόδου σε αλλοδαπούς επισκέπτες

Την άμεση παρέμβαση των υπουργείων Περιβάλλοντος και Εθνικής Άμυνας, ζητούν οι «καλυβιέρηδες» του Έβρου, προκειμένου να μην κατεδαφιστούν 130 καλύβες στο Δέλτα του ποταμού, που ενίοτε επιτελούν εθνικό έργο ως… προκεχωρημένα φυλάκια απέναντι στις τουρκικές μεθοδεύσεις στην ευαίσθητη περιοχή.

Πρόκειται για παραπήγματα από ξύλο, λαμαρίνες και πάνελ αλουμινίου που κατασκευάστηκαν τις τελευταίες δεκαετίες στη νησίδα του Δέλτα του ποταμού, για την κάλυψη αναγκών των ψαράδων, των κτηνοτροφών και των κυνηγών που δραστηριοποιούνται στην περιοχή, αλλά δεν διαθέτουν οικοδομική άδεια και, σύμφωνα με τη νομοθεσία, χαρακτηρίζονται «αυθαίρετες κατασκευές».

Οι επίμαχες καλύβες βρίσκονται διάσπαρτες μέσα στο Δέλτα του ποταμού και επικοινωνούν μεταξύ τους ή με τη στεριά μόνο με τη χρήση της παραδοσιακής ξύλινης πλάβας (βάρκα) που διασχίζει τα μεγάλα κανάλια με τις καλαμιές όπου φωλιάζουν πολλά είδη σπάνιων πουλιών. Τις καλύβες χρησιμοποιούν ψαράδες και κτηνοτρόφοι, αλλά και κυνηγοί κατά την επιτρεπόμενη θηρευτική περίοδο.

Οι καλύβες στο Δέλτα του Έβρου απειλούνται με κατεδάφιση, αφού στις 2/11/2021 λήγει η διετής προθεσμία που είχε δοθεί από το υπουργείο Περιβάλλοντος για τη σύνταξη περιβαλλοντικής μελέτης, η οποία και θα έκρινε το τελικό καθεστώς τους.

Το 2008 μεικτό κλιμάκιο του Δασαρχείου, της Πολεοδομίας και της Αστυνομίας κατέγραψε συνολικά 167 αυθαίρετες καλύβες στην περιοχή του Δέλτα και όλος ο φάκελος με τα στοιχεία των φερόμενων κατόχων τους απεστάλη στην Εισαγγελία Πρωτοδικών της Αλεξανδρούπολης, η οποία προχώρησε σ’ έκδοση πρωτοκόλλων διοικητικής αποβολής και αποφάσεις κατεδάφισης των αυθαίρετων κτισμάτων. Παράλληλα ασκήθηκαν ποινικές διώξεις κατά των φερομένων κατόχων των καλυβών, που κλήθηκαν να καταβάλουν μεγάλα χρηματικά πρόστιμα.

Εθνικό έργο

Το Δέλτα του Έβρου βρίσκεται εντός της Ζώνης Ασφαλείας Προκαλύψεως (ΖΑΠ) και αποτελεί στρατιωτική περιοχή για την οποία απαιτείται άδεια εισόδου σε αλλοδαπούς επισκέπτες. Η ανθρώπινη παρουσία στην ευαίσθητη αυτή περιοχή, στο νότιο τμήμα του νομού Έβρου, κρίνεται αναγκαία ειδικά σε μια εποχή που η Άγκυρα απειλεί μ’ επανάληψη ενός σκηνικού ανάλογου του Μαρτίου του 2021.

Τότε που οι «καλυβιέρηδες» του Δέλτα -μέλη του συλλόγου «Αινήσιο Δέλτα»- βρέθηκαν στην πρώτη γραμμή, δίπλα στον στρατό και στην αστυνομία, συμβάλλοντας στην προστασία του εθνικού εδάφους από τις τουρκικές μεθοδεύσεις. Ήταν την ίδια εποχή που ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Γιώργος Βαρεμένος, μιλούσε γι΄ : «ανθρώπους που βγήκαν με τις καραμπίνες τους για να προστατεύσουν τις «βίλες» που έκτισαν παράνομα στον υδροβιότοπο της περιοχής».
Ουσιαστικά όσοι δραστηριοποιούνται στο Δέλτα Έβρου καλύπτουν μια σημαντική αδυναμία της Πολιτείας, αυτήν της καθημερινής και επί 24ώρου βάσης ανθρώπινης παρουσίας και δραστηριότητας στην ευαίσθητη περιοχή.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Αυτό που επιβάλλεται, είναι να προχωρήσει άμεσα η σύνταξη της αναγκαίας μελέτης, που βέβαια θα λαμβάνει υπόψη πως το Δέλτα αποτελεί προστατευόμενη περιοχή από διεθνείς συνθήκες, πως αποτελεί φυσική οριογραμμή μεταξύ δυο χωρών και άρα ζώνη επαυξημένης φύλαξης και πως είναι φυσικός χώρος δραστηριοποίησης επαγγελματιών (αγρότες, κτηνοτρόφοι, κυνηγοί, ψαράδες κ.ά ).

Υποσχέσεις, που έμειναν υποσχέσεις

Το 2015 ο τότε υπουργός Άμυνας Πάνος Καμμένος, χαρακτήρισε τις καλύβες του Έβρου «φυλάκια» και «παρατηρητήρια» της Εθνοφυλακής, που επιτελούν εθνικό έργο και πως δεν πρόκειται να κατεδαφιστούν.

Με το Ν. 4495/2017 επί ΣΥΡΙΖΑ, ελήφθησαν συγκεκριμένα μέτρα για τις καλύβες στο Δέλτα. Αρχικά ανεστάλησαν για δύο χρόνια οι πράξεις κατεδάφισης και τα πρόστιμα, ενώ προβλέφθηκε και η έκδοση Προεδρικού Διατάγματος που θα έδινε και οριστική λύση στο θέμα. Παράλληλα δρομολογήθηκε η εκπόνηση περιβαλλοντικής μελέτης, ώστε να καθοριστούν και να διαφυλαχθούν οι ζώνες χρήσης γης και δραστηριοτήτων στο Δέλτα του Έβρου.

Τίποτα όμως απ’ όλα αυτά δεν έχει προχωρήσει, με τους ανθρώπους εκείνους που φυλούν τα σύνορα -και μεριμνούν βέβαια για την προστασία του υδροβιότοπου- να περιμένουν ακόμη την υλοποίηση υποσχέσεων για νομιμοποίηση των καλυβών πριν τη λήξη της προθεσμίας.

Πρόεδρος «καλυβιέρηδων» : «Καλά τα τσίπουρα στις καλύβες, αλλά …»

«Πέρασαν άλλα δύο χρόνια από τότε που κατεβήκαμε στα υπουργεία και πήραμε τις υποσχέσεις πως το θέμα των καλυβών στο Δέλτα Έβρου θα τελείωνε μέχρι την 2/11/2021 που ισχύει ο νόμος περί αναστολής κατεδαφίσεων των καλυβών» λέει ο δικηγόρος και πρόεδρος του συλλόγου «Αινήσιο Δέλτα» κ. Πάρης Παπαδάκης, συνεχίζοντας με καυστική διάθεση : «Είμαστε σ’ αναμονή από το 2017 οπότε και ψηφίστηκε ο νόμος προκειμένου να γίνει περιβαλλοντική μελέτη για μας πουν εάν οι καλύβες στο Δέλτα ενοχλούν τον ορνιθοκόκκορα που πετάει από πάνω τους, άσχετα αν αυτές υφίστανται στην περιοχή εδώ και 50 χρόνια».

Ο πρόεδρος του συλλόγου επισημαίνει το πρόβλημα, σχολιάζοντας τον εμπαιγμό από την Πολιτεία παρά τις κατά καιρούς υποσχέσεις, προειδοποιώντας με δυναμικές κινητοποιήσεις στην Αθήνα.

«Από 3/11/2021 οι καλύβες είναι και πάλι εκτεθειμένες προς κατεδάφιση και οι κάτοχοι αυτών κινδυνεύουν με κατασχέσεις τραπεζικών λογαριασμών λόγω ενεργοποίησης των προστίμων. Ο Στρατός, η αστυνομία πάντα στο πλευρό μας, αλλά στα δικαστήρια μόνοι μας όπως πάντα, καμία συμπαράσταση από κανέναν. Τσίπουρα οι υπουργοί, Αργηγοί ΓΕΣ, ΓΕΕΘΑ Εθνικής Άμυνας στις παράνομες καλύβες, τραγούδια χαρές, χειραψίες με πρωθυπουργό και συγχαρητήρια για την προσφορά μας αλλά τα πρόστιμα και οι κατασχέσεις τρέχουν» λέει, καταλήγοντας: «Ένα δεν κατάλαβαν όμως. Ότι και η υπομονή έχει τα όρια της, τα παρακάλια κάποια στιγμή τελειώνουν και οι “γκιαουραντάδες” αν γεμίσουν δύο λεωφορεία, παραπάνω δεν χρειάζονται, και κατέβουν στην Αθήνα θα τους ζηλέψουν ακόμα και οι Κρητικοί που τους είχαν επισκεφθεί». 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ