Κοινωνία

Γλυκά Νερά: Η ώρα της ετυμηγορίας – Κάνει σχέδια για μετά τη φυλακή ο πιλότος

Ο χρόνος κυλάει αντίστροφα για την επιμέλεια της μικρής Λυδίας, τής κόρης τής Κάρολαιν που έχασε βίαια τη ζωή της από τα χέρια του συζύγου της. Οι δικαστές θα κληθούν να αποφασίσουν ποια οικογένεια θα αναλάβει οριστικά να μεγαλώσει το ενός έτους κοριτσάκι. Θα είναι οι γονείς της νεκρής μάνας, με τους οποίους η μικρή ζει τώρα στην Αλόννησο ή μήπως οι γονείς του Χαράλαμπου Αναγνωστόπουλου, του άντρα της Καρολάιν, ο οποίος μέσα από τις φυλακές εξωτερίκευσε τις σκέψεις ή τα σχέδια του μέσω τού δικηγόρου, λέγοντας πως έχει μετανιώσει.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Η ετυμηγορία

Πολλοί θεωρούν ότι το έργο των δικαστών θα είναι εύκολο, όμως οι δικαστές δεν καταλήγουν πάντα στην ετυμηγορία τους υπό την πίεση που ασκεί και διακατέχει το κοινό περί δικαίου αίσθημα. Αλλωστε ο πατέρας της μικρής Λυδίας είπε πίσω από τα κάγκελα πως δεν θα ήθελε να διαταράξει την προσπάθεια να γαληνέψει το κοριτσάκι στο νησί με τους παππούδες της, θέλει να κυλήσουν τα πράγματα όπως είναι καλύτερα για την ίδια.

Ο χρόνος κυλάει και ξετυλίγει πολλές πτυχές της υπόθεσης τού σοκαριστικού θανάτου. Για κάποιους, όπως οι γονείς του δολοφόνου, ο χρόνος προσπέρασε γρήγορα μιας και όπως είπαν άνθρωποι που τους γνωρίζουν, που είχαν σχέσεις με τον πατέρα της Λυδίας, γέρασαν πριν την ώρα τους, απότομα και οδυνηρά. Ειδικά η μητέρα του, που σύμφωνα με αυτές τις μαρτυρίες, προσπάθησε να μεγαλώσει όσο πιο σωστά γινόταν τα παιδιά της, αλλά εν τέλει όχι μόνο είδε τον έναν από τους γιους  να θρυματίζει την παραμυθένια σφαίρα της οικογενειακής του ζωής αλλά να αφαιρεί και τη ζωή της νεαρής γυναίκας που τον πίστεψε και τον ακολούθησε, να αφήνει ορφανό ενα κοριτσάκι ενός έτους, και εκείνη η ίδια, να στερείται το δικαίωμα να γίνει η γιαγιά που φανταζόταν, σκέψη παρήγορη να μην υπάρχει.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Στο πρόσωπό της

Ούτε η Καρολάιν υπάρχει αλλά οι παππούδες της, ο Ντέιβιντ και η Σούζαν Κράουτς, βλέπουν στο πρόσωπό της μικρής Λυδίας κάθε μέρα που περνά, τα χαρακτηριστικά της δικής τους κόρης. Είναι ακόμη ακατέργαστα, σα να βιάζονται να μεγαλώσουν για να δείξουν πόσο όμορφη θα γίνει, σε ποια θα μοιάσει. Λέει ο παππούς της ότι «η Λυδία είναι καλά, και όπως και η μητέρα της, γίνεται πιο όμορφη μέρα με τη μέρα. Περπατάει τώρα με αυτοπεποίθηση, τρώει με ενθουσιασμό και γοητεύει όλους όσους έρχονται σε επαφή μαζί της. Δυστυχώς, αν και έχει μια ωραία νέα κούνια με το τελευταίο στρώμα υψηλής τεχνολογίας, αρνείται αποφασιστικά να κοιμηθεί μόνη της. Οι παππούδες της από την πλευρά του πατέρα της ζουν στο ίδιο νησί, στο εξοχικό τους. «Είναι συχνοί επισκέπτες και φυσικά είναι ξεμυαλισμένοι με την εγγονή τους», είπε ακόμη ο πατέρας της Καρολάιν.

Ο χρόνος κυλάει ώστε όλα τα παρακλάδια της υπόθεσης να συγκλίνουν και μέσα στη δικαστική αίθουσα να αποδοθεί η δικαιοσύνη. Θα ακουστούν γεγονότα άγνωστα στους περισσότερους. Σίγουρα θα φωτιστούν πτυχές που παραμένου στο σκοτάδι. Ισως φωτιστούν πρόσωπα, πράξεις, παραλείψεις.  Ωστόσο ο πρωταγωνιστής ο τραγικός πρωταγωνιστής του δράματος δείχνει να αναμοχλεύει τις σκέψεις και τα αισθήματα του πίσω από τα κάγκελα του δεσμωτηρίου, να μιλά με τη φωνή του νομικού του εκπροσώπου, να επιχειρεί να αποστασιοποιηθεί από τον ψυχρό δολοφόνο των Γλυκών νερών που συντάραξε με την πράξη του κάθε σπιτικό αυτής της χώρας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Αλλαξε;

Ο κατηγορούμενος δηλώνει μετανιωμένος, δηλώνει ότι προέχει να γίνει μόνο ό,τι είναι σωστό για την μικρή Λυδία, σκιαγραφεί μία εικόνα του εαυτού του διαφορετική από τον ψυχρό πιλότο που δολοφονεί, σχεδιάζει, παραπλανά τις Αρχές, που ενσαρκώνει με μαεστρία το θύμα βίαιης εισβολής κουκουλοφόρων στο γαλήνιο σπιτικό του.

Ωστόσο η στάση αυτή του 33χρονου γυναικοκτόνου, εγείρει υποψίες με τους περισσότερους να αναρωτιούνται εάν το έχει μετανιώσει ειλικρινά ή εάν προσβλέπει στη συνέχεια να κατοχυρώσει κάποιο ελαφρυντικό, ώστε να ελαττωθεί η παραμονή του στη φυλακή, για να βγει σύντομα και να ζήσει όπως έχει σχεδιάσει.

«Είναι αναμφισβήτητο γεγονός ότι ένας κατηγορούμενος στη φυλακή, ακόμα και ένας στυγερός δολοφόνος, γιατί εδώ έχουμε αφαίρεση ζωής, μη νομίζετε ότι πραγματικά μετανοεί για ότι είχε κάνει. Στη πλειοψηφία τουλάχιστον στη δική μου εμπειρία, εκείνο που τους ενδιαφέρει είναι μία ηπιότερη ποινική μεταχείριση. Ο κατηγορούμενος προσπαθεί να πετύχει την αναγνώριση ελαφρυντικού, αυτά είναι λεκτικές μετάνοιες», είπε ο δικηγόρος Μιχάλης Δημητρακόπουλος, μιλώντας στο MEGA

Ακόμα κι αν είναι δολοφόνος

Παράλληλα, πρόσθεσε πως η απόφαση για την οριστική επιμέλεια της μικρής Λυδίας θα έχει ως γνώμονα το παιδί, ενώ ο νόμος προβλέπει την επικοινωνία πατέρα και παιδιού, ακόμα και αν είναι δολοφόνος.

Κανένας δεν μπορεί να στερήσει την επικοινωνία στο παιδί του ακόμα και αν είναι σχιζοφρενής, διευκρίνισε ο δικηγόρος, τονίζοντας πως η επικοινωνία απαγορεύεται μόνο σε ακραίες περιπτώσεις ή σε περιπτώσεις που είναι επικίνδυνος για το παιδί.

Με τον νέο ποινικό κώδικα προβλέπεται ο Μπάμπης Αναγνωστόπουλος αναμένεται να εκτίσει ποινή κάθειρξης 18 ετών στη φυλακή.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Μιλά με τους γονείς του

Ο δικηγόρος του Αναγνωστόπουλου, Αλέξανδρος Παπαϊωαννίδης, λέει ότι ο καθ΄ ομολογίαν δολοφόνος, που παραμένει κρατούμενος στις φυλακές του Κορυδαλλού, έχει συχνή τηλεφωνική επικοινωνία με τους γονείς του.

«Είναι έτοιμος να αντιμετωπίσει τις συνέπειες της πράξης του. Ούτε προσχεδιασμένο ήταν, ούτε υπήρχε κίνητρο. Ήταν κάτι το οποίο συνέβη εκείνη τη μοιραία νύχτα».

Σχετικά με τη μικρή Λυδία, την επιμέλεια της οποίας έχουν οι γονείς της Καρολάιν, ο κ. Παπαϊωαννίδης τόνισε ότι «οι σχέσεις είναι αρμονικές μεταξύ των δύο οικογενειών. Δεν μπαίνει κανένα ζήτημα δικαστικής διαμάχης. Τηρούν στο έπακρον αυτά που είχε θέσει ο εισαγγελέας».

Στην Αλόννησο, μιλά ξανά ο παππούς της Λυδίας. Λέει ότι «η Σούζαν κι εγώ, έχουμε την πλήρη επιμέλεια του παιδιού. Είναι τώρα πρόθεσή μας να βαφτίσουμε τη Λυδία στην Ελληνική Ορθόδοξη Εκκλησία, όπως έγινε και με την Καρολάιν στο μικρό παρεκκλήσι κοντά στο νεκροταφείο όπου αναπαύεται. Ηδη έχουν επιλέξει τους νονούς – δύο από τους πιο στενούς φίλους της άτυχης 20χρονης από την εποχή που ζούσε στο νησί.

«Το καθήκον των νονών λαμβάνεται πολύ σοβαρά εδώ στην Ελλάδα», είπε ο Ντέιβιντ Κράουτς. «Καλούνται να φροντίσουν για την πνευματική ευημερία της Λυδίας και έτσι επιλέξαμε δύο άτομα που είναι πιθανό να παραμείνουν εδώ στην Αλόννησο καθ ‘όλη τη διάρκεια της ανάπτυξής της».

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ