Κοινωνία

Κορονοϊός: Η Θεσσαλονίκη κλείνεται στο σπίτι της - Ερήμωσαν οι δρόμοι

Πολύχρωμες λάμψεις πίσω από τις κουρτίνες στα σπίτια της Θεσσαλονίκης, πλήθυναν οι ανοικτές τηλεοράσεις τα βράδια, το πρώτο σαββατοκύριακο του φθινοπώρου που η πόλη διέβη το κατώφλι των περιοριστικών μέτρων.

Υποτροπιασμός

Ο χρόνος ανάνηψης της κοινωνικής ζωής αποδείχτηκε λιγοστός, η εκκόλαψη της πανδημίας οδήγησε σε υποτροπιασμό, η κανονικότητα δεν πρόφτασε να ενηλικιωθεί και πλέον η Θεσσαλονίκη, με ακόμη 262, γνωστά, κρούσματα το Σάββατο, 288 κατά μέσο όρο την ημέρα, κλείνεται στο σπίτι της από τη μία τα ξημερώματα μέχρι τις 6 το πρωί, χωρίς να ακούγεται πουθενά μουσική, καμία ώρα της μέρας, και τους δρόμους να ερημώνουν, σαρώνονται από το μπλε φως των περιπολικών που στήνουν μπλόκα για όσους παραβιάσουν την απαγόρευση.

Η Ελλάδα ξανά όπως και πέρυσι, ίδια εποχή, χωρίς όμως τότε να έχει γνωρίσει την τελευταία εκδοχή της πανδημικής έκφανσης, τη μετάλλαξη Δέλτα που σαν να απέκτησε ενδημικά χαρακτηριστικά  άρχισε να προκαλεί τριγμούς στα θεμέλια του ΕΣΥ, χωρίστηκε στα δύο.

Σειρήνες

Για πόσο ακόμα κανείς δεν ξέρει, καθώς οι εικόνες στη Θεσσαλονίκη γυρνούν το χρόνο πίσω, παράδοξο κι αυτό αφού η αιτιότητα δείχνει να μην παραβιάζεται, καθώς όλο αυτό που σιγόβραζε εβδομάδες τώρα, βρήκε διέξοδο διαφυγής, με τις σειρήνες των ασθενοφόρων να ανοίγουν δρόμο για να διακομιστούν στα νοσοκομεία ασθενείς, καθημερινά όλο και περισσότεροι, ώστε το πρώτο σαββατοκύριακο του Οκτωβρίου να φθάσουμε στο σημείο όπου όλα τα κρεβάτια στις ΜΕΘ να είναι γεμάτα, η πολιτεία να σκέφτεται να ανοίξει καινούργιες Μονάδες για τα θύματα του κοροναϊού, που στην πλειοψηφία τους είναι ανεμβολίαστοι.

Ροδοπέταλα

Για τους επιστήμονες, που έβλεπαν μετά το καλοκαίρι να εξαπλώνεται η απροθυμία για εμβολιασμό των ανθρώπων στη βόρεια Ελλάδα και τον δρόμο της μετάλλαξης Δέλτα να στρώνεται με ροδοπέταλα, η επίκληση στον όρο τείχος ανοσίας, είχε ήδη λάβει χαρακτηριστικά μανιχαϊστικής διαμονολογίας.

Ηταν σαφές πως τα χαμηλά ποσοστά εμβολιασμού του γενικού πληθυσμού είχαν άμεση σχέση με τον αυξανόμενο μέσο όρο κρουσμάτων καθημερινά, καθώς αντίστοιχο φαινόμενο δεν παρατηρούνταν σε άλλες περιοχές και δη στην Αττική, όπου τα ποσοστά μπορεί να μην διεκδικούσαν θέση στο βάθρο αλλά ήταν επαρκώς υψηλότερα.

Σε απόσταση αναπνοής

Καθώς λοιπόν η Θεσσαλονίκη ακολουθεί σε απόσταση αναπνοής την Αθήνα σε κρούσματα νέες εστίες έξαρσης και ανησυχίας, προτού εμφανιστεί και ο ιός της γρίπης, εδραιώνονται σε περιοχές που ήδη έχουν κυκλωθεί με κόκκινο μαρκαδόρο στον επιδημιολογικό χάρτη της χώρας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Εφτασε η Λάρισα τα 192 κρούσματα την Παρασκευή, τα 125 το Σάββατο, το Κιλκίς τα 27, η Χαλκιδική τα 32, και η βεντάλια των περιοριστικών μέτρων επισκιάζει ακόμη περισσότερες περιοχές. Ορισμένα δεδομένα περιπλέκουν ή ξεδιαλύνουν την κατάσταση. Η διάμεση ηλικία των διασωληνωμένων ασθενών είναι τα 65 χρόνια, η κυβέρνηση εξακολυθεί να λέει ότι 9 στους 10 είναι ανεμβολίαστοι, όμως γεγονός είναι ότι περίπου 600.000 κάτοικοι της χώρας ηλικίας άνω των 60 χρόνων είναι ανεμβολίαστοι.

Αριθμοί

Με τουλάχιστον μία δόση έχουν εμβολιαστεί περισσότεροι απο 6.440.000 κάτοικοι της χώρας, δηλαδή το 61% του γενικού πληθυσμού ή το 70% του ενήλικου πληθυσμού.

Στη σφαίρα της δυνητικής διακινδύνευσης πλέον εκτός της Αττικής εισέρχεται ολόκληρη η χώρα, περιοχές που είχαν καταφέρει να αναχαιτίσουν την πανδημική έξαρση αλλά που πλέον το όποιο τείχος ανοσίας είχαν καταφέρει να ανεγείρουν, περιδινίζεται στη σχετικότητα καθώς:

Η εξίσωση

Κανείς δεν μπορεί να πει με βεβαιότητα αν υπάρχει και ποιο είναι το ιδανικό ποσοστό εμβολιασμού του πληθυσμού για την χαλύβδωση της θωράκισης

Πως θα λειτουργήσει ο ιός της γρίπης μαζί με την μετάλλαξη Δέλτα και τι αντίκτυπο θα έχουν στο Σύστημα Υγείας;

Πώς θα συμπεριφερθεί η ίδια η μετάλλαξη το χειμώνα;

Θα δείξει η πανδημία σημάδια υποχώρησης στη βόρεια Ελλάδα με τα ήδη υπάρχοντα μέτρα ή θα χρειαστούν ακόμη σκληρότερα;

Η ήλιος δύει κάθε μέρα όλο και νωρίτερα και μέχρι να φανούν στον ορίζοντα τα εμβόλια και τα φάρμακα νέας γενιάς η χώρα προσπαθεί να χτίσει την τελευταία γραμμή άμυνας πριν την έλευση ενός ακόμη δύσκολου χειμώνα.

Η τελευταία γραμμή

Η επίσπευση της χορήγησης τρίτης δόσης  – δεδομένου ότι ακόμη αναμένεται η γνωμοδότηση του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων – αλλά και του αντιγριπικού εμβολιασμού εξυπηρετεί αυτόν τον σκοπό.

Ήδη τέθηκε σε λειτουργία η πλατφόρμα για τον προγραμματισμό της αναμνηστικής δόσης σε ηλικιωμένους άνω των 60 ετών και σε υγειονομικούς, υπό την προϋπόθεση ότι έχουν παρέλθει έξι έως οκτώ μήνες από την ολοκλήρωση του βασικού σχήματος.

Μόλις μία ημέρα πριν – και έπειτα από τη διαρροή εσωτερικού εγγράφου του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων – έγινε γνωστό ότι την ερχόμενη Δευτέρα θα συνεδριάσουν τελικά οι επιστήμονες του Οργανισμού σχετικά με τη χορήγηση τρίτης δόσης με το εμβόλιο των εταιρειών Pfizer/BioNTech.

Μέσα στον Νοέμβριο

Εντούτοις και όπως αναφέρεται στο ίδιο έγγραφο δεν αναμένεται η απόφαση να περιέχει σαφείς οδηγίες για το ποιες ομάδες πολιτών θα έχουν προτεραιότητα στην επόμενη εμβολιαστική φάση.

Παράλληλα όμως, και με στόχο να έχει εμβολιαστεί ο ευάλωτος και ηλικιωμένος πληθυσμός της χώρας μας κατά της γρίπης εντός Νοεμβρίου, ενεργοποιήθηκε και η ηλεκτρονική συνταγογράφηση για τα αντιγριπικά εμβόλια.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Και αυτό διότι η ταυτόχρονη κυκλοφορία του κοροναϊού με τον ιό της γρίπης αποτελεί ένα αχαρτογράφητο πεδίο για τους ειδικούς, προκαλώντας αβεβαιότητα.

Νωρίτερα έτοιμοι

«Θα πρέπει να είμαστε νωρίτερα έτοιμοι για να αντιμετωπίσουμε τους ιούς της γρίπης με τον έγκαιρο εμβολιασμό ώστε τέλος Οκτωβρίου, μέσα Νοεμβρίου να έχει εμβολιαστεί ο πληθυσμός ο οποίος πραγματικά το έχει ανάγκη. Θα πρέπει να υπολογίσουμε ότι σε κάθε εμβολιασμό χρειάζεται και ένα δεκαπενθήμερο για να υπάρξει η αντίστοιχη ανοσολογική ανταπόκριση», εξήγησε η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, Μαρία Θεοδωρίδου, στο πλαίσιο της παρουσίασης του αντιγριπικού εμβολιασμού στο υπουργείο Υγείας.

Φέτος, για πρώτη φορά

Η ίδια διευκρίνισε ότι «φέτος, τα διαθέσιμα εμβόλια είναι για πρώτη φορά και τα δύο τετραδύναμα με αδενοποιημένο ιό. Περιλαμβάνουν δύο στελέχη Α, του Η1Ν1 και του Η3Ν2 και δύο στελέχη των ιών τύπου Β. Δεν είναι εμβόλια τα οποία περιέχουν ζώντα ιό, επομένως μπορούν να γίνουν και σε εξασθενημένα άτομα από πλευράς ανοσολογικής. Γίνονται σε μία δόση και δεν παρεμβαίνουν στα σχήματα εμβολιασμού τόσο του κοροναϊού όσο και των άλλων εμβολίων».

Ελπιδοφόρο, πάντως, είναι το γεγονός ότι πέρυσι εμβολιάστηκε έναντι της εποχικής γρίπης το 84% των ατόμων άνω των 60 χρόνων, με τους επιστήμονες να προτρέπουν και φέτος τους ευπαθείς πολίτες να σπεύσουν να εμβολιαστούν έναντι και των δύο ιών.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

syria
Μέση Ανατολή 0

Σκληρές Εικόνες! Ξεκίνησε γενοκτονία των Αλαουιτών και των Χριστιανών από τους τζιχαντιστές στη Συρία-Τους αποκεφαλίζουν δημόσια στην Ταρτούς

Χαοτική η κατάσταση στην Συρία, όπου οι τζιχαντιστές της HTS ξεκίνησαν να κυνηγούν και να σκοτώνουν έναν-έναν τους...