Στο Ανώτατο Ειδικό Δικαστήριο (ΑΕΔ) προσέφυγε ο «Λουκάς» της 17 Νοέμβρη Δημήτρης Κουφοντίνας προκειμένου να επιλυθεί το ζήτημα των αντίθετων αποφάσεων, που εκδόθηκαν μεταξύ του Συμβουλίου Πλημμελειοδικών Λαμίας και της Ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ), αναφορικά με το ζήτημα της μεταγωγής του στις φυλακές Δομοκού, ενώ την ίδια στιγμή εκκρεμεί το αίτημά του για υφ’ όρων απόλυση από τις φυλακές, καθώς στις 5 Σεπτεμβρίου συμπλήρωσε 19 χρόνια φυλάκισης.
Ο μελισσοκόμος με αφορμή τη συμπλήρωση 19 ετών φυλάκισης του και κάνοντας χρήση του δικαίωμα που του παρέχει η ποινική νομοθεσία, στα μέσα του περασμένου Αυγούστου κατέθεσε στη διοίκηση των φυλακών αίτημα για υφ’ όρων απόλυση. Του αιτήματός του θα επιληφθεί το αρμόδιο Δικαστικό Συμβούλιο, χωρίς μέχρι στιγμής να έχει ληφθεί κάποια απόφαση.
Υπενθυμίζεται, ότι ο Δημήτρης Κουφοντίνας καταδικάστηκε από το Πενταμελές Εφετείο Κακουργημάτων Αθήνας σε 11 φορές ισόβια και 25 χρόνια κάθειρξη για 11 δολοφονίες, απόπειρες ανθρωποκτονίας, συγκρότηση και ένταξη σε εγκληματική οργάνωση, διακεκριμένη οπλοκατοχή και προμήθεια και κατοχή εκρηκτικών.
Επικαλείται αρνησιδικία στο αίτημα μεταγωγής του
Στην αίτησή του ενώπιον ΑΕΔ, η οποία υπογράφεται από τον ίδιο και ορίζει συνηγόρους υπεράσπισής του, την Ιωάννα Κούρτοβικ και τον Δημήτρη Σαραφιανό, υποστηρίζει ότι η άρνηση τόσο της Ποινικής όσο και Διοικητικής Δικαιοσύνης να εκδώσουν απόφαση επί της ουσίας επί του αιτήματός του για το ζήτημα της μεταγωγής του στις φυλακές Δομοκού, συνιστά αρνησιδικία.
Κάτι, που παραβιάζει τα άρθρα 20 του Συντάγματος (παροχή έννομης προστασίας από τα δικαστήρια και δικαίωμα προηγούμενης ακροάσεως) και 25 (αρχή του κράτους δικαίου), όπως επίσης παραβιάζονται τα άρθρα 6 και 13 της Ευρωπαϊκής Σύμβασης Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (ΕΣΔΑ). Σύμφωνα με τον ισοβίτη αρμόδιο για την επίλυση του επίμαχου θέματος είναι τα Ποινικά Δικαστήρια.
Η αντιπαράθεση του Δημήτρη Κουφοντίνα με την Πολιτεία, για την οποία μάλιστα είχε κατέλθει σε πολυήμερη απεργία πείνας, ξεκίνησε όταν η γενική γραμματέας Αντεγκληματικής Πολιτικής του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη Σοφίας Νικολάου αποφάσισε να μεταχθεί ο «Λουκάς» στις φυλακές Δομοκού.
Αρχικά, ήταν αρνητική (11.3.2021) η Κεντρική Επιτροπή Μεταγωγών (ΚΕΜ) στο αίτημα του Δημήτρη Κουφοντίνα για μεταφορά του από τον Δομοκό στις φυλακές Κορυδαλλού.
Μετά από αυτή την άρνηση του ΚΕΜ, ο πολυισοβίτης κρατούμενος, μέσω των συνηγόρων του Ιωάννας Κούρτοβικ και Θέμη Σοφού, προσέφυγε αρχικά στα Ποινικά Δικαστήρια.
Συμβούλιο Πλημμελειοδικών Λαμίας
Ομόφωνα από το Συμβούλιο Πλημμελειοδικών Λαμίας (το οποίο συνεδρίασε ως δικαστήριο εκτέλεσης των ποινών) απορρίφθηκε (8.3.2021) η αίτηση του μέλους της 17Ν και τότε απεργού πείνας Δημήτρη Κουφοντίνα, που ζητούσε την ακύρωση της μεταγωγής του στις φυλακές Δομοκού και παράλληλα ζητούσε την ακύρωση της απόφασης της γενικής γραμματέως Αντεγκληματικής Πολιτικής για το ίδιο θέμα.
Υπενθυμίζεται, ότι πριν την έκδοση της απόφασης του δικαστηρίου της Λαμίας, προηγήθηκε η πρόταση της εισαγγελέως της έδρας, για να απορριφθεί το αίτημα του Δημήτρη Κουφοντίνα.
Συγκεκριμένα, η εισαγγελέας Λαμίας είχε προτείνει να απορριφθεί «ως απαράδεκτο» το αίτημα για ακύρωση της μεταγωγής στον Δομοκό και ως προς αίτημα για ακύρωση της απόφασης κυρίας Νικολάου, η εισαγγελέας είχε προτείνει να κηρυχθεί το δικαστήριο αναρμόδιο, διότι πρόκειται για ατομική διοικητική πράξη και αρμόδια να την κρίνουν είναι τα Διοικητικά Δικαστήρια.
Συμβούλιο της Επικρατείας
Μετά από αυτή την εξέλιξη, ο Δημήτρης Κουφοντίνας προσέφυγε στο ΣτΕ.
Η Ολομέλεια του Ανωτάτου Ακυρωτικού Δικαστηρίου (23.4.2021), απέρριψε την αίτηση του μέλους της 17Ν, με την οποία ζητούσε να ακυρωθεί η απόφαση της γενικής γραμματέως Αντεγκληματικής Πολιτικής για το θέμα της μεταγωγής του στις φυλακές Δομοκού, όπως και άλλες διοικητικές πράξεις. Η αίτηση απερρίφθη ως απαράδεκτη, ελλείψει δικαιοδοσίας του ΣτΕ και κρίθηκε ότι αρμόδια να επιληφθούν είναι τα Ποινικά Δικαστήρια.
Ειδικότερα, η Ολομέλεια του ΣτΕ αφού ερμήνευσε το Σύνταγμα και την νομοθεσία και αφού έλαβε υπόψή της τη νομολογία του δικαστηρίου, έκρινε ότι οι προσβαλλόμενες αποφάσεις και παραλείψεις εκφεύγουν της δικαιοδοσίας του ΣτΕ.
Ακόμη, επισήμαναν οι σύμβουλοι Επικρατείας ότι «κατά την ειδικότερη έννοια του άρθρου 96 παρ. 1 του Συντάγματος, τα ποινικά δικαστήρια, στη δικαιοδοσία των οποίων ανήκει η τιμωρία των εγκλημάτων και η λήψη όλων των μέτρων που προβλέπουν οι ποινικοί νόμοι, είναι αρμόδια για την εκδίκαση των ποινικών υποθέσεων τόσο κατά το στάδιο της προδικασίας και της κύριας ενώπιόν τους διαδικασίας, όσο και κατά το στάδιο της εκτέλεσης των ποινικών αποφάσεων και της έκτισης των ποινών που επιβάλλονται με αυτές, κατά το οποίο ολοκληρώνεται η απονομή της ποινικής δικαιοσύνης από την άποψη της πραγματοποίησης της ποινικής αξίωσης της πολιτείας, καθώς και από την άποψη της ειδικής πρόληψης των εγκλημάτων στο πρόσωπο του καταδίκου».
Δικαίωμα αποφυλάκισης
Το δικαστικό συμβούλιο, σύμφωνα με τον Ποινικό Κώδικα, θα αποφανθεί για το εισιτήριο, υπό όρους, προς την ελευθερία τόσο του Δημήτρη Κουφοντίνα όσο και των άλλων έγκλειστων μελών της 17Ν, που είναι ο Αλέξανδρος Γιωτόπουλος (φέρεται ως ιδρυτικό μέλος της οργάνωσης και αρχηγός της 17Ν), ο Βασίλης Τζωρτζάτος, ο Ηρακλής Κωστάρης, ο Σάββας και ο αδελφός του, Χριστόδουλος Ξηρός.