Κοινωνία

Σχολεία: Αγωνία για το άνοιγμά τους – Οι ειδικοί βλέπουν «έκρηξη» κρουσμάτων, πίεση στους γονείς για εμβόλια στα παιδιά

Στις 13 Σεπτεμβρίου θα ανοίξουν φέτος τα σχολεία με την αγωνία να μεγαλώνει αφού οι ειδικοί προειδοποιούν για «έκρηξη» κρουσμάτων με τους πιο απαισιόδοξους μάλιστα να υποστηρίζουν ότι τα σχολεία δεν θα μείνουν για μεγάλο διάστημα ανοιχτά λόγω της πανδημίας του κορονοϊού.

Η υφυπουργός Παιδείας, Ζέττα Μακρή εκτίμησε πάντως ότι «θα αυξηθούν τα ποσοστά εμβολιασμού των μαθητών». Μιλώντας στο Νίκο Ευαγγελάτο και την εκπομπή «Live News» στο MEGA, η υφυπουργός παραδέχθηκε ότι «μέχρι στιγμής τα ποσοστά εμβολιασμού των μαθητών δεν είναι ενθαρρυντικά».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

«Συν τω χρόνω, τα ποσοστά θα είναι πολύ μεγαλύτερα. Χωρίς να αισιοδοξώ ότι θα φτάσουν τα ποσοστά εμβολιασμού των εκπαιδευτικών ή των ενηλίκων», είπε χαρακτηριστικά. Σχετικά με τα υγειονομικά πρωτόκολλα με τα οποία θα ανοίξουν τα σχολεία, η υφυπουργός τόνισε ότι αυτά συντάχθηκαν από κοινού με τους ειδικούς.

Το βάρος πέφτει στα self test

«Τα παιδιά που είναι ασυμπτωματικά θα εντοπιστούν με το self test. Εν συνεχεία, είναι τόσο συχνός ο έλεγχος για τις στενές επαφές, που η διασπορά του 50+1%, δεν είναι η πλέον πιθανή. Αν τηρηθούν τα πρωτοκόλλα και οι οδηγίες που έδωσαν οι ειδικοί, το 50+1% σε μια τάξη δεν θα νοσήσει», υπογράμμισε η κ. Μακρή.

«Η επαναφορά στη δια ζώσης διδασκαλία δεν επιβαρύνει τη δημόσια υγεία» πρόσθεσε, κάνοντας λόγο ότι αν κάτι δραματικά επιδημιολογικά αλλάξει «προφανώς θα διαφοροποιηθούν τα πρωτόκολλα».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Πόσα παιδιά έχουν εμβολιαστεί μέχρι σήμερα – Οι εμβολιασμοί ανά ηλικία

Μεγάλη ώθηση στο εμβολιαστικό πρόγραμμα αναμένεται να δώσει η συμμετοχή των παιδιάτρων, όπως επισήμανε ο υφυπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Γιώργος Γεωργαντάς παρουσιάζοντας τον αριθμό των εμβολιασμένων παιδιών ηλικίας 12 – 17 ετών.

Όπως είπε, γίνονται 30.000 εμβολιασμοί κάθε μέρα, εκ των οποίων οι 20.000 αφορούν στην πρώτη δόση. «Μέχρι στιγμής έχουν εμβολιαστεί 48.000 παιδιά ηλικίας 12-14 ετών, 88.000 παιδιά ηλικίας 15-17 ετών και 405.000 ηλικίας 18-24 ετών διαμορφώνοντας τα ποσοστά εμβολιασμού στο 13%, 25% και 50% αντίστοιχα».

Πρόσθεσε ότι συνολικά έχουν εμβολιαστεί με την πρώτη δόση 6.200.000 πολίτες, ενώ οι πλήρως εμβολιασμένοι αγγίζουν τους 5.880.000. «Αν δεν υπήρχε η μετάλλαξη Δέλτα με τα 7.000.000 εμβολιασμούς, θα φτάναμε το τείχος ανοσίας», επισήμανε ο κ. Γεωργαντάς, μιλώντας στον ΣΚΑΪ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Η δυσοίωνη πρόβλεψη του προέδρου της Ελληνικής Παιδιατρικής Εταιρείας

Η μετάλλαξη Δέλτα που «χτυπάει» περισσότερο τους νέους και προκαλεί βαριά νόσηση, δεν αφήνει περιθώρια αισιοδοξίας. Με ανεμβολίαστα παιδιά είναι δύσκολο τα σχολεία να παραμείνουν ανοιχτά μετά τις γιορτές, όπως δήλωσε στο iatropedia.gr, ο πρόεδρος της Ελληνικής Παιδιατρικής Εταιρείας, Ανδρέας Κωνσταντόπουλος.

Ο καθηγητής Παιδιατρικής, Ανδρέας Κωνσταντόπουλος, εξήγησε: «Η μετάλλαξη Δέλτα προσβάλλει περισσότερο τα παιδιά και τα προσβάλλει πιο βαριά. Ο προηγούμενος ιός δεν τα έπιανε τα παιδιά. Έπιανε το 7% και το περνούσαν και πολύ ελαφριά. Γι’ αυτό λέγαμε δεν μας πειράζει για τα παιδιά, τι θα πάθουν; Άρα με τη Δέλτα μετάλλαξη, είναι και πιο εύκολη η μετάδοση και πιο βαριά η νόσος στα παιδιά. Δεν είμαι τόσο αισιόδοξος, συνολικά για την κατάσταση που θα επικρατήσει μέσα στον χειμώνα».

Στη συνέχεια ο ίδιος πρόσθεσε: «μέχρι τα Χριστούγεννα και τα μέσα Δεκεμβρίου, δεν προβλέπω να έχουμε ιδιαίτερα προβλήματα. Οι εμβολιασμοί – αν αρχίσουν στα παιδιά – θα αρχίσουν από αρχές Οκτωβρίου. Για να έχουμε κάλυψη, όμως, δεν θα φτάσουμε ποτέ στα νούμερα που θέλουμε. Δηλαδή στα νούμερα που θα βοηθούσαν να μην αρρωσταίνουν τα παιδιά και να μην κλείνουν τα σχολεία. Θα εμβολιαστούν πολύ λίγα παιδιά. Κι εκείνο το οποίο φοβάμαι είναι, ότι επειδή τα παιδιά δεν έχουν εμβολιαστεί και ούτε προλαβαίνουν να εμβολιαστούν επαρκώς μέχρι να ανοίξουν τα σχολεία σε μερικές μέρες, δεν θα καταφέρουμε να κρατήσουμε τα σχολεία ανοιχτά και μετά τον Δεκέμβριο».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Απαισιόδοξοι και οι Θεόδωρος Βασιλακόπουλος και Αθηνά Λινού

Ο καθηγητής Πνευμονολογίας, Θεόδωρος Βασιλακόπουλος, επισήμανε μέσω του ΣΚΑΪ ότι οι προβλέψεις είναι δυσοίωνες, καθώς αναμένεται επιδείνωση της επιδημιολογικής κατάστασης από το άνοιγμα σχολείων και πανεπιστημίων.

«Όλα αυτά τα οποία συζητούμε, πως θα ανοίξουμε τα σχολεία μας ή τα πανεπιστήμιά μας με ασφάλεια, θα μου επιτρέψετε να σας πω ότι δεν θα υπάρξει ασφάλεια, αυτή είναι η δική μου πρόβλεψη. Θα αρχίσει σιγά – σιγά να επιδεινώνεται η επιδημιολογική κατάσταση της χώρας» σημείωσε και υπενθύμισε ότι πέρυσι τον Οκτώβριο το άνοιγμα των σχολείων έφερε, έναν μήνα μετά, το δεύτερο κύμα της πανδημίας. «Φέτος έχουμε έναν δυο φορές πιο μεταδοτικό ιό, άρα τα μέτρα που έπαιρνα πέρσι έχουν μισή αποτελεσματικότητα» σημείωσε.

Προβληματισμό εξέφρασε και η καθηγήτρια Επιδημιολογίας, Αθηνά Λινού, η οποία ανέφερε ότι από τη στιγμή που δεν είναι όλα τα παιδιά εμβολιασμένα ενδέχεται να υπάρξουν συρροές κρουσμάτων, ενώ ζήτησε να τηρούνται αυστηρά τα μέτρα όπως η χρήση μάσκας και οι αποστάσεις.

«Αν ήταν όλα τα παιδιά εμβολιασμένα, τότε θα μπορούσαμε να πούμε ότι είναι σχεδόν σίγουρο ότι δεν θα νοσήσουν ή θα νοσήσουν ήπια. Επειδή όμως υπάρχουν πολλά παιδιά ανεμβολίαστα, όπως και μέλη στην οικογένειά τους, θα πρέπει να τηρηθούν μέτρα, όπως χρήση μάσκας και τήρηση αποστάσεων. Είναι πολύ σημαντικό ότι τα εμβόλια θα κάνουν οι παιδίατροι, γιατί εκείνοι έχουν τον τρόπο να επικοινωνήσουν με τα παιδιά και τους γονείς. Οι γονείς εμπιστεύονται πιο πολύ τον γιατρό τους, παρά κάποιον ανώνυμο υγειονομικό», σημείωσε.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Εφιαλτικές οι προβλέψεις για το πόσα παιδιά θα νοσήσουν

Να τονίσουμε ότι χθες Τρίτη ο γιατρός Μάριος Ανδρέου αναφέρθηκε αναλυτικά στις συνέπειες του μη εμβολιασμού. Ο παιδίατρος τόνισε στον ΣΚΑΪ πως έχει καθυστερήσει ο εμβολιασμός των παιδιών, ωστόσο είναι αισιόδοξος ότι θα τα καταφέρουμε και θα είμαστε αποτελεσματικοί. Όσον αφορά τα σχολεία που πρόκειται να ανοίξουν την επόμενη εβδομάδα, είπε πως αυτό «είναι το μεγάλο στοίχημα του 4ου κύματος, διότι θα πολλαπλασιαστούν τα κρούσματα».

«Έχοντας γνώση από τη γρίπη, πιστεύω ότι το 30% των μαθητών σε μία τάξη με το πρώτο πέρασμα της μετάλλαξης Δ του ιού θα μολυνθεί», επεσήμανε ο κ. Ανδρέου. Εξήγησε, μάλιστα, τις τραγικές συνέπειες που θα έχει αυτό. «Έχουμε 600.000 παιδιά που θα πάνε Γυμνάσιο – Λύκειο, εάν το 2% νοσήσει και χρειαστεί νοσηλεία, έχουμε 4.000 παιδιά».

Ο Μάριος Ανδρέου ανέφερε, επίσης, ότι 1 στα 4 κρούσματα είναι παιδί, ενώ με το άνοιγμα των σχολείων μπορεί να έχουμε 3 στα 4. Επεσήμανε, δε, ότι στατιστικά θα έχουμε και σοβαρές νοσήσεις και θανάτους παιδιών. Τέλος, ο κ. Ανδρέου παρότρυνε να παραμένουν ανοιχτά τα παράθυρα στις τάξεις για να μην υπάρχει αυξημένο ιικό φορτίο στην τάξη.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ