Φθινοπωρινό «τσουνάμι» ανατιμήσεων βρίσκεται προ των πυλών, καθώς έρχονται αυξήσεις έως και 25% σε πάνω από 500 προϊόντα πρώτης ανάγκης μέχρι το τέλος Οκτωβρίου.
Ενόψει των αυξήσεων, το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης, αναζητά τρόπους αναχαίτισης του προβλήματος, με μια σειρά από παρεμβάσεις.
Οι αυξήσεις – οι οποίες μπορεί να φτάσουν μέχρι και 50% – στις χρεώσεις του ηλεκτρικού ρεύματος θα αρχίσουν να καταγράφονται στους λογαριασμούς του Σεπτεμβρίου και, όπως εκτιμάται, αυτοί που κατά κύριο θα κληθούν να πληρώσουν τη «λυπητερή» των αυξήσεων, θα είναι τα νοικοκυριά και οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις.
Κυριάκος Μητσοτάκης: Παρεμβάσεις για τις αυξήσεις στο ρεύμα -Στήριξη των ευάλωτων νοικοκυριών
Τα σχετικά μέτρα αναμένεται να ανακοινώσει στη ΔΕΘ ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης. Σύμφωνα με πληροφορίες θα ανακοινώσει, εκτός των άλλων και ένα πλέγμα μέτρων προστασίας των ευάλωτων νοικοκυριών από τις αυξήσεις που έρχονται ή ήρθαν στον νευραλγικό τομέα της ενέργειας (ηλεκτρικό ρεύμα, καύσιμα και φυσικό αέριο), λόγω των διεθνών ανατιμήσεων στις τιμές των πρώτων υλών.
Σε ό,τι αφορά τις τιμές του ρεύματος, δίνεται προτεραιότητα, σύμφωνα με πηγές του οικονομικού επιτελείου, αφενός επειδή θεωρείται ότι η αύξηση έχει κάποια μόνιμα χαρακτηριστικά και αφετέρου επειδή πλήττει μεγάλα και κοινωνικά ευάλωτα τμήματα του πληθυσμού. Η παρέμβαση θα αφορά τα τιμολόγια του ρεύματος, με την κυβέρνηση να αναζητάει τρόπους για να «επιστρέψει» στους καταναλωτές τα αυξημένα φορολογικά έσοδα που θα προκύψουν αυτόματα από την αύξηση της τιμής χονδρικής.
Εκτός από αυτό, πληροφορίες αναφέρουν ότι ο πρωθυπουργός θα ανακοινώσει στη ΔΕΘ ότι θα διατηρηθεί η μείωση του συντελεστή ΦΠΑ 13% στον καφέ, στα εισιτήρια των συγκοινωνιών και το τουριστικό πακέτο.
Σε ότι αφορά τις παρεμβάσεις σε φορολογικό επίπεδο, αυτές θα αφορούν την επέκταση και για το 2022 του παγώματος της έκτακτης εισφοράς αλληλεγγύης για τους μισθωτούς του ιδιωτικού τομέα και τους αυτοαπασχολούμενους, την διατήρηση των μειωμένων ασφαλιστικών εισφορών κατά τρεις ποσοστιαίες μονάδες και την μείωση του συντελεστή φορολόγησης για τα εταιρικά κέρδη από το 24% στο 22%.
Το συνολικό δημοσιονομικό κόστος από τις τρεις προαναφερόμενες παρεμβάσεις εκτιμάται ότι υπερβαίνει 1,5 δις ευρώ, ποσό κάθε άλλο παρά ευκαταφρόνητο στις συνθήκες που υπάρχει για την ελληνική αλλά και την παγκόσμια οικονομία. Από εκεί και πέρα και με δεδομένο ότι δεν είναι δυνατό να υπάρξουν μειώσεις φόρων μόνιμου χαρακτήρα που θα έχουν σημαντικό δημοσιονομικό κόστος, ο πρωθυπουργός και το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης αναζητούν λύσεις που θα είναι στοχευμένες και το κόστος τους θα είναι απόλυτα διαχειρίσιμο.
Στο επιπλέον αυτό πακέτο, θα περιλαμβάνεται η στήριξη σε ευάλωτα νοικοκυριά για τις ενεργειακές τους ανάγκες, καθώς επίσης και μείωση του ΕΝΦΙΑ σε συγκεκριμένες όμως κατηγορίες πολιτών που πληρούν κάποια ειδικά κριτήρια, όπως π.χ. οι πυρόπληκτοι. Σε ότι αφορά τις παρεμβάσεις σε βάθος διετίας ο πρωθυπουργός, αφού περιγράψει την κατάσταση που υπάρχει στην οικονομία, θα αναφερθεί στις προτεραιότητες και θα αναλάβει τη δέσμευση ότι αυτές θα υλοποιηθούν, εφόσον βέβαια οι συνθήκες το επιτρέψουν. Θα δώσει έμφαση επίσης και στο γεγονός από το 2023 και μετά επιστρέφουν οι δημοσιονομικοί κανόνες για την ελληνική οικονομία, μετά από μία 3ετία παρέκκλισης από αυτούς λόγω της πανδημίας.
Ας δούμε τις κυριότερες εξ αυτών που περιλαμβάνονται και στο προεκλογικό πρόγραμμα της ΝΔ:
- Μείωση ή ακόμη και κατάργηση, εφόσον η δημοσιονομική κατάσταση της χώρας το επιτρέψει, του συμπληρωματικού φόρου για τον ΕΝΦΙΑ που επιβαρύνει ακίνητη περιουσία αντικειμενικής αξίας από 250.000 ευρώ και άνω.
- Περαιτέρω μεσοσταθμική μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 8%. Το ποσοστό αυτό θα έρθει να συμπληρώσει τη μείωση 22% που ήδη έχει πραγματοποιηθεί το 2019, ώστε η συνολική μείωση να φτάσει το 30%.
- Επέκταση και μονιμοποίηση της κατάργησης της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης για τον ιδιωτικό και τον δημόσιο τομέα, αλλά και τους συνταξιούχους.
- Συρρίκνωση της προκαταβολής φόρου για τις επιχειρήσεις από το 100% στο 80% και για τους υπόλοιπους που ασκούν επιχειρηματική δραστηριότητα στο 55%.
- Μείωση των συντελεστών ΦΠΑ. Σημειώνεται ότι προεκλογική δέσμευση της κυβέρνησης είναι δύο συντελεστές ΦΠΑ στο 22% και στο 11%,σε βάθος τετραετίας. Επίσης, συνολικά η φορολόγηση στο τουριστικό πακέτο να διαμορφωθεί στο 11%.
- Μείωση των φορολογικών συντελεστών κατά 50% για τις επιχειρήσεις που θα συγχωνευθούν ή γενικότερα μετασχηματισθούν ώστε η ελληνική οικονομία να γίνει ανταγωνιστική. Στο πλάνο υπάρχει και η μείωση του φορολογικού συντελεστή από το 22% στο 11% για μια πενταετία.
- Νέα μείωση των ασφαλιστικών εισφορών κατά 1,1 ποσοστιαία μονάδα. Στόχος είναι να επιτευχθεί σωρευτική μείωση έως 5 ποσοστιαίες μονάδες μέχρι το 2023, ώστε οι εισφορές να φτάσουν στο 35,56%.
- «Κούρεμα» στο 50% σε πρώτη φάση και αργότερα πλήρης κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος.
- Επιπλέον μείωση του συντελεστή φορολόγησης για τις επιχειρήσεις από το 22% στο 20%.
«Η κυβέρνηση θα κάνει όποια παρέμβαση χρειαστεί για να συγκρατήσει τις αυξήσεις σε επίπεδα διαχειρίσιμα» δήλωσε στο OPEN o αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών, Στέλιος Πέτσας.
Γεωργιάδης: Ερχονται μέτρα για τη μείωση των τιμών στο ρεύμα
Μειώσεις στα τιμολόγια του ηλεκτρικού ρεύματος, αλλά και σε μια σειρά άλλων προϊόντων, προανήγγειλε ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Αδωνις Γεωργιάδης.
«Ανακοινώσεις για τα μέτρα που θα λάβει η κυβέρνηση για τις αυξήσεις και στο ρεύμα και σε μια σειρά άλλων προϊόντων που προέρχεται από τη διεθνή αύξηση του πληθωρισμού θα γίνουν στη ΔΕΘ από τον πρωθυπουργό, που θα αναλύσει τη νέα οικονομική πολιτική», είπε αρχικά ο κ. Γεωργιάδης μιλώντας στην πρωινή ενημερωτική εκπομπή του Σαββατοκύριακου στον ΣΚΑΪ.
«Ασφαλώς η κυβέρνηση αντιλαμβάνεται ότι η παγκόσμια οικονομία, άρα και η ελληνική, εισέρχεται σε μια καινούρια φάση», δήλωσε χαρακτηριστικά. ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων.
Γεωργιάδης: Αν τώρα η ΔΕΗ παρήγαγε ρεύμα από λιγνίτη, θα έχανε μισό δισ. ευρώ και θα χρεοκοπούσε
Εξηγώντας τις μεγάλες αυξήσεις στην ενέργεια, ανέφερε ότι «δεν έχει αυξηθεί μόνο η τιμή του φυσικού αερίου. Πέρυσι τέτοια εποχή, το κυβικό μέτρο είχε 9 δολάρια, τώρα έχει 33 δολάρια. Οσον αφορά στους ρύπους, η αξία του διοξειδίου του άνθρακα έχει ανέβει από τα 22 ευρώ στα 63 ευρώ. Κάποιοι ρωτάνε γιατί δεν ανοίγουμε τον λιγνίτη. Αν τώρα η ΔΕΗ παρήγαγε ρεύμα από λιγνίτη, θα έχανε μισό δισ. ευρώ και θα χρεοκοπούσε.
Ο λιγνίτης είναι πια οικονομικά ασύμφορος, λόγω της αύξησης των τιμών των ρύπων. Αρα, η απόφαση της κυβέρνησης να προχωρήσει σε απολιγνιτοποίηση έχει και οικονομικό κίνητρο. Θα υπάρξουν μέτρα και άμεσα και μακροπρόθεσμα», τόνισε ο κ. Γεωργιάδης, προσθέτοντας ότι είναι επιτακτική ανάγκη να αλλάξει το ενεργειακό μοντέλο της χώρας.
Γεωργιάδης: «Ερχονται ανατιμήσεις σε πολλά προϊόντα»
Νωρίτερα, ο Άδωνις Γεωργιάδης έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου για το ενδεχόμενο σοβαρών ανατιμήσεων σε πολλά προϊόντα, λόγω των διεθνών συνθηκών.
«Θα υπάρξουν, υπό τις παρούσες διεθνείς συγκυρίες, ανατιμήσεις σε πολλά προϊόντα. Δεν θα έρθουν δυνάμει της κυβέρνησης. Δεν είναι στη δυνατότητά μας να ελέγξουμε την παγκόσμια οικονομία» δήλωσε χαρακτηριστικά, απαντώντας σε σχετική επίκαιρη ερώτηση, και πρόσθεσε πως και οι πολίτες μπορούν να κάνουν διαδικτυακή έρευνα αγοράς.
«Έχουμε φτιάξει υπηρεσία και ο πολίτης, κάνοντας χρήση το e katanalotis, πριν από τα ψώνια του μπορεί να κατευθυνθεί στο σημείο με τις καλύτερες τιμές. Μπορεί να έχει δεκάδες ευρώ διαφορά το ίδιο καλάθι», είπε.
Οικονόμου: «Ανακοινώσεις Μητσοτάκη στη ΔΕΘ για τις ανατιμήσεις προϊόντων
Από την πλευρά του, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου, μιλώντας στον ΣΚΑΪ για τυχόν αυξήσεις σε προϊόντα και υπηρεσίες και ενόψει των εξαγγελιών Μητσοτάκη στη ΔΕΘ, σημείωσε ότι «στη Θεσσαλονίκη θα υπάρξουν ανακοινώσεις που θα αφορούν και στα κομμάτια αυτά».
Όπως είπε ο Γ. Οικονόμου, ο πρωθυπουργός θα κάνει και ανακοινώσεις σε ό,τι αφορά τους φόρους και τις ασφαλιστικές εισφορές. Ο κ. Οικονόμου έκανε λόγο για αντισταθμιστικές πολιτικές για το μικρότερο δυνατό αποτύπωμα στην τσέπη και τη ζωή των ανθρώπων, για όσο καιρό κρατήσει η τάση αλλαγής των τιμών, ενώ εξήγησε ότι παράμετρος διαμόρφωσης των τιμών είναι και η ίδια η αγορά.
«Μην έχετε αμφιβολία ότι αν υπάρξουν πεδία που η κυβέρνηση μπορεί να κάνει κάτι, θα κάνει, σε βαθμό που δεν θα στρεβλώνουμε την αγορά. Εκείνες οι παρεμβάσεις που μπορούν να γίνουν προφανώς και θα γίνουν, κυρίως εκεί που αφορούν τον πολύ κόσμο και κυρίως εκεί που θα υπάρχει σοβαρό πρόβλημα», είπε ο κ. Οικονόμου.
Συνεχίζοντας, χαρακτήρισε απολύτως δικαιολογημένη την ανησυχία για αυξήσεις, εξηγώντας ότι αυτό οφείλεται σε εξωγενείς παράγοντες, δηλαδή «έχει αυξηθεί η τιμή του φυσικού αερίου, έχουν τριπλασιαστεί-τετραπλασιαστεί, ίσως και πολύ περισσότερο, τα ναύλα των μεταφορών, οι πρώτες ύλες έχουν πάρει ''φωτιά'' σε όλο τον κόσμο, από τις ζωοτροφές μέχρι τον χάλυβα, κι αυτό έχει αντανάκλαση σε μια σειρά από πράγματα που αφορούν ή θα αφορούν σε λίγο καιρό την καθημερινότητά μας, χωρίς αμφιβολία».
«Η κυβέρνηση προφανώς παρακολουθεί το φαινόμενο, ο ίδιος ο πρωθυπουργός χθες έκανε αναφορά εκτός της ατζέντας στο υπουργικό, κυρίως στη ΔΕΗ, γιατί είναι κρίσιμο, μπορεί να πυροδοτήσει μια σειρά από άλλα πράγματα και αφορά και όλους μας, νοικοκυριά, επιχειρήσεις, τον καθένα και την καθεμιά», είπε ο κ. Οικονόμου.
Θ. Σκυλακάκης: «Παρεμβάσεις όπου οι ανατιμήσεις θα έχουν πιο μόνιμο χαρακτήρα»
Ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Θόδωρος Σκυλακάκης, μιλώντας χθες στον ΣΚΑΪ σημείωσε ότι θα υπάρξουν παρεμβάσεις στους τομείς εκείνους όπου οι ανατιμήσεις θα έχουν πιο μόνιμο χαρακτήρα, «δείχνοντας» τα τιμολόγια του ρεύματος.
Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά, οι τιμές των ρύπων, οι οποίες ευθύνονται σε σημαντικό βαθμό για τις αυξήσεις στις τιμές του ρεύματος, δύσκολα θα επιστρέψουν στα προηγούμενα επίπεδα, λόγω και της κλιματικής αλλαγής.
Μιλώντας για το φυσικό αέριο, του οποίου η τιμή έχει επίσης αυξηθεί, επιβαρύνοντας το κόστος της ενέργειας, ανέφερε πως υπάρχει ερώτημα ως προς τη διάρκειά του. Για τις αυξήσεις τιμών που συνδέονται με την εκτίναξη της ζήτησης και μπορεί να έχουν προσωρινό χαρακτήρα, υποστήριξε ότι η αντιμετώπισή τους πρέπει να είναι επίσης προσωρινή, καθώς «τα έσοδα του κράτους προέρχονται από τους φορολογουμένους».