«Είναι σαφές ότι όσο ο ιός κυκλοφορεί και πολλαπλασιάζεται πολύ, η δυνατότητα μεταλλάξεων υπάρχει και τότε είναι θέμα χρόνου να συμβεί μια μετάλλαξη που θα ξεφεύγει από την προστασία που παρέχει το εμβόλιο. Για την μετάλλαξη Μ δεν ξέρουμε ακριβώς πόσο ξεφεύγει ή όχι από το εμβόλιο. Υπάρχουν κάποιες εργαστηριακές ενδείξεις ότι μπορεί να μην ανταποκρίνεται τόσο καλά, αλλά το πόσο δεν είναι τεκμηριωμένο», τόνισε μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα 91,6 και 105,8 και την εκπομπή «Στο Πρώτο Αλλιώς» με την Μαρία Γεωργίου και τον Γιώργο Πίκουλα, ο παιδίατρος – επιδημιολόγος, καθηγητής Δημόσιας Υγείας και μέλος της Επιτροπής Επιστημόνων του υπουργείου Υγείας για τον κορονοϊό, Τάκης Παναγιωτόπουλος.
«Με κάθε ευκαιρία σε κάθε τόνο ο ΠΟΥ τονίζει ότι πρέπει να καλυφθεί ο πληθυσμός εμβολιαστικά σε παγκόσμιο επίπεδο. Μόνο αν υπάρχει η διακοπή της κυκλοφορίας του ιού σε παγκόσμια κλίμακα, θα κοπεί ο δρόμος στις ευκαιρίες του ιού για νέες μεταλλάξεις».
Όπως αναφέρει το ertnews.gr, παρότι πλέον μολύνονται περισσότερα παιδιά από τον κορονοϊό σε σχέση με το προηγούμενο διάστημα, αυτό δεν οφείλεται στο ότι μετάλλαξη Δέλτα προτιμά τα παιδιά. Απλώς εκεί βρίσκει εμβολιαστικό κενό ο ιός, επειδή οι μεγαλύτερες ηλικίες έχουν εμβολιαστεί σε πολύ μεγαλύτερα ποσοστά, έτσι η αναλογία αυτών που νοσούν περισσότερο έχει μέσα πολλά παιδιά.
Σε σχέση με την βασική ιδέα που επικρατεί στις προτάσεις των επιστημόνων είναι ότι, υπάρχει φέτος η δυνατότητα να αντικατασταθεί το κλείσιμο μιας τάξης. Μέσω εμβολιασμού για μαθητές Γυμνασίων και Λυκείων και για εκπαιδευτικούς όλων των βαθμίδων, καθώς και μέσω εντατικών ελέγχων. Θα προβλεφθεί μάλιστα, ένα μέρος των τεστ που θα διατεθεί όταν θα υπάρχει ένα κρούσμα, να είναι και εργαστηριακά.
Αυτή είναι η βασική φιλοσοφία που προτάθηκε από την επιτροπή και με δεδομένο ότι πρέπει να αποφευχθεί πάση θυσία το κλείσιμο της εκπαίδευσης, που έχει αποδειχθεί πόσο επιβαρυντικό είναι για τα παιδιά.
«Ο στόχος είναι με εντατικό τέστινγκ να αντικατασταθεί η καραντίνα. Το μεγάλο ατού του εμβολιασμού είναι ότι μας προστατεύει από την σοβαρή νόσο. Είναι μερική η αποτελεσματικότητά τους όσο αφορά την εν γένει λοίμωξη. Άρα αυτό σημαίνει πως και οι εμβολιασμένοι θα πρέπει να συνεχίσουν να τηρούν τα προληπτικά μέτρα, γιατί δεν αποκλείεται να κολλήσουμε τον ιό και να τον μεταφέρουμε», είπε καταλήγοντας ο κ. Παναγιωτόπουλος.