Βασική επιδίωξη είναι στο τέλος του μήνα ή το αργότερο στις αρχές του επόμενου, οι πληγέντες να έχουν λάβει την προκαταβολή της αποζημίωσης που δικαιούνται, για τις ζημιές που έχουν υποστεί.
Σύμφωνα με τα όσα έχουν ανακοινωθεί τα ποσά των προκαταβολών θα φθάσουν έως τις 22.000 ευρώ.
Ποια είναι η διαδικασία
Η διαδικασία για την καταβολή των πρώτων χρημάτων θα είναι απλή. Θα γίνει μέσω της υποβολής αίτησης από τους πυρόπληκτους και όπως αναφέρουν πηγές που πρόσκεινται στο υπουργείου Οικονομικών, στόχος είναι να γίνει η εκταμίευση το ταχύτερο δυνατό και προσπάθεια αυτό να ξεκινήσει από το τέλος Αυγούστου.
Η διαδικτυακή πύλη που θα υποδέχεται τις αιτήσεις arogi.gov.gr από την Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων θα ανοίξει την προσεχή Τετάρτη 18 Αυγούστου. Σε αυτή τα φυσικά πρόσωπα, οι επιχειρηματίες, οι γεωργοί και οι κτηνοτρόφοι στις πληγείσες περιοχές θα εισέρχονται με τους κωδικούς του Taxis και θα υποβάλουν αίτηση με τη μορφή υπεύθυνης δήλωσης στην οποία θα αναφέρουν την έκταση της ζημίας που έχει υποστεί κάθε ακίνητο σύμφωνα με τη προσωπική τους εκτίμηση.
Τα ποσά ανά περίπτωση
Με την υποβολή της αίτησης οι πυρόπληκτοι θα λάβουν ως πρώτη αρωγή:
για κατοικίες που έχουν καταστραφεί ολοσχερώς 20.000 ευρώ,
για κατοικίες που δεν έχουν καταστραφεί ολοσχερώς αλλά έχουν υποστεί σοβαρές ζημιές που τις καθιστούν προσωρινά μη κατοικήσιμες 12.000 ευρώ ενώ
για κατοικίες που έχουν υποστεί σοβαρές ζημιές αλλά είναι κατοικήσιμες 5.000 ευρώ.
Για κτίρια που έχουν καταστραφεί ολοσχερώς η προκαταβολή για τη Στεγαστική Συνδρομή ανέρχεται σε 14.000 ευρώ, για κτίρια που δεν έχουν καταστραφεί ολοσχερώς αλλά έχουν υποστεί σοβαρές ζημιές που τα καθιστούν προσωρινά μη λειτουργικά το ποσό διαμορφώνεται στα 8.000 ευρώ και για κτίρια που έχουν υποστεί σοβαρές ζημιές αλλά είναι λειτουργικά η ενίσχυση είναι 3.000 ευρώ .
Για επιχειρήσεις που έχουν καταστραφεί ολοσχερώς οι κτιριακές τους εγκαταστάσεις, αυτές θα λάβουν προκαταβολή 22.000 ευρώ, 14.000 ευρώ έναντι στεγαστικής συνδρομής και 8.000 ευρώ έναντι επιχορήγησης.
Σε δεύτερη φάση θα γίνει η καταβολή του υπολοίπου ποσού στους δικαιούχους αφού προηγουμένως ολοκληρωθεί η καταγραφή των ζημιών με το χρονοδιάγραμμα να προβλέπει την εκταμίευση των χρημάτων τους επόμενους δύο με τρεις μήνες.
Οι αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών θα ξεκινήσουν τον έλεγχο στις πληγείσες περιοχές προκειμένου να προσδιορίσουν το τελικό ύψος της ζημίας μετά την υποβολή φακέλου από τον πληττόμενο με βάση το υφιστάμενο θεσμικό πλαίσιο. Το επιπλέον ποσό της Στεγαστικής Συνδρομής θα δοθεί μετά την ολοκλήρωση της εξέτασης του φακέλου, ενώ σε περίπτωση που δεν υποβληθεί φάκελος ή προσδιοριστεί μικρότερο ύψος ζημίας σε σχέση με την προκαταβολή, η διαφορά θα λογιστεί από τη φορολογική αρχή ως αχρεωστήτως καταβληθείσα.
Μέχρι 150.000 η αποζημίωση
Η Στεγαστική Συνδρομή φτάνει έως 150.000 ευρώ για κατοικίες που καταστράφηκαν ή υπέστησαν ζημιές και αφορά ιδιοκτησίες φυσικών και νομικών προσώπων, όπως αυτές έχουν δηλωθεί στην τελευταία περιουσιακή κατάσταση (έντυπο Ε9) ενώ η προκαταβολή δεν δύναται να υπερβαίνει το 80% της αξίας του ακινήτου, όπως υπολογίζεται για τον ΕΝΦΙΑ.
Οι ιδιοκτήτες των κατοικιών που τις ιδιοχρησιμοποιούν δικαιούνται τόσο τη Στεγαστική Συνδρομή, όσο και την αποζημίωση για οικοσκευή. Σε περίπτωση που η κατοικία έχει μακροχρόνια μίσθωση, ο ιδιοκτήτης δικαιούται τη στεγαστική συνδρομή, και ο ένοικος την αποζημίωση για οικοσκευή. Σημειώνεται ότι οι οικονομικές ενισχύσεις είναι ακατάσχετες, αφορολόγητες και μη συμψηφιστέες με οφειλές προς το Δημόσιο.