Κοινωνία
Ενημερώθηκε στις:

Νύχτα τρόμου για την μισή Ελλάδα - Πύρινα μέτωπα σε Αττική, Ηλεία, Μεσσηνία και Φωκίδα

Σε εξέλιξη βρίσκονται πολλά πύρινα μέτωπα στη χώρα μας, με τις φωτιές στην Πάρνηθα, την Εύβοια, την Αρχαία Ολυμπία, τη Μάνη, την Φωκίδα και τη Φθιώτιδα να αντιμετωπίζονται ως οι πιο σοβαρές από την Πυροσβεστική.

Πολίτες ξαγρύπνησαν με τον φόβο, την ανασφάλεια, αλλά και την απόγνωση να τους κυριεύει. Δεν ήταν λίγες οι περιπτώσεις πολιτών που αρνούνταν να εγκαταλείψουν την περιουσία τους, θεωρώντας ότι μπορούν να την προστατεύσουν οι ίδιοι. Σε αυτές τις περιπτώσεις, χρειάστηκε η επέμβαση της αστυνομίας. Πόρτα-πόρτα οι αστυνομικοί ζητούσαν από τους πολίτες να απομακρυνθούν άμεσα, ενώ με ντουντούκες φώναζαν «αποχωρήστε άμεσα από την περιοχή».

Το 112 έστειλε μήνυμα το πρωί, στις 03:20, για εκκένωση της περιοχής του Βόθωνα προς Μαραθώνα - Νέα Μάκρη.

 Το 112 έστειλε νωρίτερα ακόμα δύο διαφορετικά μηνύματα. Το πρώτο ανέφερε «αν βρίσκεστε στο Πολυδένδρι ή Καπανδρίτι, εκκενώστε τώρα προς Βαρνάβα - Νέα_Μάκρη από Επαρχ. Οδό Μαραθώνος - Καπανδριτίου».

Το δεύτερο ανέφερε τα εξής: «Αν βρίσκεστε στον Οικισμό Πευκόφυτου ή τον Οικισμό Ποντίων της περιοχής του Αγίου Στεφάνου εκκενώστε τώρα προς Αθήνα μέσω Ν.Ε.Ο. Αθηνών-Λαμίας».

Σε κρίσιμη κατάσταση νοσηλεύονται διασωληνωμένοι στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας του ΚΑΤ δύο εθελοντές πυροσβέστες. Πέντε εγκαυματίες, τρεις από την Δροσοπηγή και δύο από το Κρυονέρι, διακομίστηκαν με ελαφρά εγκαύματα στο Νοσοκομείο ΚΑΤ. Δεκάδες ήταν οι κλήσεις στο ΕΚΑΒ, καθώς πολίτες αντιμετώπισαν αναπνευστικά προβλήματα από τους πυκνούς καπνούς. Ακόμη και στο κέντρο της Αθήνας, η ατμόσφαιρα τη νύχτα ήταν αποπνικτική

 

Ηλεία

Στην προληπτική εκκένωση τεσσάρων κοινοτήτων του δήμου Πύργου (Ηλεία) προχώρησαν οι αρχές, λόγω της φωτιάς που βρίσκεται σε εξέλιξη στην περιοχή Κολίρι.

Όπως διευκρίνισε στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο αντιδήμαρχος Πύργου, ο Γιάννης Αργυρόπουλος, ζητήθηκε η προληπτική εκκένωση των κοινοτήτων Λαμπέτι, Αμπελώνας, Άγιος Γεώργιος και Κολίρι, ενώ στην περιοχή εξακολουθούν να επιχειρούν ισχυρές δυνάμεις της Πυροσβεστικής, προκειμένου να κρατήσουν την φωτιά μακριά από κατοικημένες περιοχές.

Συνολικά το πρωί της Παρασκευής, επιχειρούν 310 πυροσβέστες, με 10 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, 105 οχήματα, ομάδα Σ.μη.Ε.Α., το 2ο Κινητό Επιχειρησιακό Κέντρο ΟΛΥΜΠΟΣ, 2 αεροσκάφη και 2 ελικόπτερα. Συνδρομή παρέχουν ο Ελληνικός Στρατός και η ΕΛ.ΑΣ, εθελοντές πυροσβέστες, υδροφόρες και μηχανήματα έργου ΟΤΑ.

Στην Ηλεία λοιπόν, δύο είναι τα πύρινα μέτωπα που βρίσκονται σε εξέλιξη στο δήμο Αρχαίας Ολυμπίας και ένα τρίτο μέτωπο βρίσκεται, επίσης σε εξέλιξη, στο δήμο Πύργου, όπως ανέφερε στο Αθηναϊκό - Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, ο αντιπεριφερειάρχης Ηλείας, Βασίλης Γιαννόπουλος.

Ειδικότερα, στον δήμο Αρχαίας Ολυμπίας οι πυροσβεστικές δυνάμεις δίνουν μάχη με τις φλόγες στην περιοχή του Λάλα, όπου νωρίτερα η φωτιά προκάλεσε ζημιές.

Επίσης, μάχη με τις φλόγες δίνουν οι πυροσβέστες και στο μέτωπο που καίει στην περιοχή Μιράκα, η οποία βρίσκεται ανατολικά της Αρχαίας Ολυμπίας.

Δωρίδα

Στη Δωρίδα Φωκίδας, μαινόταν όλη τη νύχτα η φωτιά που ξέσπασε το μεσημέρι σε χορτολιβαδική έκταση. Το μέτωπο της πυρκαγιάς ήταν μεγαλύτερο από 8 χιλιόμετρα. Στις 22:10 εστάλη μήνυμα του 112 για εκκένωση του Τολοφώνα στην Ερατεινή, ενώ οι καμπάνες σήμαναν για να φύγουν οι πολίτες. Νωρίτερα, είχαν προηγηθεί οι εκκενώσεις της Ελαίας και της Καλλιθέας. Η φωτιά είχε κατεύθυνση προς τον Άγιο Σπυρίδωνα και οι αρχές κάλεσαν τους κατοίκους να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους για προληπτικούς λόγους.

Μεσσηνία

Δραματικές είναι οι στιγμές στη Μεσσηνία αφού είναι αντιμέτωπη με διπλό μέτωπο φωτιάς.

Το ένα μέτωπο είναι στο Μουζάκι Τριφυλλίας και η κατάσταση είναι σοβαρή. Την ίδια ώρα ξέσπασε φωτιά και στην Άνθεια Μεσσηνίας, ωστόσο με έγκαιρη κινητοποίηση έχει περιοριστεί πολύ.

Για την ώρα έχουν εκκενωθεί οι οικισμοί Βάστα, Ίσαρης και Χράνοι, με τις πυροσβεστικές δυνάμεις να δίνουν μάχη με τις φλόγες.

Στο μεταξύ συνεχίζουν να καίνε τα μέτωπα στην Άνω Μεσσηνία, με τη φωτιά να περνά μέσα από το Καρνάσι και να καίγονται σπίτια εκεί.

Να σημειωθεί ότι η περιοχή εκεί είναι γεμάτη με βελανιδιές, μαύρο πεύκος και καστανιές, γεγονός που την κάνει πιο εύφλεκτη.

 

Το πρωί της Παρασκευής η Πυροσβεστική έβγαλε ενημέρωση για τις δασικές πυρκαγιές που εκδηλώθηκαν σε: Βασιλικά Πάρνηθας, Αγία Άννα Ευβοίας, Αρχαία Ολυμπία, Ανατολική Μάνη Λακωνίας και Λιμογάρδι Φθιώτιδας, με τους περισσότερους πυροσβέστες να επιχειρούν σε Αττική και Ηλεία.

Η ανακοίνωση της Πυροσβεστικής:

  • Η δασική πυρκαγιά που εκδηλώθηκε χθες 5 Αυγούστου, στην περιοχή Βασιλικά Πάρνηθας, του δήμου Αχαρνών Αττικής, είναι σε εξέλιξη και επιχειρούν 450 πυροσβέστες με 40 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, 150 οχήματα, το Κινητό Επιχειρησιακό Κέντρο ΟΛΥΜΠΟΣ, 3 Ε/Π και 7Α/Φ. Συνδρομή παρέχουν 40 πυροσβέστες από τη Κύπρο, ο Ελληνικός Στρατός με πεζοπόρα τμήματα, η ΕΛ.ΑΣ., εθελοντές πυροσβέστες καθώς και υδροφόρες και μηχανήματα έργου Ο.Τ.Α.
  • Η δασική πυρκαγιά που εκδηλώθηκε την 3η Αυγούστου, στην περιοχή Μυρτιά του δήμου Μαντουδίου – Λίμνης - Αγίας Άννας Ευβοίας, είναι σε εξέλιξη και επιχειρούν 240 πυροσβέστες με 10 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, 65 οχήματα, 2 Α/Φ και 1 Ε/Π. Συνδρομή παρέχουν το Λιμενικό Σώμα, ο Ελληνικός Στρατός με πεζοπόρα τμήματα, εθελοντές πυροσβέστες και η τοπική αυτοδιοίκηση με υδροφόρες και μηχανήματα έργου.
  • Η δασική πυρκαγιά που εκδηλώθηκε προχθές στην περιοχή Ηράκλεια του δήμου Αρχαίας Ολυμπίας Ηλείας, είναι σε εξέλιξη και επιχειρούν 310 πυροσβέστες, με 10 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, 105 οχήματα, ομάδα Σ.μη.Ε.Α., το 2ο Κινητό Επιχειρησιακό Κέντρο ΟΛΥΜΠΟΣ, 2 Α/Φ και 2 Ε/Π. Συνδρομή παρέχουν ο Ελληνικός Στρατός και η ΕΛ.ΑΣ, εθελοντές πυροσβέστες, υδροφόρες και μηχανήματα έργου ΟΤΑ.
  • Η δασική πυρκαγιά που εκδηλώθηκε στην Ανατολική Μάνη Λακωνίας σε Καστανιά και Καρυούπολη είναι σε εξέλιξη και επιχειρούν 88 πυροσβέστες με 3 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, 25 οχήματα, και 1 Ε/Π. Συνδρομή παρέχουν εθελοντές πυροσβέστες και υδροφόρες ΟΤΑ.
  • Η πυρκαγιά που εκδηλώθηκε χθες στην περιοχή Λιμογάρδι Φθιώτιδας είναι σε εξέλιξη και επιχειρούν 27 πυροσβέστες με 2 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, 8 οχήματα και 1 Ε/Π.
Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ