Κοινωνία
Ενημερώθηκε στις:

Κόλαση επί γης στην Ηλεία: Μάχη για να μην περάσει στον αρχαιολογικό χώρο της Αρχαίας Ολυμπίας

Μάχη  με τις φλόγες συνεχίζουν να δίνουν οι Πυροσβεστικές Αρχές στην Αρχαία Ολυμπία, όπου η φωτιά καίει από το μεσημέρι, καίγοντας σπίτια και περιουσίες. Στόχος είναι η φωτιά να παραμείνει εκτός πόλεως καθώς και να περιοριστεί το μέτωπο στο Πελόπιο. Στην περιοχή επιχειρούν 160 πυροσβέστες, 50 οχήματα, 6 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, που συνεχίζουν να δίνουν τιτάνια μάχη, ενώ τις επόμενες ώρες αναμένεται νέα ενίσχυση των δυνάμεων πυρόσβεσης, αφού πυροσβέστες θα καταφτάσουν και από άλλες περιοχές της χώρας. 

Κατά την έκτακτη ενημέρωση, ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς ανακοίνωσε ότι επτά πυρκαγιές εκδηλώθηκαν σχεδόν ταυτόχρονα, εκ των οποίων 4 στην περιοχή της Αρχαίας Ολυμπίας. Οι προσπάθειες των αρχών εστιάζουν στον περιορισμό του μετώπου στο Πελόπιο, όπου η έκτασή του υπολογίζεται στο 1 χιλιόμετρο.

Σε κατάσταση επιφυλακής έχει τεθεί ο αρχαιολογικός χώρος της Ολυμπίας, ενώ έχει ενεργοποιηθεί το σύστημα πυρόσβεσης της Διεθνούς Ολυμπιακής Ακαδημίας, που ρίχνει προληπτικά νερό στην περιοχή. Οι πυροσβεστικές δυνάμεις εξακολουθούν τις προσπάθειες να κρατήσουν μακριά τη φωτιά, ενώ μηχανήματα έργου ανοίγουν αντιπυρικές ζώνες.

Παράλληλα, έγινε σύσκεψη στο δημαρχείο της Αρχαίας Ολυμπίας, υπό την προεδρία του υπουργού Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, με αφορμή το πύρινο μέτωπο στην περιοχή, στην οποία μετείχαν μεταξύ άλλων ο περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας, Νεκτάριος Φαρμάκης, ο δήμαρχος Αρχαίας Ολυμπίας, Γιώργος Γεωργιόπουλος, ο αντιπεριφερειάρχης Ηλείας, Βασίλης Γιαννόπουλος, οι επικεφαλής της Πυροσβεστικής και της Αστυνομίας κ.ά. 



Στην Αρχαία Ολυμπία βρίσκεται και η υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού, Λίνα Μενδώνη που θέλει να έχει άμεση εποπτεία της κατάστασης στον αρχαιολογικό χώρο. 

O αντιδήμαρχος Χάρης Σπηλιόπουλος, επισημαίνει, ότι «η κατάσταση είναι πάρα πολύ δύσκολη σε όλο τον δήμο της Αρχαίας Ολυμπίας και ένα άλλο μέτωπο της φωτιάς 'ανεβαίνει' προς τις κοινότητες»

Τα πυροσβεστικά αεροπλάνα και ελικόπτερα επιχειρούν σε απόσταση μόλις δύο χιλιόμετρων από την Αρχαία Ολυμπία και μαζί με τις επίγειες πυροσβεστικές δυνάμεις που βρίσκονται στην περιοχή, καταβάλλουν υπεράνθρωπες προσπάθειες για να κρατήσουν την φωτιά μακριά από την πόλη».

Μιλώντας στο ΑΠΕ – ΜΠΕ ο αντιδήμαρχος Χάρης Σπηλιόπουλος, επισημαίνει,  ότι «η κατάσταση είναι πάρα πολύ δύσκολη σε όλο τον δήμο της Αρχαίας Ολυμπίας και ένα άλλο μέτωπο της φωτιάς ‘ανεβαίνει’ προς τις κοινότητες».

Επίσης, ο Χάρης Σπηλιόπουλος ανέφερε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ότι «καταφέραμε να εκκενώσουμε άμεσα την Αρχαία Ολυμπία, όπως και τα ξενοδοχεία στα οποία διέμεναν τουρίστες».

Ενδεικτικές της κατάστασης είναι οι εικόνες από το IliaLive, με τουλάχιστον δύο σπίτια που καίγονται και κατοίκους που προσπαθούν να σώσουν τις περιουσίες τους.

Συνεχίζονται οι εκκενώσεις στους οικισμούς που η φωτιά έχει περικυκλώσει.

Ήδη στην περιοχή βρίσκεται ο υπουργός προστασίας του πολίτη Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες, στην περιοχή πηγαίνει και η υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη.

Σε σύσκεψη με τον δήμαρχο Αρχαίας Ολυμπίας τον Περιφερειάρχη Δυτικής Ελλάδας, τον Αντιπεριφερειάρχη Ηλείας κι άλλους φορείς, βρίσκεται ήδη ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Μιχάλης Χρυσοχοΐδης.

Σύμφωνα με πληροφορίες και όσα αναφέρθηκαν, 20 σπίτια έχουν καεί στον Πλάτανο, το Πελόπιο και την Καυκανιά, ενώ η πυρκαγιά παραμένει επικίνδυνη και ανεξέλεγκτη.

Μάλιστα, σύμφωνα με το ilialive, υπήρξαν στιγμές έντασης με τους τοπικούς παράγοντες, όπως τον πρόεδρο της τοπικής κοινότητας Αρχαίας Ολυμπίας Πάνο Μαντά, ο οποίος μίλησε για την έλλειψη των εναέριων μέσων στο μεγαλύτερο μέρος της πυρκαγιάς και έφυγε χτυπώντας την γροθιά στο τραπέζι.

Σύμφωνα με τα όσα είπε ο Νίκος Χαρδαλιάς στην ενημέρωση για τις φωτιές στις 20.00, στην Ηλεία ξέσπασαν 7 φωτιές το μεσημέρι!

Οι τελευταίες πληροφορίες, στις 20.00 το βράδυ, λένε ότι άλλαξε η φορά του ανέμου και η πυρκαγιά κατευθύνεται και πάλι προς την Αρχαία Ολυμπία. Οι πυροσβέστες καταβάλλουν υπεράνθρωπη προσπάθεια να ανακοπεί το μέτωπο, προκειμένου να μην περάσει στον Κρόνιο Λόφο.

Ενδεικτικές της κατάστασης που έχει διαμορφωθεί στην Ηλεία είναι οι εικόνες από το IliaLive, με τουλάχιστον δύο σπίτια που καίγονται και κατοίκους που προσπαθούν να σώσουν τις περιουσίες τους.

Νωρίτερα δόθηκε εντολή για την εκκένωση και της Αρχαίας Ολυμπίας.

Μήνυμα εστάλη μέσω του 112 για να εκκενωθεί ο οικισμός της Αρχαίας Ολυμπίας λόγω δασικής πυρκαγιάς στην περιοχή. Συγκεκριμένα το μήνυμα αναφέρει: «Αν βρίσκεστε στην Αρχαία Ολυμπία εκκενώστε τώρα προς Μουριά από Αρχαία Πίσα και Ε.Ο. Τρίπολης Ολυμπίας. Δασική πυρκαγιά στην περιοχή σας». 

Η φωτιά απειλεί σπίτια ενώ υπάρχουν πληροφορίες για σπίτια που έχουν ήδη καεί στο Πελόπιο, στο Πουρνάρι και στον Πλάτανο.

Σύμφωνα με τον Δήμαρχο Πύργου, Παναγιώτη Αντωνακόπουλο: «Η φωτιά ήταν κοντά στην Αρχαία Ολυμπία η οποία και τέθηκε υπό έλεγχο! Στην Ηλεία τώρα έχουν εκκενωθεί οικισμοί. Είμαι σε συνεχή επικοινωνία με την Πολιτική Προστασία. Η μόνη αναφορά που έχω για εγκλωβισμένους είναι για 2 πυροσβέστες οι οποίοι εγκλωβίστηκαν στο Πελόπιο στον Άι Γιάννη, όπου και διέφυγαν τον κίνδυνο».

Πριν από λίγο έφτασε και το ρωσικό αεροσκάφος Beriev για να επιχειρήσει στο πύρινο μέτωπο της Ολυμπίας.

Νωρίτερα, στάλθηκε μήνυμα του 112 προς τους κατοίκους από Πελόπιο, Πλατανο, Κοσκινια, Μάγειρα, Κλαδέο να εκκενώσουν προς Πύργο μεσω Ε.Ο Τρίπολης ενώ οι κάτοικοι Καυκανιά και Χελιδόνι να εκκενώσουν προς Πελόπιο.

Δήμαρχος Πύργου: «Έχουν εκκενωθεί οικισμοί»

Ο Δήμαρχος Πύργου, μιλώντας στο newsit.gr είπε ότι ο ίδιος είχε πληροφορίες και για δύο εγκλωβισμένους πυροσβέστες, που όμως τελικά, σώθηκαν.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τα όσα είπε στο newsit.gr ο Δήμαρχος Πύργου, Παναγιώτης Αντωνακόπουλος: «Η φωτιά ήταν κοντά στην Αρχαία Ολυμπία η οποία και τέθηκε υπό έλεγχο! Στην Ηλεία τώρα έχουν εκκενωθεί οικισμοί. Είμαι σε συνεχή επικοινωνία με την Πολίτικη Προστασία. Η μόνη αναφορά που έχω για εγκλωβισμένους είναι για 2 πυροσβέστες οι οποίοι εγκλωβίστηκαν στο Πελόπιο στον Άι Γιάννη, όπου και διέφυγαν τον κίνδυνο».

Η κυκλοφορία των οχημάτων στην Εθνική Οδό Τριπόλεως – Πύργου, από 124 χιλιόμετρο μέχρι και το 130 έχει διακοπεί λόγω της φωτιάς.

Σύμφωνα με τις υποδείξεις της Αστυνομίας προς τους κατοίκους: Μην μετακινείστε λόγω πυρκαγιών προς Ηρακλειά, Πελόπιο, Πλάντανο, Καυκονια, Κοσκινια, Πουρνάρι, Χελιδόνι, Μάγειρα, Κλαδεο, Μοιρακα. Στις περιοχές πραγματοποιούνται ρίψεις νερού από εναέρια μέσα του Πυροσβεστικού Σώματος. Παρακαλούνται οι οδηγοί να είναι προσεκτικοί κατά τη μετακίνησή τους και να συμμορφώνονται με τις υποδείξεις των Αστυνομικών.

Παράλληλα, το patrisnews.gr μετέδωσε ότι η φωτιά καίει σπίτια στο Πελόπιο, ενώ υπάρχουν εγκλωβισμένοι κάτοικοι τόσο σε αυτό το σημείο όσο και στην Καυκανιά, όπου η φωτιά έχει περικυκλώσει το χωριό κι έχει προκαλέσει καταστροφές σε σπίτια. 

Οι πυροσβεστικές δυνάμεις δίνουν μάχη για τον απεγκλωβισμό τους. Η αστυνομία πηγαίνει πόρτα-πόρτα στον οικισμό για να διασφαλίσει ότι όλοι θα απομακρυνθούν με ασφάλεια, ενώ ήδη απεγκλωβίστηκαν μία ηλικιωμένη και ο γιος της. Στην Καυκανιά υπήρξε πτώση κολώνας της ΔΕΗ που εμποδίζει την έλευση πυροσβεστικών στο σημείο.

Σύμφωνα με το Patrisnews, η Αστυνομία στο Πελόπιο πήγαινε πόρτα πόρτα για να ενημερώσει τους κατοίκους για την εκκένωση και να βεβαιωθεί ότι απομακρύνθηκαν.

Στο σημείο επιχειρούν 95 πυροσβέστες με 31 οχήματα και τέσσερις ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, ενώ από αέρος κάνουν ρίψεις νερού τέσσερα αεροπλάνα και δύο ελικόπτερα.

Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας: Ξυπνούν μνήμες από τα παλιά

Τραγική χαρακτηρίζει την κατάσταση που βιώνουν οι κάτοικοι στην Ηλεία, ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας Νεκτάριος Φαρμάκης

Στην Αρχαία Ολυμπία μεταβαίνει η υπουργός Πολιτισμού, Λίνα Μενδώνη, μαζί με τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, λόγω της πυρκαγιάς που έχει εκδηλωθεί στην ευρύτερη περιοχή. Θα μεταβούν στον αρχαιολογικό χώρο για να έχει άμεση εποπτεία της κατάστασης.

Σύμφωνα με πληροφορίες του ilialive.gr, νωρίτερα υπήρχαν εγκλωβισμένοι πολίτες σε στάβλο στην περιοχή του Πελοπίου, αλλά απομακρύνθηκαν εγκαίρως.

Ενισχύθηκαν οι πυροσβεστικές δυνάμεις που επιχειρούν στην περιοχή Ηράκλεια, του Δήμου Αρχαίας Ολυμπίας, στην Ηλεία. Ειδικότερα, επιχειρούν 95 πυροσβέστες με 31 οχήματα και τέσσερις ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, ενώ από αέρος πραγματοποιούν ρίψεις νερού τέσσερα αεροπλάνα και δύο ελικόπτερα.

Επίσης, το έργο των πυροσβεστικών δυνάμεων συνδράμουν υδροφόρες και μηχανήματα έργου της αυτοδιοίκησης.

Με τις περιοχές της Ηλείας να εκκενώνονται η μία μετά την άλλη -ανάμεσά τους και η Αρχαία Ολυμπία- οι κάτοικοι συνεχίζουν να δοκιμάζονται από τον πύρινο εφιάλτη.

Ενδεικτικές της κατάστασης είναι οι εικόνες από το IliaLive, με τουλάχιστον δύο σπίτια που καίγονται και κατοίκους που προσπαθούν να σώσουν τις περιουσίες τους.

Σύμφωνα με το PatrisNews, ζητήθηκε η απομάκρυνση των πολιτών από τα χωριά: Κλαδέο, Μάγειρα, Κοσκινά και Μιράκα καθώς το μέτωπο της πυρκαγιάς είναι ήδη σε απόσταση αναπνοής.

Από το μεσημέρι εκκενώνονται οικισμοί ο ένας μετά τον άλλον, με τους κατοίκους να αγωνιούν ακόμα περισσότερο τώρα που αρχίζ

Δείτε τις σοκαριστικές εικόνες:

GALLERY

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ