Οι επόμενες ώρες παραμένουν κρίσιμες για τις αντοχές του συστήματος ηλεκτρικής ενέργειας.
Η ζήτηση χθες το μεσημέρι κατέγραψε ήδη ρεκόρ δεκαετίας (πάνω από 11.000 μεγαβάτ) και ο παρατεταμένος καύσωνας – ο χειρότερος από το 1987 – δεν αφήνει παράθυρο αισιοδοξίας για αποσυμπίεση της εκρηκτικής κατάστασης που έχει δημιουργηθεί.
Μάλιστα υπάρχει έντονος ο φόβος ότι το ρεκόρ μπορεί να ξανασπάσει όχι μόνο σήμερα αλλά και τις επόμενες ημέρες, με ότι κινδύνους αυτό συνεπάγεται.
Έκκληση στους πολίτες για μείωση της κατανάλωσης τις ώρες αιχμής
Τόσο ο Πρωθυπουργός όσο και η ηγεσία του υπουργείου Ενέργειας και οι αρμόδιοι φορείς απευθύνουν συστάσεις στους πολίτες να περιορίσουν τη ζήτηση ρεύματος, κυρίως τις ώρες αιχμής. Δηλαδή 13:00 -15:00 αλλά και 18:00 -19:00 και 22:00 – 23:00, ώρες που επειδή έχει δύσει ο ήλιος δεν παράγεται σημαντικό ποσοστό ενέργειας από τα φωτοβολταϊκά τα οποία είναι εγκατεστημένα ανά τη χώρα.
Καθώς η χώρα βρίσκεται εν μέσω τουριστικής περιόδου, και αυτή τη στιγμή φιλοξενούνται στη χώρα περίπου 3 εκατ. τουρίστες, η ζήτηση ρεύματος είναι ακόμη μεγαλύτερη, με αυξημένο κίνδυνο να μην αντέξει την πίεση το σύστημα ηλεκτροδότησης.
Συστάσεις στους καταναλωτές για «οικονομία» στο ρεύμα
Οι προτάσεις προς τους καταναλωτές ώστε να αποφευχθούν τα χειρότερα είναι:
– Να ρυθμίσουν τη θερμοκρασία του κλιματιστικού σταθερά στους 26 βαθμούς και να μη χρησιμοποιείται αν και εφόσον δεν είναι απολύτως απαραίτητο.
– Να κλείνουν τον ηλεκτρικό θερμοσίφωνα ειδικά το βράδυ, μεταξύ 19:00 και 22:00.
– Να κλείνουν τα φώτα κατά τη διάρκεια της ημέρας και να μην ανάβουν όσα δεν είναι απαραίτητα τις βραδινές ώρες.
– Να περιορίσουν τη χρήση ηλεκτρικών συσκευών.
Μητσοτάκης: Έχει γίνει ότι είναι ανθρωπίνως δυνατόν
«Θέλω να διαβεβαιώσω όλες τις Ελληνίδες και όλους τους Έλληνες πως ό,τι είναι ανθρωπίνως δυνατόν να γίνει για να εξασφαλιστεί η ηλεκτροδότηση της χώρας, έχει γίνει» δήλωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.
Ο Πρωθυπουργός έχει ζητήσει συνεχή ενημέρωση, ενώ χθες μετείχε σε σύσκεψη στο Εθνικό Κέντρο Ελέγχου Ενέργειας Κρυονέρι, με την ηγεσία του Υπουργείου Ενέργειας, διοικητικά στελέχη του ΑΔΜΗΕ, του ΔΕΔΔΗΕ και παραγωγούς ηλεκτρικής ενέργειας, για να εξετάσουν το σχέδιο που έχει εκπονηθεί για να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα ηλεκτροδότησης.
Το σχέδιο της κυβέρνησης.
Προκειμένου να διασφαλιστεί η επάρκεια ηλεκτρικού ρεύματος, η Κυβέρνηση έχει λάβει μια σειρά από μέτρα:
-Είναι διαθέσιμες όλες οι μονάδες φυσικού αερίου.
-Είναι διαθέσιμες οι λιγνιτικές μονάδες με εξαίρεση την Μεγαλόπολη III και τον Άγιο Δημήτριο V. Από το Σάββατο, έχουν ενταχθεί οι μονάδες Μελίτη, Μεγαλόπολη IV και Άγιος Δημήτριος Ι-ΙΙ-ΙΙΙ-IV.
-Είναι διαθέσιμες οι διασυνδέσεις, με γειτονικές χώρες, με εξαίρεση τη διασύνδεση της Ιταλίας η οποία θα παραμείνει εκτός λειτουργίας για αποκατάσταση βλάβης μέχρι και τις 13 Αυγούστου.
-Κυβερνητικές πηγές αναφέρουν ότι το αιολικό δυναμικό δείχνει να κινείται σε χαμηλά επίπεδα και αναμένεται προσφορά μόνο από φωτοβολταϊκά κατά τις πρωινές και μεσημβρινές ώρες.
-Οι βλάβες στο ΚΥΤ της Κουμουνδούρου έχουν αποκατασταθεί πλήρως και ο υποσταθμός έχει ενισχυθεί.
-Ο ΑΔΜΗΕ είναι σε συνεχή επικοινωνία με την Πυροσβεστική Υπηρεσία και το κέντρο Επιχειρήσεων για την έγκαιρη ειδοποίηση, συντονισμό και αντιμετώπιση σε περίπτωση πυρκαγιάς κοντά σε στοιχεία του συστήματος.
-Ο ΔΕΔΔΗΕ έχει καθορίσει 24ωρες βάρδιες επιφυλακής με προσωπικό της εταιρείας και από εργολάβους, ώστε τυχόν βλάβες να αποκαθίστανται στο ταχύτερο δυνατό διάστημα, ενώ έχουν ανακληθεί άδειες…
-Η κατάσταση από πλευράς διαθεσιμότητας αερίου δεν εμπνέει καμία ανησυχία, δηλώνουν αρμόδιες πηγές, καθώς οι δεξαμενές της Ρεβυθούσας είναι στα ανώτερα επίπεδα πληρότητας και υπάρχει προγραμματισμένο φορτίο για τις 4 Αυγούστου.
Με το βλέμμα στραμμένο και στον κίνδυνο νέων πυρκαγιών
Το δεύτερο μεγάλο μέτωπο είναι οι πυρκαγιές. Οι φωτιές των προηγούμενων ημερών σε Αχαΐα, Ρόδο, Αιτωλοακαρνανία και Σουφλί δοκίμασαν τις αντοχές της κρατικής μηχανής, ενώ σημαντικές ήταν οι καταστροφές σε περιουσίες και φυσικό περιβάλλον, ειδικά στην Αιγιάλεια (Αχαΐας).
Σήμερα στην Πάτρα μεταβαίνει ο αναπληρωτής Υπουργός Εσωτερικών Στέλιος Πέτσας, επικεφαλής κυβερνητικού κλιμακίου, προκειμένου – σε συνεργασία με την Τοπική Αυτοδιοίκηση – να γίνει μία πρώτη αποτίμηση των καταστροφών αλλά και αξιολόγηση για τα μέτρα αποκατάστασης και στήριξης των πληγέντων.