Κοινωνία
Ενημερώθηκε στις:

Στην Βουλή συνεχίζεται η ''μάχη'' για τον υποχρεωτικό εμβολιασμό

Μια βαθιά ανάσα στην πίεση που αισθάνθηκε τις τελευταίες ημέρες το Εθνικό Σύστημα Υγείας πρόσφερε το ποσοστό θετικότητας (rt), το οποίο μειώθηκε αισθητά την προηγούμενη εβδομάδα (12 Ιουλίου 2021 - 18 Ιουλίου 2021), υποχωρώντας στο 1,23%. Η αξιοσημείωτη, αυτή, πτώση έρχεται ως αποτέλεσμα της εφαρμογής των περιοριστικών μέτρων κυρίως στην ψυχαγωγία και τη διασκέδαση, αυξάνοντας τα επίπεδα αισιοδοξίας μεταξύ των ειδικών αναφορικά με τη δυναμική της απόδοσης των τελευταίων περιορισμών.

Η αποκλιμάκωση, ωστόσο, των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων απαιτεί περισσότερο χρόνο, καθώς τα νέα κρούσματα χθες ανήλθαν στα 2.972, εκ των οποίων 1.266 στην Αττική, κρατώντας τον κρατικό μηχανισμό σε εγρήγορση. «Όπως φαίνεται από την επιδημιολογία λυμάτων και από την αύξηση του ιικού φορτίου τα κρούσματα στην Αττική θα είναι πάνω από 1500-1800 σύντομα ακόμα και μέσα σε αυτή την βδομάδα ενώ στην επικράτεια πάνω από 3000 χιλιάδες ανάλογα τα τεστ που γίνονται» εξήγησε ο Καθηγητής Αναλυτικής Χημείας, Νίκος Θωμαϊδης, διαβλέποντας «απότομη αύξηση» του ιικού φορτίου σε περιοχές όπως η Κρήτη, η Θεσσαλονίκη, η Λάρισα και η Αλεξανδρούπολη.

https://www.youtube.com/watch?v=qFfpA029aFk



Παρότι, ωστόσο, τα επιδημιολογικά δεδομένα φαίνεται να βελτιώνονται ελαφρώς ως προς συγκεκριμένους δείκτες, πολύ πάνω από τον μέσο όρο εξακολουθούν να βρίσκονται -αναφορικά με το βαθμό θετικότητας- οι κατεξοχήν τουριστικές περιοχές της χώρας, αφού το ποσοστό θετικότητας στο Ρέθυμνο άγγιξε το 4,85%, στην Πάρο το 4,31%, στην Μύκονο (την οποία επισκέπτεται σήμερα ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας) το 4,06% και ακολουθούν η Μήλος με ποσοστό θετικότητας 2,47%, η Σαντορίνη με 2,23% και η Ιθάκη με 2,15%. Την ίδια ώρα, το γεγονός ότι περιοχές- βαρόμετρα για την πορεία της φετινής τουριστικής σεζόν παραμένουν ακόμη σε υψηλά ποσοστά θετικότητας δεν απομακρύνει (αν δεν τροφοδοτεί) και το σενάριο τοπικών lockdown, αλλά αυτό -κατά πληροφορίες- θα κριθεί από την απόδοση των νεών μέτρων σε μεγαλύτερο βάθος χρόνου.

Σε κάθε περίπτωση, τα περιοριστικά μέτρα δεν αντιμετωπίζουν δραστικά την πανδημία, την επιβράδυνση της οποίας -στην περίπτωση ειδικά της μετάλλαξης Δέλτα- μπορεί να πετύχει μόνο ένα συντριπτικό ποσοστό πλήρως εμβολιασμένων πολιτών, το οποίο διαμορφώνεται γύρω στο 50% σήμερα. Στην περαιτέρω αύξηση αυτού του ποσοστού προσβλέπει και το κυβερνητικό επιτελείο τις επόμενες ημέρες μέσα από την ενεργοποίηση μιας σειράς «εργαλείων», όπως ο κατ’ οίκον εμβολιασμός, το κλείσιμο ραντεβού αυθημερόν, αλλά και η μαζική κινητοποίηση της νέας γενιάς μέσα από κίνητρα, όπως το Freedom Pass.

«Χθες άνοιξε η πλατφόρμα για το #FreedomPass και ήδη 120.000 νέοι 18-25 που έχουν εμβολιαστεί, έχουν συμπληρώσει την αίτησή τους. Γίνε κι εσύ μέρος της μεγάλης εθνικής προσπάθειας για την προστασία της δημόσιας υγείας. Κλείσε το ραντεβού σου εδώ: https://emvolio.gov.gr» τόνισε με ανάρτησή του στα κοινωνικά δίκτυα ο Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, καθώς η νέα γενιά παραμένει ο εύκολος στόχος προσβολής για την μετάλλαξη Δέλτα.

Ψήφος στην «Ελευθερία»

Πέρα από τα επιμέρους κίνητρα, αλλά και τις δημόσιες παροτρύνσεις για μαζικό εμβολιασμό, όπως για παράδειγμα το φυλλάδιο με ερωτήσεις και απαντήσεις που διανέμεται στους κατά τόπους ναούς, μετά από απόφαση της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος, ενεργή παραμένει η στρατηγική «καρότο και μαστίγιο» (όπως την είχε κωδικοποιήσει ο Υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ, Άκης Σκέρτσος), αφού στη Βουλή συζητείται σήμερα η τροπολογία αναφορικά με την υποχρεωτικότητα των εμβολιασμών.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Στο σώμα του νομικού κειμένου θεσμοθετούνται, μεταξύ άλλων:

Υποχρεωτική επίδειξη του πιστοποιητικού εμβολιασμού ή νόσησης από τους εργαζομένους, καθώς οι προϊστάμενοι και οι εργοδότες σε ιδιωτικό και δημόσιο τομέα πρέπει «να διαμορφώνουν σαφή εικόνα για την ενδεχόμενη διακινδύνευση της δημόσιας υγείας στους χώρους δουλειάς».

Υποχρεωτική διεξαγωγή εμβολιασμού σε όλο το προσωπικό σε νοσοκομεία, δομές Υγείας και μονάδες φροντίδας, αλλά και στους εργαζόμενους στο πρόγραμμα «Βοήθεια στο σπίτι».

Ειδικότερα, διακρίνονται τρεις κατηγορίες εργαζομένων. Όσοι απασχολούνται:
 

  • · σε μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων και
  • · σε μονάδες φροντίδας Ατόμων με Ειδικές Ανάγκες από 16 Αυγούστου,
  • · σε υγειονομικές δομές (γιατροί και νοσηλευτές), με ισχύ από την 1η Σεπτεμβρίου.


 

https://www.youtube.com/watch?v=fJEYWV2dYdo

Παράλληλα, στην ίδια τροπολογία περιλαμβάνονται τα εξής:

Δεν προσδιορίζεται χρονική διάρκεια στην αναστολή, αλλά παραμένει αόριστη. Ο μη εμβολιασμένος εργαζόμενος τίθεται σε υποχρεωτική άδεια, άνευ αποδοχών, χωρίς ασφαλιστική κάλυψη.

Δεν τίθεται ζήτημα απολύσεων, ενώ, ειδικά για το Δημόσιο, δεν προβλέπεται παραπομπή στο πειθαρχικό.

Η αναστολή καθηκόντων χωρίς καταβολή αποδοχών, στην περίπτωση εργαζόμενων στον δημόσιο φορέα αίρεται με τη συμπλήρωση 14 ημερών από την ολοκλήρωση του εμβολιασμού.

Επιβάλλεται, διοικητικό πρόστιμο 10.000 ευρώ για κάθε παράβαση και έως 50.000 ευρώ και σε περίπτωση υποτροπής 20.000 ευρώ για κάθε παράβαση και έως 200.000 ευρώ στον εργοδότη.

Ως απώτατο χρονικό όριο «επαναξιολόγησης» του υποχρεωτικού εμβολιασμού ορίζεται η 31η Οκτωβρίου, ενώ

Προσλαμβάνεται προσωπικό με συμβάσεις ιδιωτικού δικαίου ορισμένου χρόνου έως και 3 μηνών στους φορείς που εντάσσονται στο πεδίο εφαρμογής του υποχρεωτικού εμβολιασμού.

«Μπορούμε να αφήσουμε τους ανεμβολίαστους να χειρίζονται ευπαθείς ομάδες; Πρέπει να απομακρυνθούν. Αν απομακρυνθούν μπορούν να παίρνουν αμοιβή;» διερωτήθηκε ο υπουργός Εσωτερικών, Μάκης Βορίδης, μιλώντας στον ΣΚΑΪ και αποκαλύπτοντας παράλληλα πως θα υπάρξει συνύπαρξη ανεμβολίαστων με εμβολιασμένους συμβασιούχους για τρεις μήνες.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Συνύπαρξη τριμήνου

«Το μέτρο της υποχρεωτικότητας είναι σε απόλυτη συνάρτηση με την πορεία της πανδημίας. Θα υπάρξουν συμβάσεις ορισμένου χρόνου 3 μηνών και οι νέοι εργαζόμενοι θα αντικαθιστούν τους μη εμβολιασμένους. Αν κάποιος εργαζόμενος εμβολιαστεί και γυρίσει νωρίτερα από τους 3 μήνες τότε θα δουλεύουν παράλληλα με τον αντικαταστάτη έως τη λήξη της σύμβασης του», εξήγησε σχετικά ο κ. Βορίδης.

Παράλληλα με την «μάχη των εμβολιασμών», δίνεται για τα ελληνικά χρώματα και η μάχη των εντυπώσεων, αφού, ασφαλιστικές δικλείδες θεσπίζουν μια σειρά από χώρες -και ευρωπαϊκές- απέναντι στην πανδημία, με τη Γερμανίδα καγκελάριο, Άγκελα Μέρκελ να υποχρεώνει τους επιστρέφοντες από περιοχές αυξημένου κινδύνου να μπουν σε καραντίνα, εκτός εάν έχουν αρνητικό τεστ, έχουν εμβολιαστεί ή έχουν αναρρώσει.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ένοπλες Συρράξεις 0

Ιρανικό ΜΜΕ: (Τούρκοι) Παγίδευσαν εκρηκτικό μηχανισμό και ανατίναξαν αμερικανική αυτοκινητοπομπή στην Χασάκα της Συρίας (Βίντεο)

Τούρκοι και Σύριοι Τζιχαντιστές απο κοινού θέλουν να προκαλέσουν πλήγμα στις αμερικανικές δυνάμεις για να πάρουν πίσω...