Κοινωνία

Εργοδότες έχουν δικαίωμα να ζητούν πληροφόρηση εάν οι εργαζόμενοι έχουν εμβολιαστεί

Δίνεται πλέον το δικαίωμα στους εργοδότες να ζητούν πληροφόρηση σχετικά με τον εμβολιασμό των εργαζομένων.

Μέχρι πρότινος ο εργοδότης, τύποις, δεν μπορούσε να απαιτήσει να ενημερωθεί από τον εργαζόμενο σχετικά με το αν αυτός υποβλήθηκε σε εμβολιασμό, ούτε να του χορηγηθεί αντίγραφο του πιστοποιητικού εμβολιασμού, καθώς αυτό συμπεριλαμβάνεται στα ευαίσθητα προσωπικά δεδομένα υγείας.

Τώρα ωστόσο, η κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι σε όλο το δημόσιο και ιδιωτικό οι εργοδότες έχουν το δικαίωμα να ζητούν πληροφόρηση σχετικά με τον εμβολιασμό των εργαζομένων, αν έχουν εμβολιαστεί ή όχι. 

Είναι κάτι που επισήμανε ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Άδωνις Γεωργιάδης, κατά τη διάρκεια της εξειδίκευσης των μέτρων για την εστίαση και την ψυχαγωγία αλλά και τους υποχρεωτικούς εμβολιασμούς.

Ο κ. Γεωργιάδης τόνισε επίσης,  ότι ένα από τα τρία σηματάκια που θα μπορούν κατεβάσουν οι επιχειρηματίες από το gov.gr θα μπορεί να πληροφορεί ο επιχειρηματίας τους πελάτες του για το αν όλο το προσωπικό του είναι εμβολιασμένοι ή όχι.

«Με αυτό τον τρόπο θα μπορεί ο καθένας μας να κρίνει εάν θέλει να εισέλθει σε ένα κλειστό χώρο ή όχι, και θα γνωρίζει ακριβώς και το μέγεθος του κινδύνου που αναλαμβάνει», ανέφερε ο κ. Γεωργιάδης. 

Η παροχή δικαιώματος στον εργοδότη να πληροφορείται εαν ο εργαζόμενος έχει εμβολιαστεί η όχι, σε συνδυασμό με τις ανακοινώσεις για επιβολή αναστολής εργασίας χωρίς αποδοχές, σε εργαζόμενους σε γηροκομεία και δομές υγείας, εντείνει τους φόβους για τυχόν άνοιγμα του δρόμου για απολύσεις όσων δεν έχουν εμβολιαστεί.

Το θέμα αυτό άλλωστε, έχει τεθεί παλαιότερα, από τον υπουργό Ανάπτυξης και Επενδύσεων, ο οποίος είχε σημειώσει πως ο λόγος που κάνουμε το εμβόλιο δεν είναι μόνο προσωπικός. «Είναι και συλλογικός και κοινωνικός». Ο ίδιος είχε πει ότι «η κυβέρνηση δεν έχει κανέναν λόγο και καμία πρόθεση να νομοθετήσει και να βάλει άρθρο σε κάποιο νόμο για απόλυση ανθρώπων που δεν εμβολιάστηκαν». Είχε προσθέσει δε ότι «στην υπάρχουσα νομοθεσία,  υπάρχει διάταξη για απόλυση υπαλλήλου που θέτει σε κίνδυνο την επιχείρηση. Γιατί το λέω αυτό; Γιατί είναι καλό στην ζωή να ξέρεις ότι έχεις και υποχρεώσεις και όχι μόνο δικαιώματα».

 

Υποχρεωτικός γίνεται ο εμβολιασμός για εργαζόμενους σε:

  • Κέντρα αποθεραπείας και αποκατάστασης
  • Στέγες Υποστηριζόμενης διαβίωσης για άτομα με ειδικές ανάγκες
  • Στέγες Αυτόνομης Διαβίωσης Ατόμων με Ειδικές Ανάγκες
  • Μονάδες Φροντίδας Ηλικιωμένων
  • Θεραπευτήρια Χρονίως Πασχόντων
  • Κλειστές δομές των Κέντρων Κοινωνικής Πρόνοιας, στις οποίες φιλοξενούνται ηλικιωμένοι ή άτομα με αναπηρία
  • Ιδρύματα περίθαλψης χρονίως πασχόντων του άρθρου 28 του Ενιαίου Κανονισμού Παροχών Υγείας
  • Οικοτροφεία του Ενιαίου Κανονισμού Παροχών Υγείας
  • Ειδικά ιδρύματα
  • Κέντρα Ημερήσιας Φροντίδας Ηλικιωμένων
  • Κέντρα Διημέρευσης Ημερήσιας Φροντίδας
  • Κέντρα Δημιουργικής Απασχόλησης Παιδιών και Ατόμων με Αναπηρία (ΚΔΑΠΑμεΑ).

Υποχρεωτικός είναι εμβολιασμός και για όλους τους νεοεισερχόμενους φιλοξενούμενους στις εν λόγω μονάδες. Τα πρόστιμα σε περίπτωση παραβίασης των κανόνων είναι 50.000 ευρώ στη δομή και 200.000 ευρώ σε περίπτωση υποτροπής, επιφυλασσόμενων τυχών ποινικών και πειθαρχικών κυρώσεων.

Παράλληλα, δίνεται η δυνατότητα δημόσιοι φορείς (μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων και νοσοκομεία) να προσλαμβάνουν με ταχείες διαδικασίες προσωπικό ορισμένου χρόνου σε αναπλήρωση όσων δεν εμβολιάζονται. 

 

GALLERY

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ