«Αφ’ ενός η μετάλλαξη Δ, αφ ετέρου ο εμβολιασμός των ενηλίκων καθιστά τα παιδιά την πλέον ευπρόσβλητη ομάδα διασποράς του κορονοϊού» ξεκαθαρίζει και ταυτόχρονα κρούει τον κώδωνα του κινδύνου ο παιδίατρος Κωνσταντίνος Νταλούκας, εκπρόσωπος των Ελευθεροεπαγγελματιών Παιδιάτρων Αττικής.
Υπενθυμίζεται ότι την περασμένη εβδομάδα, η Ελλάδα, ακολουθώντας μια σειρά από χώρες, με πρώτη απ’ όλες την Αμερική, προχώρησε στο άνοιγμα των εμβολιασμών των εφήβων 15 έως 17 ετών με το εμβόλιο της Pfizer και με τη συμμετοχή στον εμβολιασμό να είναι προαιρετική. Η πλατφόρμα για τη δήλωση συμμετοχής των εφήβων θα ανοίξει στις 13 Ιουλίου και θα απαιτείται η γονική συναίνεση. Ραντεβού θα μπορούν να κλείνουν τα παιδιά που έχουν γεννηθεί μετά την 1.1.2006.
Πίσω, στο γιατί ο αυξανόμενος εμβολιασμός των ενηλίκων, «απειλεί» τα παιδιά, η απάντηση είναι ότι όσο περισσότεροι θωρακίζονται απέναντι στον κορονοϊό, τόσο ο ιός «στρέφεται» σε όσους έχουν μείνει ανεμβολίαστοι, προσβάλλοντας τους μάλιστα με τα μεταλλαγμένα του στελέχη.
Τα υπέρ και τα κατά του εμβολιασμού των εφήβων.
Ο κος Νταλούκας μας εξήγησε και ποια είναι τα υπέρ και τα κατά του εμβολιασμού των εφήβων με τα δεδομένα που υπάρχουν αυτή τη στιγμή-
Υπέρ του εμβολιασμού των παιδιών είναι:
- Η δυνατότητα των παιδιών να πηγαίνουν στο σχολείο χωρίς τεστ, τηλεκπαίδευση ή καραντίνα στην εμφάνιση θετικών κρουσμάτων.
- Η αποφυγή νόσησης, γιατί ναι μεν τα παιδιά νοσούν πολύ λιγότερο ή μπορεί να είναι ασυμπτωματικά, αλλά σε κάποιο μικρό ποσοστό μπορεί να εμφανίσουν σοβαρή νόσο, να χρειαστούν νοσηλεία σε ΜΕΘ ή πολύ σπάνια να χάσουν την ζωή τους.
- Ένα μικρό ποσοστό παιδιών που θα νοσήσουν με κορονοϊό ενδέχεται ένα μήνα αργότερα και ενώ θα είναι καλά, να εμφανίσουν το πολυσυστηματικό φλεγμονώδες σύνδρομο (το λεγόμενο MIS-C). Μια εξαιρετικά σοβαρή κατάσταση για την υγεία τους, που απαιτεί εισαγωγή στο νοσοκομείο ή στην ΜΕΘ.
- Ένα επίσης μικρό ποσοστό παιδιών, ακόμα και αυτών που πέρασαν την νόσο ασυμπτωματικά, 4 εβδομάδες μετά την εξάλειψη της νόσου μπορεί να εμφανίσουν συμπτώματα, κυρίως από το κεντρικό νευρικό σύστημα που μπορεί να έχουν την μορφή έντονου πονοκεφάλου, κόπωσης ή και εξάντλησης, αδυναμίας συγκέντρωσης και πνευματικής «θολούρας», διαταραχών στον ύπνο, βήχα, δύσπνοια, πόνο στις αρθρώσεις και στο στήθος, κατάθλιψη, πυρετό, αγχώδεις κρίσεις, μυοκαρδίτιδα, προβλήματα από τα νεφρά, εξανθήματα κλπ. Η αιτιολογία επί του παρόντος είναι άγνωστη.
- Συμμετοχή των παιδιών στην δημιουργία του τείχους ανοσίας της κοινότητας.
«Στα κατά ή για να είμαστε πιο σωστοί, στον σκεπτικισμό απέναντι στον εμβολιασμό των εφήβων, συγκαταλέγονται οι γνωστές ή και οι πιθανές άγνωστες αντιδράσεις, που μπορεί να προκληθούν μετά από τον εμβολιασμό των παιδιών» λέει ο κος Νταλούκας και συμπληρώνει: «Οι γνωστές σοβαρές παρενέργειες των εμβολίων εναντίον του κορονοϊού είναι τα σπάνια θρομβοεμβολικά επεισόδια που παρατηρήθηκαν μετά από τον εμβολιασμό με τα εμβόλια της Astrazeneca και της Johnson and Johnson, κυρίως γυναικών μικρότερων των 55-60 ετών και οι σπάνιες μυοκαρδίτιδες ή περικαρδίτιδες που παρατηρήθηκαν κυρίως στα αγόρια κάτω των 25 ετών, με τα mRNA εμβόλια. Μάλιστα, είναι πολύ πιθανόν, όταν και άλλα εμβόλια πλην του Pfizer εγκριθούν για τα παιδιά, να χρειαστεί να αποφασίσουμε με ποιο εμβόλιο θα εμβολιάσουμε τα αγόρια και με ποιο τα κορίτσια, προκειμένου να μειώσουμε όσο μπορούμε τους κινδύνους από τις ανεπιθύμητες αντιδράσεις».
Όσο για τα παιδιά με υποκείμενα νοσήματα, εδώ η γνώμη του κου Νταλούκα είναι απόλυτη- «αυτά τα παιδιά πρέπει να εμβολιαστούν άμεσα εναντίον του κορονοϊού αφού αν κολλήσουν τον ιό μπορεί να κινδυνεύσουν να μπουν στο νοσοκομείο με σοβαρή νόσο ή και να χάσουν την ζωή τους».
«Ο μεγάλος μου γιος που είναι 15χρονών θέλει να εμβολιαστεί»
Τι σκέφτονται όμως οι ίδιοι οι γονείς σχετικά με το άνοιγμα του εμβολιασμού στoυς εφήβους, κα το οποίο ανάλογα με τις εξελίξεις, δεν αποκλείεται να κατέβει στην πορεία στα 12 έτη και στη χώρα μας;
«Τα συναισθήματα και οι σκέψεις μου για αυτό το θέμα είναι ανάμεικτα, όπως σε όλη τη διάρκεια της πανδημίας» λέει στο Newsbeast η Μαρκέλλα Δήμου, μητέρα τριών παιδιών- ο μεγαλύτερος της γιός είναι 15 ετών, ο δεύτερος 13 ετών και η μικρότερη κόρη της 11 ετών.
Όπως συνεχίζει να περιγράφει την αμφιθυμία της η Μαρκέλλα: «Η επιστήμη μπλέκεται τόσο πολύ με την πολιτική που κάποιες φορές οι δεύτερες σκέψεις είναι αναπόφευκτες. Θεωρώ ότι στη συγκυρία δύο είναι οι δρόμοι: Ή τάσσεσαι υπέρ της επιστήμης και πορεύεσαι ακολουθώντας τις επιταγές της ή επιλέγεις το δρόμο της αμφιβολίας. Επιλέξαμε οικογενειακώς τον πρώτο δρόμο, το ίδιο και για τα παιδιά. Φυσικά και θα εκτιμούσα το να έχουν χτίσει το πολυπόθητο τείχος ανοσίας οι ‘παππούδες τους’, εφόσον αυτό δεν συνέβη όμως θα βοηθήσουμε εμείς. Με ενοχλεί πάντως γενικά στη χώρα μας, η ιερότητα με την οποία αντιμετωπίζουμε την τρίτη ηλικία, σε αντιδιαστολή με την εικόνα που προωθείται για τα παιδιά. Θεωρήθηκαν υγειονομικές βόμβες, αμελείς, αδιάφοροι. Τώρα λοιπόν με ένα μεγάλο ποσοστό ανεμβολίαστων ηλικιωμένων, ποιες είναι οι υγειονομικές βόμβες; Ποιοι θα γονατίσουν το σύστημα υγείας όταν αρχίσουν πάλι να μπαίνουν πάλι στις εντατικές;»
Όσο για το τι θα πράξει ο μεγαλύτερος της γιος τον οποίον «πιάνει» η πρόσφατη απόφαση της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, η Μαρκέλλα μας λέει: «Θέλει να εμβολιαστεί! Και το θεωρώ λογικό, αφού γενικά το αφήγημα του σπιτιού είναι υπέρ του εμβολιασμού. Θέλει να πηγαίνει σχολείο, θέλει να βλέπει τους φίλους του, θέλει να προπονείται, θέλει να μη φοβάται. Όταν έρθει η ώρα και των μικρότερων παιδιών θα προχωρήσω σε ανάλογες κινήσεις αφού ενημερωθώ από τον γιατρό τους».
«Πιστεύω ότι οι περισσότεροι γονείς δεν θα προχωήσουν σε εμβολιασμό»
Η Μαρκέλλα θεωρεί πάντως πως βλέποντας την εικόνα των τελευταίων ημερών της σχολικής χρονιάς… «με τάξεις να υπολειτουργούν, με παιδιά να χάνουν εξετάσεις ξένων γλωσσών, αποφοιτήσεις κλπ λόγω καραντίνας, με παιδιά να μπαίνουν σε 4 συνεχόμενες καραντίνες, ενδεχομένως o εμβολιασμός τους την επόμενη χρονιά να τα βοηθήσει και να βοηθήσει έτσι και εμάς τους γονείς τους».
Η ίδια πάντως δεν είναι αισιόδοξη ότι η πλειονότητα των γονιών θα επιλέξει τον εμβολιασμό για τα παιδιά του που είναι αυτή τη στιγμή στην εφηβεία. Όπως μας λέει χαρακτηριστικά: «οι περισσότεροι φίλοι μου ανήκουν στην ομάδα που πορεύεται με εμπιστοσύνη στις επιστήμες, οπότε ναι, αναμένουν και θα προχωρήσουν. Πιστεύω όμως δυστυχώς ότι είναι η μειοψηφία, ότι οι περισσότεροι δεν θα προχωρήσουν σε εμβολιασμό, οπότε και η εικόνα της σχολικής χρονιάς δεν θα αλλάξει».
«Δεν θα τρέξω να μπω στην ουρά από τους πρώτους»
«Θα προβώ σε αυτό που θα μου συστήσουν οι γιατροί. Σίγουρα δεν θα τρέξω να μπω στην ουρά από τους πρώτους» μας λέει και η Πέπη Νικολοπούλου, μητέρα δύο κοριτσιών 13 και 9 ετών αντίστοιχα.
Όπως συνεχίζει να μας εξηγεί και η ίδια το σκεπτικό της: «Διαβάζω και προσπαθώ να είμαι όσο το δυνατόν περισσότερο ενημερωμένη. Νομίζω βέβαια ότι εφόσον αυτή θα είναι η σύσταση, θα εμβολιάσω τα κορίτσια μου. Σαφώς βέβαια, αναμένω από όλους του ενήλικες να έχουν πράξει το αντίστοιχο.
Aν με ενοχλεί το ότι τα παιδιά μου μπορεί να χρειαστεί να συνεισφέρουν στο τείχος της ανοσίας; Δε νομίζω. Μεγαλώνουμε υπεύθυνους πολίτες που οφείλουν να μαθαίνουν την προσωπική ευθύνη τους από νωρίς. Και αντίστοιχα, οφείλουμε και εμείς οι ενήλικες να τα προστατεύσουμε. Λειτουργώντας με πνεύμα ευθύνης. Θα είναι τρομερά απογοητευτικό να βρεθούμε αντιμέτωποι με ένα νέο κύμα και να κλειστούμε και πάλι στα σπίτια μας. Θα ήταν πραγματικά οδυνηρό για όλους, κυρίως για τα παιδιά».