Σύμφωνα με ανάρτηση της επιστημονικής ομάδας στο Facebook, η απόφαση για το σχέδιο αυτό ελήφθη μετά από έρευνα στην οποία παρατηρήθηκε «χαμηλή διαθεσιμότητα εμβολίων στις αναπτυσσόμενες χώρες και στα απομονωμένα νησιά», γεγονός που τους ώθησε στο να αναζητήσουν πώς θα βοηθήσουν.
Η ανακοίνωση της ομάδας έχει ως εξής: «Ζώντας την εμπειρία της πανδημίας καθώς επίσης βλέποντας πως έχει αλλάξει ο SARS- CoV-2 την καθημερινότητά μας, αναρωτηθήκαμε πώς θα μπορούσαμε να βοηθήσουμε την παρούσα κατάσταση. Κατά τη διάρκεια της έρευνάς μας, όταν διαβάσαμε πολλά άρθρα που έδειχναν τα χαμηλά ποσοστά στη διαθεσιμότητα των εμβολίων στις αναπτυσσόμενες χώρες και στα απομονωμένα νησιά, ξαφνιαστήκαμε αρκετά! Οπότε αποφασίσαμε να κάνουμε κάτι που πιθανόν θα βοηθήσει τις χώρες που δεν μπορούν να διαθέσουν εμβόλια στο άμεσο μέλλον. Μετά από πολλή σκέψη, αποφασίσαμε να αναπτύξουμε ένα βρώσιμο εμβόλιο ενάντια στον SARS-CoV-2».
Σημειώνεται πως η ομάδα «iGem Crete» συγκροτήθηκε στο Πανεπιστήμιο Κρήτης, με την υποστήριξη της Πρυτανείας και του συνολικού δυναμικού του Ιδρύματος. Έχει ως στόχο να αναδείξει τις δυνατότητες και τις εφαρμογές της συνθετικής βιολογίας, ενός διεπιστημονικού κλάδου που συνδυάζει Βιολογία, Χημεία και Μηχανική.