Όλα τα αυτοκίνητα θα περνούν από... σκάνερ μέσω των νέων ψηφιακών υπηρεσιών myAuto και Audit-Car, που στήνει η Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων Δημόσιας Διοίκησης του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης.
Βάσει της σχετικής ρύθμισης που προωθείται θα καταχωρούνται πληροφορίες για όλα τα οχήματα ανεξάρτητα εάν κυκλοφορούν στους ελληνικούς δρόμους ή έχουν τεθεί σε καθεστώς ακινησίας, δηλαδή οι ιδιοκτήτες έχουν καταθέσει πινακίδες.
MyAuto και Audit-Car
Η σχετική πρόβλεψη περιλαμβάνεται στο άρθρο 31 του νομοσχεδίου του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης που τέθηκε τη Δευτέρα σε δημόσια διαβούλευση και αναφέρει την υλοποίηση των ηλεκτρονικών υπηρεσιών παροχής πληροφοριών οχημάτων («myAuto» και «Audit-Car») μέσω της Ενιαίας Ψηφιακής Πύλης της Δημόσιας Διοίκησης (gov.gr-Ε.Ψ.Π.).
Οι εν λόγω ηλεκτρονικές υπηρεσίες θα παρέχουν σε πραγματικό χρόνο πρόσβαση σε βασικές πληροφορίες όσον αφορά στα οχήματα, όπως στα βασικά στοιχεία της άδειας κυκλοφορίας, στην εξόφληση των τελών κυκλοφορίας, στον τεχνικό έλεγχο και στην ασφάλιση του οχήματος.
Ειδικότερα προβλέπεται ότι μέσω της ψηφιακής υπηρεσίας «myAuto» οι ιδιοκτήτες οχημάτων έχουν πρόσβαση, σε πραγματικό χρόνο, σε πληροφορίες που αφορούν στο όχημά τους και σχετίζονται, ιδίως, με:
- την ημερομηνία έκδοσης και ανάκλησης της άδειας κυκλοφορίας και τα λοιπά βασικά στοιχεία αυτής,
- την ημερομηνία καταβολής τελών κυκλοφορίας,
- την περίοδο ασφαλιστικής κάλυψης σε ισχύ και το ιστορικό ασφαλιστικών αποζημιώσεων,
- το ιστορικό Κέντρου Τεχνικού Ελέγχου Οχημάτων στην Ελλάδα ή στο εξωτερικό αν το όχημα εισήχθη μεταχειρισμένο, με βάση τις διελεύσεις και τα διανυθέντα χιλιόμετρα,
- τον τύπο και το μοντέλο του οχήματος,
- τη θέση του οχήματος σε προσωρινή ακινησία,
- τον τεχνικό έλεγχο του οχήματος και
- την ένταξή του στο Μητρώο Κλεμμένων Οχημάτων της Ελληνικής Αστυνομίας.
Στις ίδιες πληροφορίες έχουν πρόσβαση και τα όργανα ελέγχου οχημάτων μέσω της ψηφιακής υπηρεσίας «Audit-Car».
Οι Αρχές θα μαθαίνουν τα πάντα με ένα κλικ
Σύμφωνα με την imerisia.gr, για τον σκοπό αυτό, οι ανωτέρω ψηφιακές υπηρεσίες διασυνδέονται με πληροφοριακά συστήματα των φορέων του δημοσίου τομέα, και ιδίως του υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών, της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων, της Ελληνικής Αστυνομίας και του Επικουρικού Κεφαλαίου Ασφάλισης Ευθύνης από Ατυχήματα Αυτοκινήτων.
Έτσι, με ένα κλικ οι Αρχές (αστυνομία, ελεγκτές εφορίας, ΑΑΔΕ) θα έχουν πλέον τη δυνατότητα να γνωρίζουν ποια αυτοκίνητα κυκλοφορούν και ποια δεν θα έπρεπε να κυκλοφορούν στους δρόμους καθώς έχουν τεθεί σε καθεστώς ακινησίας ή είναι ανασφάλιστα ή τα τέλη κυκλοφορίας δεν έχουν πληρωθεί από τους κατόχους τους.