Κοινωνία

Πρωτοπορεί η Λευκάδα: Τοποθέτησε απινιδωτές σε 15 σημεία

Τοποθετούνται σε 15 πολυσύχναστα χωριά και στο Μεγανήσι, τον Κάλαμο και τον Καστό

Φορητούς απινιδωτές παρέλαβε η Λευκάδα, σκοπεύοντας να τους τοποθετήσει σε 15 πολυσύχναστα χωριά και στο Μεγανήσι, τον Κάλαμο και τον Καστό.

Στην τελετή που πραγματοποιήθηκε με τη συνεργασία του διοικητή κ. Ιωάννη Μπάκαβου στο Γενικό Νοσοκομείο Λευκάδας συμμετείχαν ο Βουλευτής Ν. Λευκάδας, Θανάσης Καββαδάς, ο Αντιπεριφερειάρχης κ.Ανδρέας Κτενάς, ο Δήμαρχος κ. Χαράλαμπος Καλός, ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου, κ. Σωτήρης Σκιαδαρέσης, οι πρόεδροι των τοπικών κοινοτήτων όπου θα τοποθετηθούν οι απινιδωτές και αρκετοί πολίτες που έχουν προσφερθεί εθελοντικά να εκπαιδευτούν στη λειτουργία τους.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ


Μετά το πέρας της τελετής, ο κ. Καββαδάς δήλωσε:

«Επεδίωξα να διοργανώσουμε αυτή τη σεμνή τελετή για δύο λόγους: πρώτον, για να ευχαριστήσουμε με τη δέουσα επισημότητα, δημόσια, τον ευεργέτη κύριο Αθανάσιο Μαρτίνο, χάρη στην ευγενική χορηγία του οποίου η Λευκάδα απέκτησε 15 φορητούς, αυτόματους απινιδωτές. Και δεύτερον, για να αναδείξουμε ότι η Λευκάδα βρίσκεται για μια ακόμη φορά στην πρωτοπορία, σε ένα θέμα που αφορά ανθρώπινες ζωές και που ήρθε στην επικαιρότητα με τον πιο συνταρακτικό τρόπο.

Πριν ένα χρόνο ξεκίνησε η προσπάθειά μας για να εξασφαλίσουμε τους απινιδωτές στη Λευκάδα, και χρειάστηκε όραμα, γενναιοδωρία, κοινωνική ευαισθησία και συνεργασία πολλών ανθρώπων.

Όμως για την Ελλάδα, το καμπανάκι χτύπησε από τα δύο διαδοχικά περιστατικά καρδιακών ανακοπών που σημειώθηκαν: ένα διάσημο περιστατικό, του Δανού ποδοσφαιριστή, Κρίστιαν Έρικσεν, και ένα ακόμη που έγινε ελάχιστα γνωστό, έγινε όμως στην Ελλάδα, στα Νέα Μουδανιά Χαλκιδική και αφορούσε ένα παιδί 14 χρονών. Και στις δύο περιπτώσεις οι άνθρωποι σώθηκαν χάρη στους διασώστες και στην ύπαρξη και λειτουργία απινιδωτών.

Η περίπτωση όμως του 14χρονου πρέπει να μας ανησυχήσει και να μας κινητοποιήσει. Το γήπεδο όπου διεξαγόταν ο ερασιτεχνικός αγώνας, στη διάρκεια του οποίου κατέρρευσε το παιδί, δεν διέθετε απινιδωτή – η ζωή του όμως σώθηκε επειδή είχε απινιδωτή ο γειτονικός φούρνος.

Στην Ελλάδα υπάρχουν λίγο παραπάνω από 500 απινιδωτές σε ανοιχτούς δημόσιους χώρους, προσβάσιμοι σε όλους – όταν στην Ολλανδία, μία χώρα που έχει μόλις το 1/3 της έκτασης της Ελλάδας αλλά πάνω από 17 εκατομμύρια κατοίκους, υπάρχουν 20.000. Σε όλη την Ευρώπη, 350.000 ζωές χάνονται κάθε χρόνο από ανακοπή, όταν υπολογίζεται ότι 100.000 από αυτές θα μπορούσαν να σωθούν.

Οφείλουμε να προετοιμάσουμε, να θωρακίσουμε τη χώρα ώστε τέτοια περιστατικά να προλαμβάνονται – και σε αυτόν τον τομέα, η Λευκάδα πρωτοπορεί στον ελλαδικό χώρο. Ελάχιστες πόλεις της Ελλάδας διαθέτουν περισσότερους εξωτερικούς απινιδωτές, όπως για παράδειγμα η Δράμα που έχει 42.

Η διαφορά μας όμως έγκειται στη διασπορά. Στη Λευκάδα πήραμε τη στρατηγική απόφαση να τοποθετήσουμε τους απινιδωτές σε πολυσύχναστες περιοχές και στα πιο απομακρυσμένα νησιά μας που βρίσκονται μακριά από μεγάλες δομές υγείας. Έτσι πετύχαμε την βέλτιστη πληθυσμιακή και χωρική κάλυψη»

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

SDF
Μέση Ανατολή 0

Βίντεο υπερπαραγωγή! Κούρδοι «φαντομάδες» μπούκαραν σε φυλάκιο και απελευθέρωσαν Κούρδισσες από τα χέρια των τζιχαντιστών-Σοκ στην Τουρκία

Χολιγουντιανή παραγωγή και εξοπλισμός και δεξιότητες που δεν περίμενε κανείς πως θα διέθεταν οι κουρδικές SDF