Κοινωνία
Ενημερώθηκε στις:

Πάτρα: Μυοκαρδίτιδα μετά από Pfizer-Moderna

Η επιστημονική κοινότητα στη χώρα μας εξετάζει τα περιστατικά μυοκαρδίτιδας που θα μπορούσαν να συνδέονται με τα εμβόλια mRNA.

Κάποια περιστατικά μυοκαρδίτιδας που είναι πιθανό να σχετίζονται με τα εμβόλια RNA εμβόλια εξετάζει ο ΕΟΦ όπως έκανε γνωστό με την Μαρία Τσόλια μέλος της Επιτροπής Εμβολιασμών και της Επιτροπής των Εμπειρογνωμόνων.

Η κα Τσολιά μιλώντας στον ΣΚΑΪ ανέφερε ότι στην Πάτρα υπήρξε περιστατικό με νέα κοπέλα που εμφάνισε πιο σοβαρή μυοκαρδίτιδα αλλά τα υπόλοιπα περιστατικά που διερευνώνται στην Ελλάδα είναι ήπια.

Παράλληλα, σημείωσε πως δεν έχει ξεκαθαριστεί η αιτιώδης σχέση της μυοκαρδίτιδας με τα εμβόλια mRNA αλλά το φαινόμενο είναι υπό παρακολούθηση σε όλον τον κόσμο και αναμένονται νέα δεδομένα.

Πάντως, όπως είπε, τα περιστατικά που έχουν καταγραφεί κυρίως στις ΗΠΑ και το Ισραήλ αφορούν νέα άτομα ηλικίας από 18 έως 24 ετών.

Αναφορικά με το εμβόλιο της AstraZeneca η ίδια είπε πως δεν έγιναν λανθασμένοι χειρισμοί από την Επιτροπή Εμβολιασμών και πως η αλλαγή στην ηλικία χορήγησης του έγινε με επιστημονικά κριτήρια και με βάση τα επιδημιολογικά δεδομένα.

Η ίδια προχώρησε λέγοντας πως βάζοντας στη ζυγαριά τους πιθανούς κινδύνους από τον εμβολιασμό με το επιδημιακό φορτίο και τον κίνδυνο για νοσηλεία σε ΜΕΘ και θάνατο από τη νόσο, ελήφθησαν νέες αποφάσεις καθώς ο κίνδυνος από τον ιό μειώθηκε πάρα πολύ.

Όσον αφορά τη δεύτερη δόση του AstraZeneca υπογράμμισε ότι ο κίνδυνος για εμφάνιση ανεπιθύμητων ενεργειών είναι πολύ χαμηλή, 1,3 στο εκατομμύριο.

Ποια τα συμπτώματα της μυοκαρδίτιδας

Πάντως, ότι τον περασμένο Ιούνιο, το Yπουργείο Υγείας του Ισραήλ ενημέρωσε πως εξέταζε περιπτώσεις μυοκαρδίτιδας που εμφανίστηκαν -κυρίως- σε άνδρες νεαρής ηλικίας οι οποίοι είχαν κάνει το εμβόλιο της Pfizer, και το κατά πόσο συνδέονται με τον εμβολιασμό τους.

Σύμφωνα με σχετική μελέτη από ομάδες ειδικών, οι περισσότεροι από τους ασθενείς που υπέστησαν μυοκαρδίτιδα πέρασαν λίγες μέρες στο νοσοκομείο και το 95% των περιπτώσεων κρίθηκε ήπιο, αναφέρεται σε σχετική μελέτη που διενεργήθηκε από τρεις ομάδες ειδικών.

Η σύνδεση αυτή ήταν συχνότερη μεταξύ των ανδρών ηλικίας 16 έως 19 ετών, σε σχέση με άλλες ηλικιακές ομάδες. Σε ανακοίνωσή της η εταιρεία είχε ξεκαθαρίσει πως είχε λάβει γνώση των αποτελεσμάτων της έρευνας, τονίζοντας, όμως, πως δεν έχει αποδειχθεί αιτιώδης σύνδεσμος με το εμβόλιο.

Τα βασικά συμπτώματα της μυοκαρδίτιδας είναι:

Πυρετός

Πόνος στον θώρακα

Κόπωση

Ταχυκαρδία, αρρυθμία και σημεία καρδιακής ανεπάρκειας

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ