Στο μικροσκόπιο των υγειονομικών αρχών έχουν μπει πέντε περιστατικά θρομβοεμβολικών επεισοδίων μετά από εμβολιασμούς. Μάλιστα, την Τετάρτη το απόγευμα ο Εθνικός Οργανισμός Φαρμάκων εξέδωσε ανακοίνωση για τα εν λόγω περιστατικά, ενώ η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών ανακοίνωσε πως ο εμβολιασμός με AstraZeneca συνεχίζεται κανονικά, προχωρώντας όμως σε ορισμένες συστάσεις.
«Από την έναρξη των εμβολιασμών, στις 27 Δεκεμβρίου 2020, έχουν χορηγηθεί 3.662.292 δόσεις εμβολίου της Pfizer, 499.799 της Moderna, 88.730 της Johnson & Johnson και 905.915 δόσεις της AstraZeneca. Η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών ενημερώνεται συχνά για τις ανεπιθύμητες ενέργειες. Καταγράφηκαν πέντε περιπτώσεις μέχρι τώρα του συνδρόμου TTS (θρόμβωση/θρομβοπενία) μετά τη χορήγηση του AstraZeneca. Οι τέσσερις περιπτώσεις σε γυναίκες 36, 44,47 και 61 χρόνων και η μία σε άνδρα 35 ετών. Ένας ανάρρωσε, τρεις νοσηλεύονται και μία γυναίκα δυστυχώς κατέληξε» ανακοίνωσε χθες το απόγευμα, στη διάρκεια της καθιερωμένης ενημέρωσης στο υπουργείο από τον υπουργό Υγείας, η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, ομότιμη καθηγήτρια Παιδιατρικής, κυρία Μαρία Θεοδωρίδου.
Υπογράμμισε πως το εμβολιαστικό πρόγραμμα συνεχίζεται όπως έχει ήδη διαμορφωθεί, χωρίς αλλαγές, με την επισήμανση όμως πως ο εμβολιασμός με σκευάσματα mRNA, τα οποία από το Σάββατο θα είναι διαθέσιμα σε όλες τις ηλικιακές ομάδες, δεν έχει συσχετισθεί με εκδήλωση συμβάντων θρόμβωσης και θρομβοπενίας (TTS). Υπενθυμίζεται ότι από χθες έχουν ανοίξει τα ραντεβού με όλα τα εγκεκριμένα εμβόλια για την ηλικιακή ομάδα ατόμων 35-39 χρόνων και με την πρόσβαση σε όλα τα εμβόλια από μεθαύριο και για την ομάδα 30-34 χρόνων, η πλατφόρμα είναι ανοιχτή για όλους με ελεύθερη επιλογή εμβολίου.
Τα πέντε επιβεβαιωμένα περιστατικά θρόμβωσης/θρομβοπενίας μετά τον εμβολιασμό με AstraZeneca
Το πιο πρόσφατο περιστατικό που συσχετίστηκε με το εμβόλιο της AstraZeneca αφορά σε 36χρονη από τη Λέσβο η οποία διακομίστηκε προχθές με επείγουσα αεροδιακομιδή του ΕΚΑΒ στο Ιπποκράτειο Αθηνών με συμπτώματα θρομβώσεων. Η κατάστασή της θεωρείται αντιμετωπίσιμη.
Άλλα τρία περιστατικά καταγράφηκαν στην Κρήτη. Ειδικότερα, πρόκειται για τον 35χρονο που είχε εκδηλώσει διπλή θρόμβωση, και ο οποίος έχει πλέον εξέλθει από το νοσοκομείο και αναρρώσει. Ο ίδιος σε δηλώσεις του έχει αναφέρει πως εμβολιάστηκε με το σκεύασμα της Astrazeneca στις 29 Απριλίου και παρουσίασε, αρχικά, πυρετό, πονοκέφαλο, μυαλγίες, χωρίς να δώσει ιδιαίτερη σημασία. Στις 10 Μαΐου, όμως, ένιωσε ένα κάψιμο στο πόδι το οποίο και παρέλυσε και ξεκίνησε η εκδήλωση του συνδρόμου, με αίσια έκβαση.
Ακόμη δύο περιστατικά που συνδέονται με τον εμβολιασμό έχουν εντοπιστεί στην Κρήτη - πρόκειται για τις δύο γυναίκες 44 και 47 ετών που νοσηλεύονται. Για την 47χρονη οι ιατρικές εκτιμήσεις είναι θετικές. Ωστόσο για την 44χρονη η κατάσταση φαίνεται πολύ δύσκολη έως και μη αναστρέψιμη. Η γυναίκα είχε εμβολιαστεί στις 5 Μαΐου με το εμβόλιο της AstraZeneca και, μια εβδομάδα αργότερα, παρουσίασε θρομβοπενία και εισήχθη στο νοσοκομείο, όπου και παραμένει με αρνητική πρόγνωση.
Το πρώτο επιβεβαιωμένο περιστατικό του συνδρόμου TTS που καταγράφηκε στη χώρα μας τον περασμένο Μάρτιο είναι και το μόνο μέχρι στιγμής θανατηφόρο. Αφορούσε σε μια 61χρονη που κατέληξε στο Γενικό Κρατικό Νοσοκομείο Νίκαιας μετά από σοβαρές επιπλοκές που εκδηλώθηκαν με τον εμβολιασμό της.
Διευκρινίστηκε επίσης ότι το περιστατικό της 63χρονης που κατέληξε στη Μυτιλήνη προχθές είχε εξετασθεί από την ειδική Ομάδα Εργασίας της Επιτροπής Φαρμακοεπαγρύπνησης για τα εμβόλια και χαρακτηρίστηκε, βάσει όλων των διαθέσιμων πληροφοριών, ως μη σχετιζόμενο, λόγω του χρονικά απομακρυσμένου γεγονότος (25 μέρες μετά τον εμβολιασμό) και του υψηλού κινδύνου για εμφάνιση καρδιαγγειακού συμβάντος λόγω προδιαθεσικών παραγόντων.
Οσον αφορά σε παρενέργειες με το εμβόλιο της Johnson & Johnson, η πρόεδρος της Επιτροπής Εμβολιασμών έκανε λόγο για ένα περιστατικό που διερευνάται. Πρόκειται για 48χρονη γυναίκα από τη Θήβα που νοσηλεύεται στον Ευαγγελισμό και η υγεία της βελτιώνεται συνεχώς.
Από την αρχή της εμβολιαστικής επιχείρησης «Ελευθερία» στα τέλη Δεκεμβρίου έως σήμερα έχουν συμπληρωθεί περίπου 1.500 κίτρινες κάρτες στον ΕΟΦ. Πρόκειται για τις ανεπιθύμητες ενέργειες που έχουν καταγραφεί για όλους τους εμβολιασμούς και όχι μόνο με το σκεύασμα της AstraZeneca. Ωστόσο, η κυρία Θεοδωρίδου διαπίστωσε ότι στη συμπλήρωση της κίτρινης κάρτας υπάρχει ακόμη ένα κενό. «Χρειάζεται μεγαλύτερη ευαισθητοποίηση για την έγκαιρη συμπλήρωση της κίτρινης κάρτας. Αυτό αποτελεί επιθυμία και του Εθνικού Οργανισμού Φαρμάκων που αξιοποιεί αυτό το πολύτιμο υλικό» κατέληξε.