Στον Δήμο Μυτιλήνης επιστράφηκε ο χώρος του ΚΥΤ στο Καρά Τεπέ καθώς έκλεισε οριστικά η δομή, με τους 697 αιτούντες άσυλο να μεταφέρονται στην πλειονότητά τους στο προσωρινό ΚΥΤ στο Μαυροβουνι.
Ειδικότερα, από 13 έως 29 Απριλίου πραγματοποιήθηκε η επιχείρηση μεταφοράς 697 αιτούντων άσυλο που έμεναν στο Καρά Τεπε, εκ των οποίων 159 οδηγήθηκαν στην ενδοχώρα και 538 στο προσωρινό ΚΥΤ Λέσβου στο Μαυροβούνι.
Στις αρχές Νοεμβρίου έκλεισε οριστικά και η άτυπη δομή φιλοξενίας στο χώρο των παλιών κατασκηνώσεων του ΠΙΚΠΑ ενώ σχεδιάζεται το κλείσιμο όλων των διαμερισμάτων που φιλοξενούν αιτούντες άσυλο στο πλαίσιο του προγράμματος ESTIA μέχρι τις 30 Νοεμβρίου και προχωρά η δημιουργία της νέας, κλειστής και ελεγχόμενης δομής-καθώς πρόσφατα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ενέκρινε την 100% χρηματοδότησή της-, που θα χωροθετηθεί εκτός αστικού ιστού.
Η μελλοντική αυτή λειτουργία, σύμφωνα το υπουργείο Μετανάστευσης & Ασύλου, θα προσφέρει αξιοπρεπείς συνθήκες διαβίωσης στους διαμένοντες, ασφάλεια στην τοπική κοινωνία και θα σημάνει το κλείσιμο του προσωρινού ΚΥΤ που δημιουργήθηκε μετά τη φωτιά στη Μόρια και όπου ολοκληρώνονται οι βελτιωτικές εργασίες και οι απαραίτητες υποδομές.
Παραδίδοντας το χώρο, ο υπουργός Μετανάστευσης & Ασύλου Νότης Μηταράκης, επανέλαβε ότι στόχος της κυβέρνησης είναι η ουσιαστική μείωση των μεταναστευτικών ροών και ο δραστικός περιορισμός των επιπτώσεων της κρίσης στις τοπικές κοινωνίες.
Ενδεικτικά, τον τελευταίο χρόνο η μείωση των ροών στη Λέσβο είναι 93%. Από 32.000 αφίξεις το προηγούμενο δωδεκάμηνο, το τρέχον δωδεκάμηνο οι αφίξεις ήταν 2.200. Μια εντελώς διαφορετική εικόνα που έχει επιτρέψει, μαζί με την επιτάχυνση των διαδικασιών ασύλου, αντί να υπάρχουν 22.000 διαμένοντες στη Λέσβο, ένας αριθμός υπερβολικός, να είναι σήμερα 7.200. Ένας αριθμός που ακόμη δεν μας ικανοποιεί και έχουμε δεσμευθεί προς τον Δήμο ότι θα συνεχίσουμε ταχύτατα την αποσυμφόρηση.
Σύμφωνα με τον κ. Μηταράκη, επόμενος στόχος είναι η αποκατάσταση της Μόριας.