Με αγροτικούς γιατρούς και ίσως κάποιους νοσηλευτές τα μικρά νησιά στο Αιγαίο αντιμετωπίζουν τις αυξημένες ανάγκες που προκύπτουν το καλοκαίρι εξαιτίας των τουριστών που τα επισκέπτονται ενώ αναμφίβολα η πανδημία θέτει επιτακτικά την κάλυψη των θέσεων με μόνιμους γιατρούς ειδικότητας αλλά και καλύτερες υποδομές.
Με το βλέμμα στην έναρξη της τουριστικής σεζόν και το σχέδιο της πολιτείας να δημιουργήσει ένα πλέγμα COVID-free νησιών στο Αιγαίο ξεπηδά και πάλι το μεγάλο ζήτημα της ιατρικής φροντίδας που μπορούν να βρουν σε αυτούς τους θερινούς παράδεισους οι χιλιάδες τουρίστες που θα τα επισκεφτούν.
Από τη μια τα απρόοπτα που μπορεί να συμβούν στον καθένα κατά τη διάρκεια των διακοπών του και από την άλλη η πανδημία που βρίσκεται σε εξέλιξη φέρνει επιτακτικά το θέμα των μόνιμων προσλήψεων ειδικευμένων γιατρών και λοιπού υγειονομικού προσωπικού αλλά και την καλυτέρευση των υποδομών.
Προς το παρόν στα παραδεισένια νησάκια του Αιγαίου υπάρχουν περιφερειακά ιατρεία που υπηρετούν αγροτικοί γιατροί οι οποίοι βρίσκονται στις θέσεις αυτές μέχρι να βρουν θέση σε κάποιο νοσοκομείο της ηπειρωτικής χώρας για να κάνουν την ειδικότητα τους.
Για παράδειγμα, το πανέμορφο νησί των Λειψών αποτελεί COVID-free νησί αφού εδώ και αρκετές ημέρες οι κάτοικοι έχουν εμβολιαστεί και με τις δύο δόσεις, όπως γράφει η Φανή Χαρίση sputniknews.gr.
Η θερινή σεζόν για το μικρό νησί των Δωδεκανήσων των περίπου 800 μόνιμων κατοίκων είναι ζωτικής σημασίας και οι κάτοικοι ευελπιστούν ότι θα «πλημμυρίσουν» με τουρίστες.
Το νησί όπως είπε στο Sputnik ο Δήμαρχος του, Φώτης Μάγγος έχει ένα Πολυδύναμο Περιφερειακό Ιατρείο το οποίο είναι στελεχωμένο «με δύο αγροτικούς γιατρούς, μία μαία και τέσσερις νοσηλεύτριες».
Όπως επισημαίνει ο κ. Μάγγος ούτε το χειμώνα που είναι μόνο οι κάτοικοι του νησιού, ούτε το καλοκαίρι με τους τουρίστες είναι επαρκής η στελέχωση.
«Ο αριθμός των υγειονομικών στο ιατρείο δεν είναι ικανοποιητικός ούτε ενόψει της θερινής σεζόν ούτε για τους υπόλοιπους μήνες. Γιατί σε ένα μικρό νησάκι είναι πάρα πολύ σημαντικό να υπάρχει ένας καλός παθολόγος ή γενικός γιατρός εξειδικευμένος και όχι να είμαστε με αγροτικούς γιατρούς και να ελπίζουμε αν είναι -ας μου επιτραπεί η έκφραση- γάτα ο αγροτικός γιατρός» είπε χαρακτηριστικά.
Ο Δήμαρχος Λειψών όπως είπε «έχουμε αιτηθεί να έρθει γιατρός με ειδικότητα» και πρόσθεσε ότι «έχει αλλάξει δύο φορές το νομοθετικό πλαίσιο μετά από πιέσεις δικές μας να δοθούν κίνητρα στους γιατρούς, τα δίνουν αλλά φαίνεται ότι δεν είναι αρκετά για να έρθουν» με αποτέλεσμα να προκηρύσσεται η θέση αλλά στο τέλος «βγαίνει άγονη».
Όσον αφορά την αντιμετώπιση ενδεχομένων κρουσμάτων και το πού θα φιλοξενηθούν αυτά ο κ. Μάγγος είπε ότι την περσινή τουριστική περίοδο το «υπουργείο Τουρισμού είχε νοικιάσει ένα ξενοδοχείο που ήταν αποκλειστικά για κορονοϊό κάτι παρόμοιο θα γίνει και φέτος».
Φολέγανδρος
Στη Φολέγανδρο των 765 μόνιμων όπως είπε η Δήμαρχος Ευθαλία Παπαδοπούλου λειτουργεί ένα Πολυδύναμο Περιφερειακό Ιατρείο στο οποίο υπηρετούν δύο αγροτικοί γιατροί ενώ σημαντική όπως ειπε είναι η συνεισφορά του Ιατρείο που λειτουργεί η ΜΚΟ «Γιατροί του Κόσμου».
Η κα Παπαδοπούλου δεν θεωρεί ότι θα αποσταλεί στο Πολυδύναμο Ιατρείο του ΕΣΥ γιατρός ενόψει του καλοκαιριού παρότι όπως είπε «έχουμε ζητήσει να έρθει γιατρός με ειδικότητα».
«Μάλιστα έχουμε πει πολλές φορές το Υπουργείο Υγείας και στην Υγειονομική Περιφέρεια (ΥΠΕ) που ανήκουμε ότι ο Δήμος μας θα βοηθήσει όσο μπορεί και θα δώσει κίνητρα σε κάποιον γιατρό που θα έρθει στο νησί αλλά μέχρι τώρα δεν έχει βρεθεί κάποιος και είμαστε με τους δύο αγροτικούς γιατρούς. Δεν έχουμε καμία άλλη ενημέρωση» είπε.
Στα κίνητρα που δίνει το νησί για να πάει ειδικευμένος γιατρός όπως είπε η κα Παπαδοπούλου είναι η δωρεάν διαμονή προσθέτοντας ότι και τη διαμονή των δύο αγροτικών γιατρών την πληρώνει ο Δήμος.
Η πανδημία δημιουργεί ένα νέο τοπίο και πέρυσι κατά την τουριστική σεζόν ο Δήμος Φολέγανδρου είχε εξασφαλίσει έναν χώρο προκειμένου να «μπαίνει σε απομόνωση ένα κρούσμα μέχρι να μεταφερθεί» ενώ και φέτος θα υπάρχει και πάλι ο χώρος.
«Πέρυσι δεν χρειάστηκε αυτός ο χώρος και έτσι ελπίζουμε να πάει και φέτος που έχουμε εμβολιαστεί στο νησί. Σήμερα (σ.σ. Παρασκευή 7 Μαΐου) κάνουμε τη δεύτερη δόση. Επίσης θα ισχύσει το πρωτόκολλο της απομόνωσης στα δωμάτια των ξενοδοχείων» κατέληξε η Δήμαρχος.
Σίκινος
Στο μικρό νησάκι των Κυκλάδων, την Σίκινο με τους 230 μόνιμους κατοίκους ο εμβολιασμός και με τη 2η δόση ολοκληρώθηκε το απόγευμα της Πέμπτης 6 Μαΐου έχοντας εμβολιαστεί 217 άτομα.
«Είμαστε πιο χαρούμενοι και πιο αισιόδοξοι ότι τώρα που εμβολιάστηκε όλος ο μόνιμος πληθυσμός θα μπορούμε να είμαστε πιο αισιόδοξοι για το καλοκαίρι πάντα με προστασία και με τα μέτρα που πρέπει» ανέφερε στο Sputnik ο Δήμαρχος, Βασίλης Μαράκης.
Οι τουρίστες που επισκέπτονται τα καλοκαίρια το νησί όπως είπε φτάνουν τους 10.000 ενώ ο μέγιστος αριθμός που μπορούν να φιλοξενήσουν είναι 2.000 άτομα.
Σε αυτό το μαγευτικό νησί όμως που κάποιες ημέρες του θέρους βουλιάζει από τους τουρίστες λειτουργεί ένα αγροτικό περιφερειακό ιατρείο στο οποίο υπηρετεί ένας αγροτικός γιατρός κι ένα νοσηλευτής ενώ όπως αναφέρει ο κ. Μαράκης το νησί στηρίζεται πολύ σε ομάδες ειδικευμένων γιατρών που εθελοντικά το επισκέπτονται
«Μας βοηθούν πολύ και τους αγαπάμε» είπε χαρακτηριστικά επισημαίνοντας ότι σε δύο ημέρες μια τέτοια ομάδα γιατρών θα πάει στο νησί για να εξετάσει δωρεάν τους κατοίκους του.
«Υπάρχουν πολλές ελλείψεις»
Η απουσία μόνιμων γιατρών ειδικοτήτων από τα νησιά μας είναι ένα τεράστιο θέμα ενώ ειδικά το καλοκαίρι προκαλεί ένα επιπλέον πρόβλημα.
Οι αυξημένες ανάγκες στα νησιά έχουν ως αποτέλεσμα όπως είπε στο Sputnik η Ά Αντιπρόεδρος της Ομοσπονδίας Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας, Ματίνα Παγώνη να στέλνονται στα νησιά γιατροί που αποσπώνται για 20 ή και περισσότερες ημέρες από νοσοκομεία της Αττικής ή και άλλων περιοχών με ότι αυτό συνεπάγεται για την εύρυθμη λειτουργία των νοσοκομείων στα αστικά κέντρα.
«Πρέπει να προχωρήσουν οι προσλήψεις μόνιμου προσωπικού γιατί κάθε καλοκαίρι φαίνεται το πόσο μεγάλο πρόβλημα υπάρχει. Αναγκάζονται και μετακινούν γιατρούς από την Υγειονομική Περιφέρεια της Αττικής και άλλων περιοχών και πάνε στα νησιά με 20ημερη απόσπαση. Αυτό δημιουργεί μεγάλες δυσκολίες και στα νοσοκομεία Αττικής και στις υπόλοιπες πόλεις που αποσπώνται γιατροί» τόνισε η κα Παγώνη και πρόσθεσε ότι «στα νησιά πρέπει να πάει μόνιμο προσωπικό και εννοείται ειδικευμένοι γιατροί γιατί η μεγάλη δυσκολία φαίνεται το καλοκαίρι».
Ειδικά φέτος με την πανδημία η κα Παγώνη επισημάνει ότι «θα έπρεπε οι θέσεις να ήταν καλυμμένες από μόνιμους γιατρούς ειδικοτήτων».