Κοινωνία

Πάσχα...στις πυλωτές!- Πώς οδηγηθήκαμε στο "λουκέτο" και τις φετινές εορτές

Η κυβέρνηση με την προτροπή των Λοιμωξιολόγων θεωρούν ότι δεν πρέπει να γίνει πισωγύρισμα και το  άνοιγμα των διαπεριφερειακών μετακινήσεων θα ήταν μεγάλο ρίσκο καθώς ο στόχος είναι στις 10 Μαίου να ανοίξουν σχολεία και εστίαση και φυσικά στις 14 να ανοίξει η αυλαία στην θερινή σεζόν.

«Μετά το Πάσχα ελπίζουμε να ανοίξουμε για τα καλά, μέχρι το καλοκαιράκι» δήλωσε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης κατά την περιοδεία του στην Κόρινθο, δίνοντας το στίγμα των προθέσεων της κυβέρνησης.

Οι ειδικοί, παρότι βλέπουν σχετική σταθεροποίηση σε αρκετά μεγάλο μέρος της χώρας, διαπιστώνουν ότι δεν καταγράφεται σημαντική υποχώρηση, αλλά τα ημερήσια κρούσματα συνεχίζουν σταθερά υψηλά βάζοντας μπλόκο στα σχέδια για το Πάσχα.

Το πιο σημαντικό, όμως, είναι η «ασφυξία» στα νοσοκομεία, τα οποία είναι σε οριακό σημείο, όχι μόνο στα αστικά κέντρα αλλά και στα περιφερειακά, οπότε μια μεγαλύτερη επιβάρυνσή τους, εάν αυξηθεί η διασπορά λόγω των κοινωνικών επαφών το Πάσχα, μπορεί να αποβεί καταστροφική.

Ετσι, παρά την εικόνα μικρής βελτίωσης την τελευταία εβδομάδα -με εξαιρέσεις για ορισμένες ημέρες και περιοχές- σε δύο εβδομάδες δεν αναμένεται καμία θεαματική μείωση στα καθημερινά νούμερα. «Δεν θα έχει αποσυμφορηθεί η κατάσταση έως το Πάσχα», αναφέρει στον Ελεύθερο Τύπο της Κυριακής ο αναπληρωτής καθηγητής Επιδημιολογίας, Δημήτρης Παρασκευής.

Αντίθετα, όσον αφορά στις μολύνσεις που ανακοινώνονται καθημερινά, θα είναι και περισσότερες, λόγω των self tests που επεκτείνονται σε επιπλέον ένα εκατομμύριο εργαζομένους του ιδιωτικού και του δημόσιου τομέα από την ερχόμενη εβδομάδα. Δεν μπορεί να προβλεφθεί με ακρίβεια πότε θα αρχίσει να φαίνεται αποσυμφόρηση των νοσοκομείων, που αποτελεί και το μεγάλο ζητούμενο. «Οσο πιο απότομα μειώνεται το ιικό φορτίο τόσο πιο απότομα θα μειώνεται το βάρος και στα νοσηλευτικά ιδρύματα», σημειώνει ο κ. Παρασκευής.

Η καθηγήτρια Παιδιατρικής, Βάνα Παπαευαγγέλου, έκανε την Παρασκευή την εκτίμηση ότι οι ΜΕΘ θέλουν τουλάχιστον δύο με τρεις εβδομάδες για να φανεί μείωση στους νοσηλευομένους. Εάν η αποκλιμάκωση στα κρούσματα δεν προχωρήσει με ταχύ ρυθμό, τότε είναι ευνόητο ότι η επιβάρυνση στα νοσοκομεία θα είναι συνεχόμενη.

Στο μεταξύ, προβληματισμός επικρατεί στο Μέγαρο Μαξίμου για τα φαινόμενα ακραίου συνωστισμού στις πλατείες που μπορούν να λειτουργήσουν ως εστίες υπερμετάδοσης του κορωνοϊού οδηγώντας σε πισωγύρισμα σε ό,τι αφορά τα μέτρα περιορισμού.

Ήδη εξετάζονται τρόποι για να μπει φρένο στα "κορονοπάρτι" που πραγματοποιούνται σε πλατείες και γειτονιές και έχουν ως αποτέλεσμα να συγκεντρώνονται από εκατοντάδες έως και χιλιάδες νεαροί.

Μάλιστα οι κινήσεις αυτές δημιουργούν αντιδράσεις στους πολίτες που τηρούν ευλαβικά τα μέτρα και έχουν κουραστεί από το πολύμηνο lockdown, ενώ ο φόβος ενός πισωγυρίσματος είναι υπαρκτός, αν δεν περιοριστούν οι αντικοινωνικές συμπεριφορές που εκδηλώνονται.

Στην προσπάθεια αντιμετώπισης παρόμοιων καταστάσεων με κορωνοπάρτι στις πλατείες αρχικά αναμένεται να συνεχιστούν οι επιχειρήσεις της αστυνομίας, όπως στην πλατεία Βαρνάβα, με τον αποκλεισμό της περιοχής, ενώ θα ενταθεί η προσπάθεια να εντοπιστούν οι διοργανωτές.

«Θα υπάρξει αποκλεισμός κι άλλων σημείων», αναφέρουν κυβερνητικές πηγές.

Πελώνη: Παρέμβαση της αστυνομίας θα οδηγούσε σε επεισόδια

Στην ενημέρωση των πολιτικών συντακτών η κυβερνητική εκπρόσωπος Αριστοτελία Πελώνη τόνισε αναφερόμενη στο ζήτημα πως η αστυνομία δεν μπορεί να υποκαταστήσει τη μαζική συνείδηση, μια παρέμβαση σε πάρτι χιλίων ατόμων θα μπορούσε να οδηγήσει σε μεγαλύτερη διασπορά του ιού και επεισόδια.

Παράλληλα απαντώντας σε ερώτηση για τις εικόνες συνωστισμού σε πλατείες που παρατηρούνται τις τελευταίες ημέρες δήλωσε πως μεταξύ των χιλιάδων ατόμων, μπορεί να υπάρχουν και ομάδες που να επιδιώκουν κλεφτοπόλεμο και πρόσθεσε ότι σε κάθε περίπτωση η παρουσία της αστυνομίας θα είναι διακριτική.

Η κυβερνητική εκπρόσωπος τόνισε ότι η πλατεία Βαρνάβα αποκλείστηκε από την αστυνομία και «κάποιοι μετακόμισαν αλλού», ενώ προανήγγειλε αντίστοιχες προσπάθειες από την αστυνομία.

Η κ. Πελώνη ανέφερε επίσης ότι η χώρα βρίσκεται σε ένα κρίσιμο σταυροδρόμι, υπάρχει εύλογη κόπωση αλλά πρέπει να κάνουμε όλοι υπομονή και σχολίασε πως στην πλειοψηφία τους οι πολίτες τηρούν τα μέτρα.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ