Κοινωνία
Ενημερώθηκε στις:

Νόμος Κατσέλη: Το εφάπαξ που ''πρόδωσε'' το ζευγάρι δανειοληπτών

«Καταπέλτης» ήταν για μια οικογένεια δανειοληπτών στη Σαλαμίνα απόφαση του Ειρηνοδικείου του νησιού που απέρριψε το αίτημα υπαγωγής της στις ευνοϊκές διατάξεις του νόμου Κατσέλη, γιατί δήλωναν ψευδώς ότι ο γιος τους και προστατευόμενο μέλος της, ήταν άνεργο, ενώ είχε “κρύψει” εφάπαξ που είχε λάβει συνεχίζοντας να παίρνει νέα δάνεια.

Το ζευγάρι των δανειοληπτών είχε επικαλεστεί αδυναμία εξυπηρέτησης των ληξιπρόθεσμων δανείων τους και ζητούσαν ρύθμιση ή απαλλαγή τους από αυτά, καθώς και προστασία της κύριας κατοικίας και των λοιπών ακινήτων τους.

Ας σημειωθεί πως οι αιτούντες, συνταξιούχοι με συνολικές μηνιαίες απολαβές 2,622 ευρώ, είχαν λάβει συνολικά 24 τραπεζικά προϊόντα, µε συνολικό δανεισμό που ξεπερνά τις 385.000 ευρώ και ότι οι συνολικές μηνιαίες δόσεις των δανείων ξεπερνούν το ποσό των 3.000 ευρώ.

Η δανείστρια τράπεζα υπέβαλε στο δικαστήριο ένσταση δόλιας περιέλευσης των αιτούντων σε κατάσταση αδυναμίας πληρωμής.

Οι δικηγόροι της τράπεζας υποστήριξαν πως οι αιτούντες προέβαιναν σε δανεισμό γνωρίζοντας ότι δεν θα μπορούσαν να ανταποκριθούν σε αυτόν και κατά συνέπεια περιήλθαν σε μόνιμη αδυναμία πληρωμής µε δόλο. Αν και είχαν ληξιπρόθεσμες οφειλές συνέχισαν να δανείζονται και στη συνέχεια σταματούσαν να τα πληρώνουν.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Επίσης, αν και δήλωναν ως άνεργα τα δύο τους παιδιά και ότι δεν έχουν ολοκληρώσει τις σπουδές τους λόγω της πανδημίας, ο ένας γιος διαπιστώθηκε πως είχε ολοκληρώσει τις σπουδές του και εργάζονταν, με βάση τις πληροφορίες που είχε αναρτήσει ο ίδιος στο Facebook.

Το δικαστήριο απέρριψε την αίτηση του ζευγαριού, καθώς διαπίστωσε από δημόσιες αναρτήσεις στο Facebook του δήθεν προστατευόμενου γιου, πως αυτός εργαζόταν και μάλιστα δήλωνε ο ίδιος που δουλεύει!

Επισημαίνεται δε πως αν και γνώριζαν ότι δεν θα μπορούσαν να πληρώσουν τα χρέη τους, συνέχιζαν να υπογράφουν συμβάσεις για νέα δάνεια.

Η δικαστική απόφαση αναφέρει σχετικά:

«Δεν επέδειξαν συμπεριφορά συνετού καταναλωτή, προβαίνοντας σε άκριτο και συνεχή δανεισμό, παρότι διέβλεπαν ως ενδεχόμενη την αδυναμία τους αποπληρωμής των υποχρεώσεών τους στο μέλλον και αποδέχτηκαν αυτό το ενδεχόμενο”.

“Έκρυψαν” εφάπαξ 30.000 ευρώ

Εκτός από το ψέμα για τον προστατευόμενο γιο που εργαζόταν, το ζευγάρι των δανειοληπτών “έκρυψε” ότι είχε εισπράξει εφάπαξ 30.000 ευρώ, ενώ την ίδια περίοδο είχε λάβει επιπλέον 24.000 ευρώ για στεγαστικά δάνεια.

“Η δόλια περιέλευση των αιτούντων σε αδυναμία πληρωμών, ενισχύεται και από το γεγονός ότι κατά το έτος 2012 η δεύτερη αιτούσα έλαβε ποσό 30.070,15 ευρώ το οποίο πιθανότατα προέρχεται από χορήγηση εφάπαξ, και το οποίο από κανένα αποδεικτικό στοιχείο δεν προέκυψε ότι έχει αναλωθεί και δη ότι αξιοποιήθηκε για την κάλυψη των δόσεων των δανείων που είχαν αναλάβει οι αιτούντες, ενώ, αντιθέτως κατά το ίδιο έτος, οι αιτούντες προέβησαν στην λήψη δύο στεγαστικών δανείων συνολικού ποσού περί τις 24.000,00 ευρώ”, αναφέρει το δικαστήριο.

Και καταλήγει:

“Οι αιτούντες δημιούργησαν τα ανωτέρω χρέη, υπερβαίνοντας το μέτρο και τη σύνεση του μέσου καταναλωτή µε αλόγιστο και συνεχή δανεισμό µε την λήψη πιστωτικών καρτών και δανείων, αποδεχόμενοι πλήρως ως πιθανό αποτέλεσμα την αδυναμία πληρωμής τους και αψηφώντας τις συνέπειες χωρίς να αλλάζουν συμπεριφορά.

Κατόπιν των ανωτέρω, θεμελιώνεται δόλια συμπεριφορά των αιτούντων».

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ukrania-rosia
Ένοπλες Συρράξεις 0

Σάλος στο Κίεβο! Ο Σίρσκι έστειλε σε βέβαιο θάνατο ολόκληρη ουκρανική ταξιαρχία και τελικά έχασε και το χωριό Μάκχνοβκα-Έξαλλοι οι συγγενείς των νεαρών νεκρών

Οι συγγενείς των πεσόντων νεαρών στρατιωτών της 95ης ουκρανικής ταξιαρχίας είναι εξοργισμένοι με την έλλειψη...