Κοινωνία
Ενημερώθηκε στις:

Πάσχα στο χωριό: Διστακτικοί οι ειδικοί μετά το ρεκόρ διασωληνώμενων

"Βρισκόμαστε σε μία ιδιαίτερα εύθραυστη ισορροπία και η όποια χαλάρωση, θα αυξήσει το επιδημιολογικό φορτίο" διεμήνυσε η Βάνα Παπαευαγγέλου.


Το Πάσχα στο χωριό και οι μετακινήσεις εκτός νομού αποτελούν ένα δυσεπίλυτο παζλ για κυβέρνηση και ειδικούς, την ώρα που από Δευτέρα ανοίγουν οι σχολές οδηγών και το λιανεμπόριο στην Κοζάνη.

Βέβαιο φαίνεται πάντως πως οι όποιες αποφάσεις παρθούν, θα ανακοινωθούν μερικές ημέρες πριν τη Μεγάλη Εβδομάδα, την ώρα που οι ημερήσιοι θάνατοι αυξάνονται δραματικά και οι διασωληνωμένοι πάνε από ρεκόρ σε ρεκόρ.


«Αυτό είναι ένα ερώτημα που ακόμα δεν έχει εξεταστεί, γιατί η κατάσταση, η επιδημιολογική κατάσταση, όπως γνωρίζουμε, δεν το επιτρέπει. Παρ’ όλα αυτά, όπως γνωρίζετε πολύ καλά, το νούμερο 1 είναι η πίεση στο σύστημα Υγείας, αυτό είναι που κοιτάμε πάντα. Και βέβαια, όλοι οι υπόλοιποι δείκτες μαζί. Δεν υπάρχει μία απάντηση, μία απλή απάντηση. Οπότε το βασικό στοιχείο είναι η Δημόσια Υγεία» ήταν η απάντηση που έδωσε σήμερα ο Γκίκας Μαγιορκίνης.


Στο ίδιο μήκος κύματος ήταν και η τοποθέτηση της Βάνας Παπαευαγγέλου


«Σίγουρα το σύστημα Υγείας είναι σε πολύ δύσκολη κατάσταση αυτή την στιγμή, πιέζεται. Είναι προφανές και από τον αριθμό των θανάτων και από τον αριθμό των διασωληνωμένων. Είναι στοιχεία τα οποία τα λαμβάνουμε σοβαρά υπ’ όψιν μας. Δεν έχει γίνει συζήτηση ακόμα. Όταν θα έρθει η στιγμή, θα γίνει στην Επιτροπή» σημείωσε η καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας.

Σύμφωνα με τον κ. Μαγιορκίνη, το θέμα των περιφερειακών μετακινήσεων είναι ένα εξαιρετικά ευαίσθητο, στο οποίο όπως είπε, θα μπορούσαν να εφαρμοστούν διάφορα πρωτόκολλα.

«Ωστόσο, το βασικό στοιχείο που μας ενδιαφέρει αυτή τη στιγμή είναι το σύστημα Υγείας. Και επειδή η πίεση είναι αρκετά μεγάλη και έχουμε υψηλό αριθμό θανάτων, θα πρέπει να δούμε αυτό κατά προτεραιότητα και μετά να δούμε τα υπόλοιπα» επανέλαβε ο επίκουρος καθηγητή επιδημιολογίας.

Πάντως, η κα Παπαευαγγέλου εκτιμά πως το επιδημιολογικό φορτίο στη χώρα μας δείχνει να σταθεροποιείται, ενώ τα ενεργά κρούσματα συνολικά ανέρχονται σε 26.000.

Επίσης, οι κλίνες ΜΕΘ-COVID σε όλη την Ελλάδα είναι καλυμμένες κατά 86% ενώ στην Αττική και τη Θεσσαλονίκη στο 91%.

Από την πλευρά του και ο Νίκος Χαρδαλιάς, διεμήνυσε πως τις αποφάσεις υπαγορεύουν τα επιδημιολογικά δεδομένα.


«Γιατί κάθε απόφαση πρέπει να λαμβάνεται την κατάλληλη στιγμή. Όταν πληρούνται όλες οι αναγκαίες προϋποθέσεις, ώστε το επόμενο βήμα να γίνει με απόλυτη υγειονομική ασφάλεια. Για να κάνουμε βήματα μόνο προς τα μπροστά και όχι προς τα πίσω» υπογράμμισε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ