Κοινωνία
Ενημερώθηκε στις:

Εκτός τηλεκπαίδευσης όσοι μαθητές δεν κάνουν τα νέα self test

Τα self test μπαίνουν στην ζωή μας για τα καλά από την ερχόμενη βδομάδα, αποτελώντας πολύτιμο εργαλείο για το άνοιγμα σχολείων. Ωστόσο ερωτήματα γεννά η απόφαση να αποκλείονται, ακόμη και από την τηλεκπαίδευση, όσοι μαθητές δεν το κάνουν.

Όπως είπε ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας, Βασίλης Κοντοζαμάνης, την επόμενη εβδομάδα θα ξεκινήσουν τα self tests για τους μαθητές και τους εκπαιδευτικούς των Λυκείων. Οι γονείς θα μπορούν να τα παραλαμβάνουν για τα παιδιά τους με την επίδειξη των ΑΜΚΑ τους.

Αξίζει να σημειωθεί ότι, σύμφωνα με τον αναπληρωτή υπουργό, το self test θα πραγματοποιείται στο σπίτι από 24 έως 48 ώρες πριν την έναρξη των μαθημάτων και το αποτέλεσμα του θα δηλώνεται σε σχετική πλατφόρμα.

Όσοι μαθητές προκύπτουν θετικοί θα πρέπει να κάνουν το συντομότερο ένα δεύτερο τεστ αντιγόνου, δωρεάν και σε δημόσια δομή υγείας (η λίστα των δομών θα αναγράφεται στο σχετικό ιστότοπο) προκειμένου να δικαιολογηθεί η απουσία τους από το σχολείο.

Αν από την άλλη υπάρξει αρνητικό αποτέλεσμα, ο γονέας ή ο κηδεμόνας θα πρέπει να εκτυπώσει και να υπογράψει τη σχετική βεβαίωση την οποία θα φέρει μαζί του ο μαθητής καθ’ όλη τη διάρκεια της εβδομάδας και θα την επιδεικνύει στον εκπαιδευτικό της τάξης του που θα είναι επιφορτισμένος με το παρουσιολόγιο.

Καταληκτικά, αξίζει να σημειωθεί ότι ο κ. Κοντοζαμάνης τόνισε πως όσοι μαθητές δεν φέρουν μαζί τους την βεβαίωση δεν θα μπορούν να παρακολουθήσουν τα μαθήματά τους ούτε θα υπάρχει δυνατότητα τηλεκπαίδευσης.

Τα ερωτήματα

Πάντως, τα ερωτήματα για τη συγκεκριμένη διαδικασία και, κατά πόσο είναι εφαρμόσιμη, παραμένουν πολλά.

Ο Τάκης Βιδάλης, συνταγματολόγος, επιστημονικός συνεργάτης της Εθνικής Επιτροπής Βιοηθικής και εμπειρογνώμονας της ΕΕ, επισημαίνει στην «Εφ.Συν.» ότι το μέτρο της υποχρεωτικότητας για self test σε μαθητές είναι και πρακτικά ανεφάρμοστο και αντισυνταγματικό. «Τα τεστ στα παιδιά πρέπει να είναι εθελοντικά, γιατί πρόκειται για παρέμβαση στο σώμα τους που προϋποθέτει τη συναίνεση των γονιών» λέει, τονίζοντας ότι «είναι παράνομο να υποχρεωθούν σε αυτή τη διαδικασία ως προϋπόθεση φοίτησης στο σχολείο».

Ο κ. Βιδάλης υποστηρίζει ότι η υποχρεωτική εννιάχρονη εκπαίδευση είναι «κλειδωμένη» από το Σύνταγμα και ως εκ τούτου «δεν μπορεί να εφαρμοστεί ένα μέτρο το οποίο είναι αντίθετο με την αρχή της σωματικής ακεραιότητας του ανθρώπου, που σε περίπτωση που αρνηθεί δεν θα μπορεί να εκπληρώσει την υποχρέωσή του απέναντι στο κράτος, να εκπαιδευτεί».

Φυσικά, λέει ότι θα πρέπει να δούμε τη σχετική ΚΥΑ που θα διευκρινίζει τα επιμέρους ζητήματα, την οποία ωστόσο χαρακτηρίζει «σε κάθε περίπτωση παράνομη».

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ