Κοινωνία
Ενημερώθηκε στις:

Καμία εισήγηση από τους λοιμωξιολόγους για άνοιγμα σχολείων και διαδημοτικές μετακινήσεις

Ανανέωση 

Καμία απόφαση δεν πήραν οι λοιμωξιολόγοι για άνοιγμα σχολείων και διαδημοτικές μετακινήσεις.

Οι ειδικοί ζήτησαν περισσότερο χρόνο για να μπορέσουν να έχουν ολοκληρωμένη άποψη σχετικά με το αν μπορούν να ανοίξουν τα σχολεία στις 5 Απριλίου, το λιανεμπόριο λίγο αργότερα και αν επιτραπεί η διαδημοτική μετακίνηση.

Στο μεταξύ, ανακοινώσεις θα γίνουν σήμερα από τον αναπληρωτή υπουργό Υγείας Βασίλη Κοντοζαμάνη, σχετικά με τα self τεστ, που από τις αρχές Απριλίου θα διατίθενται δωρεάν για τους πολίτες στα φαρμακεία.

Σύμφωνα με πληροφορίες ο κ. Κοντοζομάνης, θα διευκρινίσει ότι τα τεστ που θα επιλεγούν, κυκλοφορούν ήδη σε χώρες της Ευρώπης, θα φέρουν τις απαραίτητες ευρωπαϊκές σημάνσεις, αλλά και τα πιστοποιητικά ασφαλείας.

Επίσης, αναμένεται να ανακοινωθούν και στοιχεία υποχρεωτικότητας για τα self τεστ, τόσο για τη δήλωση του αποτελέσματος, ώστε να συνεισφέρουν την επιδημιολογική απεικόνιση της πανδημίας στην Ελλάδα, ενώ δεν αποκλείεται για κάποιες επαγγελματικές τάξεις όπως υπάλληλοι καταστημάτων να υπάρχει αυστηρή σύσταση να κάνουν τα τεστ.

Υπενθυμίζεται τα 4 τεστ το μήνα που θα παρέχονται σε κάθε Έλληνα πολίτη με την επίδειξη του ΑΜΚΑ και θα είναι απολύτως δωρεάν. Δεν υπάρχει κάποιο άλλο αντίτιμο.

Ο κ. Πιερρακάκης είχε πει ότι δημιουργείται μια πλατφόρμα όπου θα μπορεί κανείς εθελοντικά να δηλώνει αν είναι θετικός στον ιό με βάση το self test «κι έπειτα αυτό θα οδηγεί στην δυνατότητα οι πολίτες να μπορούν να κάνουν δωρεάν πρόσθετο rapid test σε δημόσιες δομές. Δεν υπάρχει καμιά υποχρέωση να το δηλώσει κάποιος, διότι πιστεύουμε στην ατομική ευθύνη κι ότι ο κάθε συμπολίτης μας καλό θα είναι να το δηλώσει».

Αρχικό κείμενο 

 

Το «πράσινο φως» για το άνοιγμα των σχολείων αλλά και για να επιτραπούν ξανά οι διαδημοτικές μετακινήσεις από τις 5 Απριλίου, ενδέχεται να δώσει η επιτροπή των λοιμωξιολόγων.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι η επιτροπή θα εισηγηθεί παράταση του lockdown για μια ακόμη εβδομάδα, ενώ σε εξέλιξη είναι οι συζητήσεις για τα σχολεία και τις διαδημοτικές μετακινήσεις.

Οι επίσημες ανακοινώσεις για τις αποφάσεις της κυβέρνησης, θα γίνουν στις 6 το απόγευμα από τον υφυπουργό Πολιτική Προστασίας, Νίκο Χαρδαλιά. 


Πάντως όλα θα εξαρτηθούν από την πορεία των επιδημιολογικών δεδομένων και την κατάσταση που θα επικρατήσει στα νοσοκομεία.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Για μια εικόνα σταθεροποίησης έκανε λόγο η κυβερνητική εκπρόσωπος Αριστοτελία Πελώνη στο Real Fm. «Υπάρχει μια αλλαγή, υπάρχει μια εικόνα σταθεροποίησης σε εισαγωγές και εξιτήρια τις τελευταίες ημέρες και μάλιστα το τελευταίο 48ωρο υπάρχει και μείωση εισαγωγών. Συγκεκριμένα από δύο εφημερίες, που γνωρίζω, χθεσινές, στο "Αττικόν" νοσοκομείο είχαμε 60 εισαγωγές, ενώ τις προηγούμενες ημέρες ήταν και πάνω από 100. Στον Ευαγγελισμό 44 ενώ τις προηγούμενες ημέρες ήταν επίσης γύρω στις 100. Αυτή είναι η εικόνα που υπάρχει αυτή τη στιγμή, την παρακολουθούμε και όλα αξιολογούνται», ανέφερε.

Και συνέχισε: «Σήμερα συνεδριάζει η επιτροπή των ειδικών, όπως κάθε εβδομάδα, και αξιολογεί τα επίκαιρα δεδομένα. Περιμένουμε από τους ειδικούς να μας πουν. Η κυβέρνηση πάντα αναζητά τρόπους για καλύτερη εφαρμογή των μέτρων, για μικρές ανάσες ελευθερίας χωρίς επιδημιολογική επιβάρυνση. 

Μένουμε σε αυτή τη στόχευση, θα περιμένουμε τι θα μας πει και η επιτροπή. Θα πρέπει να είμαστε υπομονετικοί όλοι, όσο προχωρούν οι εμβολιασμοί για να μπορέσουμε να έχουμε το πρώτο μεγάλο τείχος ανοσίας. Σήμερα άνοιξε και η πλατφόρμα και έχουν φύγει χιλιάδες sms από το πρωί για την ηλικιακή ομάδα των 70-74 ετών. Όσο προχωράμε με αυτό και όσο ανοίγει ο καιρός αυτές οι ανάσες μπορούν να γίνουν μεγαλύτερες».

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ