Κοινωνία

Αναβρασμός στην Χίο: «Όχι σε νέα δομή μεταναστών σε κανένα σημείο του νησιού»

Αναβρασμός επικρατεί στη Χίο καθώς οι κάτοικοι διαμαρτύρονται απέναντι στον κυβερνητικό σχεδιασμό για νέα δομή μεταναστών στο νησί.

Δεκάδες κάτοικοι της Χίου συγκεντρώνονται από το πρωί στη θέση Θόλος του νησιού, με κύριο αίτημα να αλλάξει ο κυβερνητικός σχεδιασμός που προβλέπει τη δημιουργία νέας δομής μεταναστών στη Χίο. 

Ανάμεσα σε τρεις οικισμούς τη Συκιάδα, τη Λαγκάδα και το Βροντάδο αναμένεται να δημιουργηθεί η νέα δομή μεταναστών, κάτι που βρίσκει τελείως αντίθετους τους κατοίκους των περιοχών.

«Όχι σε νέα δομή μεταναστών σε κανένα σημείο του νησιού, είναι το μήνυμα που εκπέμπουν οι κάτοικοι» τονίζει μεταξύ άλλων στο Sputnik ο Πρόεδρος της τοπικής κοινότητας Συκιάδας, Κώστας Μαυρέλος.

«H κυβέρνηση θέλει να φέρει 1.500 άτομα στο 1,5 χιλιόμετρο από το χωριό μας. Όμως έχουμε την εμπειρία της ΒΙΑΛ η οποία στην αρχή θα φιλοξενούσε 1.100 άτομα και στη συνέχεια ο πληθυσμός της τετραπλασιάστηκε», προσθέτει. 

Αποτέλεσμα αυτής της πολιτικής είναι το γεγονός ότι κάτοικοι και τοπικές αρχές αδυνατούν να διαχειριστούν το μεταναστευτικό και τα προβλήματα που προκαλεί.

Δεν πρόκειται για τον μοναδικό υποστηρικτή αυτής της άποψης καθώς και άλλοι κάτοικοι του νησιού έχουν εκφράσει την αδυναμία τους παλαιότερα στο Sputnik. 

«Η ΒΙΑΛ έφτασε μέχρι πρόσφατα να έχει μεταναστευτικό πληθυσμό 6.500 κατοίκων που σταδιακά αποσυμφορήθηκε. Πλέον έχουμε 2.500, αλλά τα προβλήματα παραμένουν. Κλειστές δομές μακριά από τα χωριά μας, είναι μια πιθανή λύση» επισημαίνει στο Sputnik, o πρόεδρος της κοινότητας του Χαλκειούς Βασίλης Βίγκας.

Πάγιο αίτημα τους παραμένει να αποσυμφορηθεί η Χίος και τα υπόλοιπα νησιά του Βορειοανατολικού Αιγαίου καθώς και να κλείσει άμεσα η ΒΙΑΛ.

«Να κλείσουν όλα και να δημιουργηθεί ένας χώρος μόνο για ταυτοποίηση και καταγραφή. Οι διαδικασίες ασύλου να γίνονται στην Ηπειρωτική Ελλάδα», υπογραμμίζει ο κ. Μαυρέλος.

Την ίδια στιγμή ο πρόεδρος της Συκιάδας, ζητά την άμεση αποδέσμευση από την κοινή δήλωση Ευρωπαϊκής Ένωσης και Τουρκίας που εγκλωβίζει χιλιάδες μετανάστες στα ελληνικά νησιά. Αρκετοί είναι οι τοπικοί φορείς του νησιού που διαμαρτύρονται στη δημιουργία της δομής.

Ανάμεσά τους και το εργατικό κέντρο Χίου που με σχετική ανακοίνωση κάλεσε «όλους τους αρμόδιους που δημιούργησαν αυτό το πρόβλημα (Ελληνική Κυβέρνηση, Ευρωπαϊκή Ένωση, ΝΑΤΟ, τρίτες χώρες, οικονομικούς παράγοντες, ΜΚΟ κτλ) να δώσουν άμεση λύση ώστε να σταματήσουν άμεσα οι πολεμικές συρράξεις και οι διώξεις στα κράτη αυτά(σ.σ από όπου προέρχονται οι μετανάστες)».

Η συμβολική κατάληψη του χώρου που πραγματοποιούν οι κάτοικοι, θα ολοκληρωθεί το απόγευμα, ενώ αναμένεται να κλιμακώσουν τις κινητοποιήσεις τους τις επόμενες ημέρες. Μια από αυτές αναμένεται να είναι αυτοκινητοπομπή στην πόλη της Χίου.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ένοπλες Συρράξεις 0

Το Κούρσκ έχει 1000 πόρτες εισόδου και καμία εξόδου-Οι Ρώσοι εξόντωσαν 2300 στρατιώτες του Κιέβου και περικύκλωσαν τους υπόλοιπους 12.000 (Βίντεο)

Ο ρωσικός στρατός ανέκτησε τον έλεγχο του χωριού Κρούπετς στην περιοχή Κουρσκ, ανέφερε το ρωσικό ΥΠΑΜ-Οι Ουκρανοί δεν...