Παράταση lockdown αποφάσισε η κυβέρνηση μέχρι τις 18 Ιανουαρίου με τον Νίκο Χαρδαλιά να ξεκαθαρίζει ότι καμία ημερομηνία δεν θα πρέπει να θεωρείται σίγουρη και τα δεδομένα για την πορεία της πανδημίας του κορονοϊού θα αξιολογούνται κάθε εβδομάδα.
Το ίδιο ισχύει και για τις περιοχές που βρίσκονται στο «κόκκινο» σε Δυτική Αττική και Περιφέρεια, για τις οποίες ο κ. Χαρδαλιάς επεσήμανε ότι είναι ορατό το ενδεχόμενο να ληφθούν ακόμα πιο αυστηρά μέτρα για απαγόρευση κυκλοφορίας καθώς τα κρούσματα δεν μειώνονται όσο θα ήθελαν κυβέρνηση και ειδικοί.
Έτσι, την ερχόμενη εβδομάδα όλα τα κομμωτήρια αλλά και το λιανεμπόριο με την διαδικασία του click away θα παραμείνουν κλειστά.
Όπως ανέφεραν πληροφορίες, μεγάλος αριθμός ειδικών από τους συνολικά 32 της ειδικής επιτροπής του υπουργείου Υγείας που μελετούν τα δεδομένα για τον κορονοϊό ήταν από την αρχή αρνητικοί, δεδομένου ότι θα ανοίξουν και τα σχολεία στις 11 Ιανουαρίου και θα αυξηθεί σημαντικά η κινητικότητα.
Οι πληροφορίες του ethnos.gr σημείωναν ότι στην περίπτωση που οι ειδικοί είναι αρνητικοί στο να δώσουν το «πράσινο φως» για το άνοιγμα του λιανεμπορίου, η ηγεσία του υπουργείου Ανάπτυξης δεν θα έφερνε αντιρρήσεις.
Σύμφωνα με τα τωρινά δεδομένα, πρώτα αναμένεται να επανέλθει το click away και θα ακολουθήσει το άνοιγμα των κομμωτηρίων καθώς επίσης και άλλων δραστηριοτήτων, ενώ θα εξεταστεί το ενδεχόμενο να ανοίξουν τα σχολεία που θα παραμείνουν κλειστά και την ερχόμενη εβδομάδα, Γυμνάσια και Λύκεια, αλλά και τα Πανεπιστήμια.
Στη μέγγενη του lockdown η εστίαση - Καββαθάς: Kινδυνεύει με λουκέτο το 50% των επιχειρήσεων εστίασης
Περιοριστικές χαρακτήρισε τις προθεσμίες για την τελευταία επιστρεπτέα προκαταβολή ο πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ, Γιώργος Καββαθάς, μιλώντας στο «MEGA Σαββατοκύριακο».
Ζήτησε, μάλιστα, από την κυβέρνηση να δεσμευθεί, εάν δεν δοθεί το ποσό του 1,5 δισ. στους ενδιαφερόμενους, να υπάρξει παράταση, ώστε να ενταχθούν στο μέτρο οι έμποροι και οι βιοτέχνες.
Σχετικά με την παράταση των περιοστικών μέτρων, υποστήριξε ότι «αντί να προχωρήσουμε στο άνοιγμα της αγοράς, κλείνουμε την αγορά. Μια αγορά που έχασε την εορταστική περίοδο, χάνει και την εκπτωτική περίοδο που ξεκινά την Δευτέρα. Υπάρχει και το θέμα των επιταγών».
Ακόμα, έκανε λόγο για «παλινωδίες» στο τρόπο ανοίγματος της αγοράς τον Δεκέμβριο.
Την ίδια ώρα, έκρουσε τον κώδωνα κινδύνου, σχετικά με την εστίαση.
«Η εστίαση παραμένει κλειστή χωρίς προοπτική ανοίγματος και χωρίς κανένα μέτρο στήριξης του κλάδου. Χρειάζεται ειδικό πρόγραμμα στήριξης. Αν δεν γίνει αυτό θα κλείσει το 50% των επιχειρήσεων» τόνισε, λέγοντας ότι στην εστίαση απασχολούνται 330.000 άτομα, ενώ έμμεσα, αφορά ένα εκατομμύριο κόσμο.
Τραγική χαρακτηρίζουν την κατάσταση που επικρατεί στον χώρο τους οι ιδιοκτήτες καφέ, μπαρ και εστιατορίων και στη Θεσσαλονίκη, καθώς, λόγω του κορονοϊού, δεν γνωρίζουν εάν και πότε θα ανοίξουν τα καταστήματά τους και κυρίως υπό ποια μέτρα προστασίας.
Ο εκπρόσωπος της «Πρωτοβουλίας Εστίασης Θεσσαλονίκης», Νίκος Νυφούδης, μιλώντας στο Sputnik και τη Φανή Χαρίση, προειδοποίησε ότι το παρατεταμένο lockdown θα προκαλέσει αύξηση στα λουκέτα σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια.
«Η κατάσταση είναι τραγική, με την έννοια ότι πολλές επιχειρήσεις είναι κλειστές και δεν έχουν λειτουργήσει για πάρα πολλούς μήνες. Κάποιες (σ.σ. επιχειρήσεις) τον Μάρτιο θα κλείσουν έναν χρόνο σε αναστολή λειτουργίας» δήλωσε ο κ. Νυφούδης.
Ο ίδιος εκτιμά ότι τα λουκέτα θα αυξηθούν το 2021 στον χώρο της εστίασης σε ένα επιπλέον 20%-30% σε σχέση με την περασμένη χρονιά.
«Φοβάμαι ότι και στο άνοιγμά τους, τα εστιατόρια, με τα μέτρα που πρέπει να τηρούνται και τις αποστάσεις, λίγα θα μπορέσουν να ανοίξουν. Θα κλείσουν καταστήματα και εικάζω ότι θα είναι ένα επιπλέον ποσοστό 20%-30%» ανέφερε.
Αύξηση 25% των διασωληνωμένων στην Αττική
Δραματική είναι η επιδημιολογική κατάσταση στην Αττική. Τουλάχιστον 2.600 τα ενεργά κρούσματα στο λεκανοπέδιο, ενώ αναμένονται με ιδιαίτερη αγωνία τα αποτελέσματα από τις ημέρες της Πρωτοχρονιάς.
Οι ειδικοί είναι εξαιρετικά ανήσυχοι για την επέκταση της πανδημίας στην Αττική, καθώς καταγράφεται 1 στα 3 νέα κρούσματα, ενώ αυξήθηκε κατά 25% ο αριθμός των διασωληνωμένων την περίοδο των γιορτών. Το γεγονός αυτό έρχεται να ενισχύσει την ανησυχία των ειδικών για τις επιπτώσεις που θα έχει ενδεχομένως μια έκρηξη των κρουσμάτων το επόμενο διάστημα τη στιγμή μάλιστα που η πληρότητα στις μονάδες ΜΕΘ αγγίζει το 60%.
Παράλληλα, ο χάρτης της Αττικής με τις «κόκκινες περιοχές» όπως το Περιστέρι, το Ζεφύρι, ο Ασπρόπυργος, το Ίλιον, το Κερατσίνι και το Μενίδι βρίσκεται στο επίκεντρο, με τους ειδικούς να εξετάζουν και ορισμένες περιοχές στον κεντρικό τομέα της Αθήνας, όπου το επιδημιολογικό φορτίο είναι αυξημένο. Ενδεικτικά, στο μικροσκόπιο έχουν μπει περιοχές όπως η Χαλκηδόνα, το Γαλάτσι, ο Βύρωνας, όπως και το κέντρο της πόλης.
Επιπλέον, σύμφωνα με το Mega ο δήμος Βύρωνα, ο δήμος Δάφνης, το Γαλάτσι, ο Υμηττός, ο δήμος Ζωγράφου, ο δήμος Ηλιούπολης, οι δήμοι Κασαιριανής, Νέας Φιλαδέλφειας και Νέας Χαλκηδόνας.
Πλέον, οι λοιμωξιολόγοι αναμένουν τα στοιχεία της επόμενης εβδομάδας, όπου θα φανούν και τα αποτελέσματα από τα όσα έγιναν στην Αττική μέσα στις εορτές της Πρωτοχρονιάς, κάτι που θα κρίνει και τη συνέχιση του lockdown πέραν της μίας εβδομάδας. Οι προβλέψεις, πάντως, είναι εφιαλτικές για εκτόξευση κρουσμάτων όπως αναφέρει το Mega.