Ανησυχος για την εικόνα των κρουσμάτων στην Αττική τις τελευταίες ημέρες εμφανίστηκε ο Δημοσθένης Σαρηγιάννης, ο οποίος τόνισε ότι σε αντίθεση με τη Θεσσαλονίκη, στην πρωτεύουσα δεν φαίνεται να υπάρχει μείωση των κρουσμάτων.
Ο καθηγητής του ΑΠΘ δήλωσε πως ο αριθμός των κρουσμάτων κορωνοϊού δεν επιτρέπει να μιλάμε για ασφαλές άνοιγμα και σημείωσε πως ο εμβολιασμός μπορεί να στοχεύσει σε περιοχές με υψηλό ιικό φορτίο.
Ακόμα ανέφερε πως η Θεσσαλονίκη βρίσκεται σταθερή τροχιά αποκλιμάκωσης, αλλά, εξέφρασε την ανησυχία του για την Αττική γιατί τις τελευταίες μέρες δεν πέφτουν τα κρούσματα.
«Η καμπύλη αποκλιμάκωσης είναι θετική, ο ρυθμός μείωσης είναι χαμηλός, ακόμα και σε επίπεδο ΜΕΘ αρχίζουμε να έχουμε αποσυμπίεση και θα δούμε και αντίστοιχη βελτίωση σε επίπεδο θανάτων στη Θεσσαλονίκη. Τα δεδομένα είναι σε θετική τροχιά», δήλωσε χαρακτηριστικά στο Open και αναφέρθηκε στο άνοιγμα του λιανεμπορίου στη συμπρωτεύουσα:
«Ακόμα δεν είμαστε σε τέτοιο αριθμό κρουσμάτων σε όλη τη χώρα και σε χαμηλό επίπεδο διασποράς, ώστε να πούμε με ασφάλεια ότι ανοίγουμε. Το ασφαλές θα ήταν να μην ανοίξουμε. Είμαι απόλυτα σύμφωνος με τις αποφάσεις. Το πιο έξυπνο πράγμα που έχουμε να κάνουμε είναι να αγοράσουμε χρόνο μέχρι να έρθει το εμβόλιο, για να μην κινδυνεύσουν οι πολίτες».
Σχετικά με το εμβόλιο τόνισε: «Τα βασικά κριτήρια που έχουν μπει από την επιτροπή του εμβολιασμού είναι πρώτα οι υγειονομικοί, οι ευπαθείς ομάδες κλπ, αλλά σε ότι αφορά τη γεωγραφική κατανομή τα υπόλοιπα εμβόλια πια, που αφορούν τον γενικό πληθυσμό, τα κριτήρια λένε να διατεθούν αναλογικά με τον πληθυσμό. Εκεί θα μπορούσαμε να έχουμε μια διαφοροποίηση που να έχει να κάνει με το να στοχεύσει κανείς στις περιοχές που όχι μόνο υπάρχει αναζωπύρωση των κρουσμάτων, αλλά και με το συνδυασμό των δεδομένων από τα λύματα κλπ να μπορέσουμε να προβλέπουμε ότι θα υπάρξει αναζωπύρωση. Το εμβόλιο είναι ένα πολύ σημαντικό εργαλείο».
Αναφορικά με την κατάσταση στην Αττική δήλωσε ότι: «Για μένα εδώ και μέρες ο βασικός λόγος ανησυχίας είναι η Αττική δεν είναι η Θεσσαλονίκη. Η Θεσσαλονίκη ακολουθεί την καμπύλη πτώσης που προβλέπαμε, αργή αλλά πτώσης σε ότι αφορά στη διασπορά. Στην Αττική τις τελευταίες 4-5 μέρες τουλάχιστον είμαστε σε μια σταθερότητα, άσχετα αν έχουμε διακυμάνσεις. Αυτό σημαίνει ή ότι υπήρχαν φαινόμενα διασποράς πριν από 15 μέρες τα οποία δεν είχαμε λάβει υπόψη μας ή ότι υπάρχει μια χαλάρωση πιθανώς των μέτρων, το οποίο οδηγεί σε πιο αργεί μείωση της καμπύλης αποκλιμάκωσης. Αν πάει κάτι στραβά στην Αττική είναι μεγάλο πρόβλημα. Την τελευταία εβδομάδα η προσοχή μας είναι στην Αττική, μελετάμε την κατάσταση μήπως γίνει ξέσπασμα όπως στη Θεσσαλονίκη, ελπίζουμε πως όχι. Υπάρχουν κι άλλες περιοχές, όπως η Ξάνθη, η οποία είναι σε φάση σταθεροποίησης σε υψηλά επίπεδα, η Λάρισα, η Αιτωλοακαρνανία, η Ημαθία, η Πέλλα, που δείχνουν στάση σταθεροποίησης τις τελευταίες δύο μέρες».